Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Witam!

Chciałem tylko napisać rozwiazanie mojego problemu z 18.11.2014 post #1194 z tego wątka czyli o piwie dajacym palonym plastikiem...

Zmieniłem żródło wody na tesco/ kaufland (to samo ujęcie) i problem się zakończył. Wszystkie moje warki na kranówce w mniejszym lub większym stopniu smakują i pachną plastikiem :( pozostaje mi woda w bankach 5l.Napisano 18 listopad 2014 - 07:36

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jestes bardzo ciekaw to oddaj probke piwa do laboratorium. Koszt okolo 15zl, zbadaja ci jakie tam bakterje wychodowales :)

 

Jakieś namiary na konkretne instytucje specjalizujące się w takich badaniach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smoked Stout po 3 tygodniach na cichej, chcialem dzisiaj butelkowac, i zobaczylem cos takiego :(

Co ciekawe, otworzylem fermentor z kolejna warka (APA), na cichej ok 2,5 tyg i widok jest podobny.

Przy zlewaniu na cicha nie widzialem nic podejrzanego (moze nie zauwazylem...)

zalaczam zdjecia jednej i drugiej warki

 

smoked stout

smoked stout flesh

APA

Wiecie moze co to jest? Takie biale farfocle, tez film na powierzchni...

 

I jak sie tego pozbyc?? Fermentory myje plynem do naczyn, potem Domestosem, plucze i dezynfekuje OXY.

Weze do zlewania - tez Domestos, plukanie, wrzatek i na koniec OXY

 

?

 

Dzieki za pomoc,

 

Michał

Edited by surfek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcja, ja bym wymienił fermentory + rurki na nowe ale jak nie to agresywna chemia, zacząłbym od NaOH, chociaż bezpieczniej i tak naprawdę taniej kupić nowe.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcja, ja bym wymienił fermentory + rurki na nowe ale jak nie to agresywna chemia, zacząłbym od NaOH, chociaż bezpieczniej i tak naprawdę taniej kupić nowe.

 

dzieki za potwierdzenie. Pytanie dlaczego moje metody dezynfekcji sobie z tym nie radzily? Wszystko na koniec traktowalem OXY....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcja, ja bym wymienił fermentory + rurki na nowe ale jak nie to agresywna chemia, zacząłbym od NaOH, chociaż bezpieczniej i tak naprawdę taniej kupić nowe.

 

dzieki za potwierdzenie. Pytanie dlaczego moje metody dezynfekcji sobie z tym nie radzily? Wszystko na koniec traktowalem OXY....

Spróbuj sam prześledzić proces i pomyśleć co mogło mieć styczność z dwoma warkami - wężyk, pojemnik fermentacyjny, sprzęt do napowietrzania itp.

Ten element trzeba wymienić, albo potraktować ostrą chemią - NaOH + coś do dezynfekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za potwierdzenie. Pytanie dlaczego moje metody dezynfekcji sobie z tym nie radzily? Wszystko na koniec traktowalem OXY....

Stosuję podobną chemie ale nie robię cichej, może spróbuj bez cichej albo trzymaj krócej na cichej, a ile warek na tych fermentorach już zrobiłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za potwierdzenie. Pytanie dlaczego moje metody dezynfekcji sobie z tym nie radzily? Wszystko na koniec traktowalem OXY....

Stosuję podobną chemie ale nie robię cichej, może spróbuj bez cichej albo trzymaj krócej na cichej, a ile warek na tych fermentorach już zrobiłeś?

 

to moje warki #9 i 10. Na tych fermentorach to chyba warki nr 5 i 6...

Pytanie czy skrocenie cichej cos da biorac pod uwage ze piwo jeszcze refermentuje w butelkach co najmniej kolejne 5-6 tygodni?

 

Zamowilem nowe fermentory :) Zobacze czy to cholerstwo znow sie przypaleta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różne są teorie ale ja ostatnio skracam czas trzymania piwa fermentorze, jak priorytetem jest brak infekcji to poradził bym zrezygnować z cichej, niby ryzyko autolizy itp. większe ale infekcji mniejsze.

Nie ma co oszczędzać, kolejna warka w kanał albo warka "da się wypić ale średnie" kosztuje więcej niż nowy fermentor :)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jeszcze na szczęście nie miałem problemu infekcji - pewnie głównie ze względu na moje małe doświadczenie, ale dostałem pewną radę od znajomego, dużo bardziej doświadczonego piwowara (ode mnie) odnośnie utrzymywania sterylności w fermentorach.

