Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Próbka FFT ma prawo złapać infekcję, co mi się już zdażało wielekrotnie. Ale jeżeli źrodłem tej infekcji nie była ta sama zakażona gęstwa, to malo prawdopodobne, by to smo się działo w fermentatorze. A skoro piszesz, że nawet w smaku tej próbki nie było nic niepokojącego, to po co się martwić się zawczasu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo czasami lubię się martwić zawczasu i potrzebuję, aby ktoś mnie uspokoił.

Dziękuję zatem za wszystkie odpowiedzi :) Jestem początkujący i pewnie przez jakiś czas coś jeszcze będzie mącić mój spokój :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w stoucie na s-04 (10blg), z początku zapach był miły, czekoladowy, potem przeszedł w kwaśne jajco, teraz jest spokój.

Wyluzuj ziom :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Otworzyłem wiaderko pierwszy raz po 7 dniach i mam coś takiego jak w załącznikach. BLG spadło z 12 na 5, smakuje jak wygazowane piwo, chyba nie czuć kwasu, chociaż mogę się nie znać bo to moje pierwsze piwko. Czy te grudki na powierzchni to mogą być po prostu drożdże? Użyłem S-04.

post-6075-0-63428700-1368976261_thumb.jpg

post-6075-0-74645300-1368976276_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

te grudki to jak najbardziej drożdże, jednak moją uwagę zwracają te białawe plamki - czy to czasem nie są błonki/film zakażenia bakteryjnego? niestety niewyraźnie to widać ale pierwsze moje wrażenie to infekcja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

te grudki to jak najbardziej drożdże, jednak moją uwagę zwracają te białawe plamki - czy to czasem nie są błonki/film zakażenia bakteryjnego? niestety niewyraźnie to widać ale pierwsze moje wrażenie to infekcja...

Jeśli chodzi o to na dole, to tam nie ma białych plamek, prześwietliły się te "grudki" od lampy błyskowej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja 6 warka z pierwszymi kłopotami :) - Muntos IPA Bitter nastawiony 06 czerwca . Skałd 1,8 kg BREWKIT i 1,7 kg ekstrakt słodowy ciemny (13,5 BLg wyjściowe). Piwko przepracowało 2 dni ze sporą pianą i uspokoiło się po 7 dniach . Zbadałem BLg 8,5 . Czekam do dziś spadło na 5,5 ale jest mętne i w dodatku piana pojawiła się w niewielkiej ilości.Na dnie widać trochę osadu , ale jest go mniej niż zawsze. Moje pytanie brzmi : czy można dodać innych drożdży dla wznowienia fermentacji i ile czasu ewentualnie czekać na spadek aby wsad się nie zniszczył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jakich fermentujesz? I jaka temp?

 

Jesteś pewny, że areometr poprawnie wskazuje? Sprawdzałeś go na czystej wodzie w temperaturze 20* C? Karteczka ze skalą lubi się obsunąć czasem.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Star drożdży 29,5 , obecnie w pomieszczeniu 21 , ale bywa że rano słoneczko go podgrzeje ze 2 stopnie. Piwko jest mętne i zapach ma raczej słuszny, tylko szkoda byłoby go stracić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej by było, jakbyś nam powiedział, w jakich temperaturach fermentuje twoje piwo i jakich drożdży użyłeś.

Właśnie, jak BLG mimo wszystko spada, to znaczy, że jeszcze fermentuje. Nie ruszaj nic i nie grzeb, zmierz BLG za parę dni.

Jeżeli uważasz, że fermentacja ustała, możesz pokołysać fermentorem, możesz podnieść temperaturę...

Chociaż moim zdaniem trwa to tak długo, bo prawdopodobnie nie napowietrzyłeś odpowiednio brzeczki.

