Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

Tak myślałem że drożdże chociaż blg stoi póki co na 5 a było dużo czasu żeby dzikusy to przejadły. Ale nie doszukuje się przyczyn. Mam te 12l w wiadrze 30l. Zaczekać czy coś dojedzą i zdekantować do mniejszego, szklanego balonu z rurką? 

 

Może wypowie się ktoś jeszcze, kto z dzikusami miał do czynienia, osobiście bym chyba przelał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Tak myślałem że drożdże chociaż blg stoi póki co na 5 a było dużo czasu żeby dzikusy to przejadły. Ale nie doszukuje się przyczyn. Mam te 12l w wiadrze 30l. Zaczekać czy coś dojedzą i zdekantować do mniejszego, szklanego balonu z rurką? 

Po co sobie brudzić dzikusami kolejny sprzęt? Przelejesz i wąż masz do wywalenia, szklany balon będziesz musiał pieścić NaOH, a z tego piwa i tak najpewniej nic już dobrego nie będzie. Ja bym zostawił w tym samym i zobaczył co się zadzieje przez miesiąc czy dwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Apa amarillo/citra pojawił mi się smak kojarzący się z bandażem, dla innego domownika z lekarstwem, choć nic nie sugerowałem.

Obstawiam zatem infekcję więc leci do wylania, Jest nieprzyjemne. 

 

Oprócz tego aromatu żadnych innych objawów.

 

Jedynie przy starcie Us-05 miały dużego laga, pierwsze oznaki pojawiły się jakoś po 30h i była mało spektakularna. Klasyczna Piana pojawiła się 3-4 dnia, wcześniej było widać tylko drożdże. 

Czytam że apteka pojawia się przez środki z chlorem, przy czym stosowałem klasycznie NaOH i Starsan. Chłodnica włożona od początku gotowania. 

 

Co może być tego przyczyną?

 

Przed jutrzejszym warzeniem dokładnie umyje sprzęt sodą i dam nowe drożdże, ale zastanawiam się skąd się to wzięło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, Oskaliber napisał:

Po co sobie brudzić dzikusami kolejny sprzęt? Przelejesz i wąż masz do wywalenia, szklany balon będziesz musiał pieścić NaOH, a z tego piwa i tak najpewniej nic już dobrego nie będzie. Ja bym zostawił w tym samym i zobaczył co się zadzieje przez miesiąc czy dwa. 

Sugerowałem się tym co pisał kolega wyżej. Czyli rozumiem, że jest szansa aby pomimo zakarzenia ten smak się jeszcze ułożył ? 

Ps. dlaczego wężyk do wywalenia, NaOH da radę 😉

Dzięki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Fradio napisał:

W Apa amarillo/citra pojawił mi się smak kojarzący się z bandażem, dla innego domownika z lekarstwem, choć nic nie sugerowałem.

Obstawiam zatem infekcję więc leci do wylania, Jest nieprzyjemne. 

 

Oprócz tego aromatu żadnych innych objawów.

 

Jedynie przy starcie Us-05 miały dużego laga, pierwsze oznaki pojawiły się jakoś po 30h i była mało spektakularna. Klasyczna Piana pojawiła się 3-4 dnia, wcześniej było widać tylko drożdże. 

Czytam że apteka pojawia się przez środki z chlorem, przy czym stosowałem klasycznie NaOH i Starsan. Chłodnica włożona od początku gotowania. 

 

Co może być tego przyczyną?

 

Przed jutrzejszym warzeniem dokładnie umyje sprzęt sodą i dam nowe drożdże, ale zastanawiam się skąd się to wzięło.

 

Robione wszystko na wodzie kranowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Sugerowałem się tym co pisał kolega wyżej. Czyli rozumiem, że jest szansa aby pomimo zakarzenia ten smak się jeszcze ułożył ? 

Ps. dlaczego wężyk do wywalenia, NaOH da radę 😉

Dzięki. 

Jak już jest nieprzyjemny to się raczej nie ułoży. Myślałem, że jest bardziej neutralny, w końcu goździk nie jest taki zły. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Jak już jest nieprzyjemny to się raczej nie ułoży. Myślałem, że jest bardziej neutralny, w końcu goździk nie jest taki zły. 