Powiedział mi, że on fermentor po użyciu i do czasu następnej warki trzyma z roztworem ACE. I jak ma zamiar użyć fermentora to przelewa roztwór do innego, a ten płucze, i jest git. Mówił, że żadnej infekcji odkąd zaczął tak robić nie miał.

Dlatego też od kilku warek powielam ten model postępowania - mam nadzieję, ze nie doświadczę infekcji, a przynajmniej nie z powodu niesterylnego sprzętu.

Edited by kyniekk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w ogóle to infekcje w piwowarstwie domowym są dużo częstsze niż się wydaje, ja poza piwami na Brettach błony nigdy nie miałem ale infekcja zdarzyła mi się nie raz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Od kilku warek podczas refermentacji na większości szyjek butelek pojawia się taki pierścień. Nie wiem czy to drożdże się tam osadzają, czy jakieś bakterie? Na początku jaki pokręcę butelką to pierścień się rozpuszcza, ale po jakimś czasie zasycha...

30csku9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pojawia się obrączka w butelce to często jest po błonie i raczej sugeruję infekcję ale u Ciebie to wygląda na drożdże, może za dużo drożdży ląduje w butelce, ile trzymasz w fermentorze i jaki to szczep drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pojawia się obrączka w butelce to często jest po błonie i raczej sugeruję infekcję ale u Ciebie to wygląda na drożdże, może za dużo drożdży ląduje w butelce, ile trzymasz w fermentorze i jaki to szczep drożdży?

Przy swojej drugiej warce miałem tak we wszystkich butelkach. Po pewnym czasie i błonka i pierścień zniknęły, a samo piwo było bardzo smaczne. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Od kilku warek podczas refermentacji na większości szyjek butelek pojawia się taki pierścień. Nie wiem czy to drożdże się tam osadzają, czy jakieś bakterie? Na początku jaki pokręcę butelką to pierścień się rozpuszcza, ale po jakimś czasie zasycha...

 

Wg mnie to drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja chyba złapałem infekcję - czuć kwas w zapachu i smaku.Test przy pomiarze blg (11blg spadło do 3) 

skład- puszka jasnego wesa ,ok.kilo cukru ,chmielone samemu (marynka,lubelski) i nie wiem po jaką cholerę dolałem do fermentacji butelkę soku malinowego(nie otwierana chyba winowajca , drożdże s04.

Tydzień burzliwej  bardzo spokojnie upłynął (Prawie bez bulgotania)mimo wszystko nie zaglądałem do środka 

Dezynfekcja oxy raczej poprawna -poprzednio taka sama procedura i niczego nie załapałem.

Odnoszę wrażenie ze 22L pójdzie w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dolałem do fermentacji butelkę soku malinowego

Sok malinowy jest kwaśny, Nie wiem jaki był cel tego zabiegu w tym piwie. Aromat malinowy też nie jest trwały.

Także jedyne co zrobiłeś to dodałeś kwasu cytrynowego, który jest ostry w smaku. Być może to wcale nie infekcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przemyśleniu sprawy to sam nie wiem po jakie licho wlałem to badziewie (kupny,biedronkowy) chyba chciałem mieć lekką nutę malinową.

Zapewne sam będę musiał zmęczyć te 22L, chyba że będę chciał kogoś zrazić do siebie to go poczęstuję. :(

Dobra trochę mnie uspokoiliście , jutro przeleję na cichą i niech sobie stoi, tymczasem popełnię jakąś warkę ze słodu(1sze zacieranie) tym razem bez żadnych udziwnień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To raczej jakiś syrop dałeś, w zasadzie cukier, kwasek cytrynowy i sztuczny aromat, który pewnie się dłużej utrzyma niż naturalny.

 

@bart3q

Mój kilkuletni miód maliniak pachnie owocowo, ale malin nie da się wyczuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez ten wątek mam schizy na punkcie jakichkolwiek kożuchów i błon :/

Zerknijcie proszę na to koledzy.

Piwko na cichej, taka dziura na powierzchni się zrobiła po wrzuceniu balingometru.

post-9752-0-04741300-1425569466_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...