 

Na koniec - dlaczego uznałeś, że wpis o powolnej fermentacji będzie się nadawał do tematu o infekcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko stoi w temperaturze stałej tj. 21 stopni użyłem saszetki z drożdzami z puszki i faktem jest że jeszcze nie znam tego terminu napowietrzanie brzeczki. Przestraszyłem się pojewiającej się dzisiaj rano piany , pomyślałem że coś się psuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%). Każdy szczep drożdży ma inne wymaganie, ale zwykle wystarcza 8 ppm tlenu w brzeczce (dla lagerów lepiej by było trochę więcej - 10 ppm).

W praktyce domowej stosujemy metody napowietrzania ręczne, pompkę akwaryjną, lub tlen.

Metody ręczne to: nalewanie z pewnej wysokości przy dekantacji (rozchlapywanie), mieszanie w fermentorze łyżką cedzakową, przelewanie kilkukrotne z fermentora do fermentora, i wreszcie kołysanie zamkniętym fermentorem. Ta ostatnia metoda daje najlepsze i najszybsze rezultaty i jest godna polecenia. Należy kołysać fermentorem przez 5 minut, dla ułatwienia można pod fermentor podłożyć np. piłkę. Trzeba pamiętać o dezynfekcji pokrywki!

Pompka akwaryjna jest eleganckim sposobem, ale wymaga inwestycji w sprzęt i jej efektywność wcale nie jest wyższa od metod ręcznych (szczególnie kołysania).

Użycie tlenu jest jedyną metodą na prawidłowe natlenienie niektórych piw (przy pomocy powietrza nie da się uzyskać lepszego natlenienia niż 8 ppm, a w piwach mocnych jeszcze mniej). Wadą tlenu jest koszt inwestycji (choć nie jest tak bardzo wysoki, butla kosztuje ok. 200 zł, można poradzić sobie bez reduktora - wystarczy przewiercony korek od wina, wężyk i kamień napowietrzający), konieczność zachowania BHP - tlen jest bardzo palny, czasem wręcz wybuchowy (np. jeżeli stosujemy reduktor musi on być dopuszczony do kontaktu z tlenem!) i możliwość nadmiernego natlenienia brzeczki. Natleniamy przy pomocy kamienia akwaryjnego, 1-3 minuty niewielkiego przepływu. Kamień akwaryjny szybko się zużywa i łatwo infekuje, należy go wymieniać co kilka napowietrzeń; ideałem jest nowy kamień dla każdej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy szczep drożdży ma inne wymaganie, ale zwykle wystarcza 8 ppm tlenu w brzeczce (dla lagerów lepiej by było trochę więcej - 10 ppm).

Ojej, a ja miałem 7,8 ppm tlenu w brzeczce :lol:

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest cytat z wiki proszę uwagi kierować do autora

Bez nerw ;) , to był żart. Chociaż zagadnienie cytowania obcych tekstów warte jest rozważań. Przede wszystkim cytaty powinny być dodatkiem do własnych tekstów, nie być główną treścią. To po pierwsze. Po drugie, powinny być odpowiednio oznaczone. Przyjmuje się branie cytatów w cudzysłów. I wreszcie po trzecie i chyba najważniejsze, powinno się podawać autora, lub źródło z którego się korzysta. Jeśli warunków tych się nie spełnia, to tekst jest uznawany za plagiat, a często również za przestępstwo (łamanie praw autorskich).

To tak gwoli ścisłości ;):beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli warunków tych się nie spełnia, to tekst jest uznawany za plagiat, a często również za przestępstwo (łamanie praw autorskich).

 

 

Mam czekać rano na CBA ? :)

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Piter. Jak do zamkniętego fermentora dostaje się powietrze , wystarczy to co jest pod pokrywą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Piter. Jak do zamkniętego fermentora dostaje się powietrze , wystarczy to co jest pod pokrywą?

 

Nie rozumiem pytania

Edited by piter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mu o napowietrzanie.

 

Tak wystarczy te 5 litrów powietrza jakie zostaną po przelaniu brzeczki do fermentora. Ogólnie chyba, aby uzyskać 8 ppm trzeba rozpuścić 0,6 L. (Ja nie liczyłem tego, gdzies przeczytałem).

 

Przelewamy z góry, potem 4-5 minut trzęsiemy i jest napowietrzenie super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...