kosaczek Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 Cześć, Być może uznacie mnie za ignoranta ale potrzebuję wsparcia w dopasowaniu stylu do oczekiwań. Otóż obiecałem pewnej bardzo ważnej dla mnie osobie warkę skrojona pod jej gusta. Oczekiwania są następujące: piwo dość słodkie w smaku (dodatki owocowe odpadają), wyczuwalna delikatna paloność z ewentualnymi nutami karmelu. Osobiście rozważałem trzy style: - blond - chocolate milk stout - brown ale Dodam jeszcze, że piwo powinno być gotowe na majówkę. Sugestie powiązane z przykładowymi recepturami mile widziane. Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosaczek Posted February 8, 2016 Author Share Posted February 8, 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 Najbardziej nasuwa się brown ale, żadna kobieta nie oprze się mocno słodowemu i bardzo aromatycznemu brown ale'owi Moim zdaniem uwarzenie takiego właśnie bardzo słodowego brown ale jest dosyć trudne, osobiście próbowałem ze słodami monachijskimi i wiedeńskim, niestety nie dają tak silnej podbudowy słodowej, niewielkie mam doświadczenia ze słodem pale ale, ostatnia warka na tego typie słodzie z best malz wyszła bardzo obiecująco, mocno słodowa i treściwa, więc myślę, że możesz spróbować w tym kierunku + spory udział jasnych karmeli np.: Strzegom 30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosaczek Posted February 8, 2016 Author Share Posted February 8, 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej? Chodziło mi głównie o zacieranie, nie podałeś stylu więc ciężko mi było jakoś dopasować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.