Jump to content

Wybór stylu


kosaczek
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Być może uznacie mnie za ignoranta ale potrzebuję wsparcia w dopasowaniu stylu do oczekiwań. Otóż obiecałem pewnej bardzo ważnej dla mnie osobie warkę skrojona pod jej gusta. Oczekiwania są następujące: piwo dość słodkie w smaku (dodatki owocowe odpadają), wyczuwalna delikatna paloność z ewentualnymi nutami karmelu. 

 

Osobiście rozważałem trzy style:

- blond

- chocolate milk stout

- brown ale

 

Dodam jeszcze, że piwo powinno być gotowe na majówkę.

Sugestie powiązane z przykładowymi recepturami mile widziane. Z góry dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

4,00 Pale ale

0,4 Caramunich III

0,4 Carared

0,1 Carafa I

25g Challenger 60'

S-04

 

[x] delikatna paloność

[x] nuty karmelu

[x] słodkie w smaku

Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część...

Link to comment
Share on other sites

Najbardziej nasuwa się brown ale, żadna kobieta nie oprze się mocno słodowemu i bardzo aromatycznemu brown ale'owi ;)

Moim zdaniem uwarzenie takiego właśnie bardzo słodowego brown ale jest dosyć trudne, osobiście próbowałem ze słodami monachijskimi i wiedeńskim, niestety nie dają tak silnej podbudowy słodowej, niewielkie mam doświadczenia ze słodem pale ale, ostatnia warka na tego typie słodzie z best malz wyszła bardzo obiecująco, mocno słodowa i treściwa, więc myślę, że możesz spróbować w tym kierunku + spory udział jasnych karmeli np.: Strzegom 30

Link to comment
Share on other sites

 

4,00 Pale ale

0,4 Caramunich III

0,4 Carared

0,1 Carafa I

25g Challenger 60'

S-04

 

[x] delikatna paloność

[x] nuty karmelu

[x] słodkie w smaku

Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część...

 

No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej?

Link to comment
Share on other sites

 

 

4,00 Pale ale

0,4 Caramunich III

0,4 Carared

0,1 Carafa I

25g Challenger 60'

S-04

 

[x] delikatna paloność

[x] nuty karmelu

[x] słodkie w smaku

Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część...

 

No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej?

 

Chodziło mi głównie o zacieranie, nie podałeś stylu więc ciężko mi było jakoś dopasować...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.