Nie jest nieprzyjemny. Ja po prostu nie lubię goździków, ale da się wypić. To zdominowało cały smak, nie czuć nic z chmielu. Na razie zostawiam, zabutellkowałem jedną butelkę i sprawdze za jakiś czas. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Hanys93 napisał:

Robione wszystko na wodzie kranowej?

Tak, wszystko na kranówce, ale od początku warzenia używam tej samej i nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Infekcje się już zdarzały, ale śmierdzące po prostu zepsuciem, nie wiem jak to opisać.  Tu jakby bandaż wziąć do ust. Coś zupełnie nowego innego.

Z tego co szukałem to wszystko prowadzi do chloru, a wodę faktycznie mam chlorowaną, ale nigdy się to wcześniej nie zdarzyło i to mnie zastanawia.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Fradio napisał:

Tak, wszystko na kranówce, ale od początku warzenia używam tej samej i nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Infekcje się już zdarzały, ale śmierdzące po prostu zepsuciem, nie wiem jak to opisać.  Tu jakby bandaż wziąć do ust. Coś zupełnie nowego innego.

Z tego co szukałem to wszystko prowadzi do chloru, a wodę faktycznie mam chlorowaną, ale nigdy się to wcześniej nie zdarzyło i to mnie zastanawia.

 

 

Nie wiem jakie sa przepisy prawne w Polsce jesli chodzi o dostawce wody. Ale wydaje mi sie ze w razie zwiekszonego chlorowania wody z powodu bakteri etc. powinna byc odpowiednia informacja dla mieszkancow.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.04.2020 o 21:40, Fradio napisał:

W Apa amarillo/citra pojawił mi się smak kojarzący się z bandażem, dla innego domownika z lekarstwem, choć nic nie sugerowałem.

Obstawiam zatem infekcję więc leci do wylania, Jest nieprzyjemne. 

 

Oprócz tego aromatu żadnych innych objawów.

 

Jedynie przy starcie Us-05 miały dużego laga, pierwsze oznaki pojawiły się jakoś po 30h i była mało spektakularna. Klasyczna Piana pojawiła się 3-4 dnia, wcześniej było widać tylko drożdże. 

Czytam że apteka pojawia się przez środki z chlorem, przy czym stosowałem klasycznie NaOH i Starsan. Chłodnica włożona od początku gotowania. 

 

Co może być tego przyczyną?

 

Przed jutrzejszym warzeniem dokładnie umyje sprzęt sodą i dam nowe drożdże, ale zastanawiam się skąd się to wzięło.

Może po prostu dzikie drożdże które powodują fenole 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.04.2020 o 12:33, Fradio napisał:

Tak, wszystko na kranówce, ale od początku warzenia używam tej samej i nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Infekcje się już zdarzały, ale śmierdzące po prostu zepsuciem, nie wiem jak to opisać.  Tu jakby bandaż wziąć do ust. Coś zupełnie nowego innego.

Z tego co szukałem to wszystko prowadzi do chloru, a wodę faktycznie mam chlorowaną, ale nigdy się to wcześniej nie zdarzyło i to mnie zastanawia.

To jest infekcja dzikimi drożdżami na bank. Aptekę produkują w 95% przypadków dzikie drożdże, może z 5% to problemy z chlorem. 

 

Potraktuj teraz porządnie sprzęt NaOH albo najlepiej kup nowy, bo tego bardzo ciężko się pozbyć i łatwo przechodzi na kolejne warki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedzi.

Tak też zrobiłem, dwa wiadra które miały kontakt z tym piwem dokładnie zdezynfekowałem NaOH + Starsan, sylikonowy wężyk porządnie wygotowany. 

Zrobiłem kolejną warkę dokładnie wszystko myjąc i dezynfekując. Zobaczymy co wyjdzie, mam nadzieję że pomogło. 

Może przyczyniło się to że prawie pół roku nie warzyłem i fermentory stały w domku ogrodowym, mogło się sporo przyplątać. Myłem i dezynfekowałem ale tak standardowo, może za słabo, albo zwyczajnie coś z powietrza. 

 

W każdym razie trzeba się przyłożyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie to mój pierwszy post. Dwie Warki zrobiłem że ekstraktów jedno ciemne i jedno jasne. Starłem się o sterylność czasem zaglądałem jak się piwo ma o to zdjęcia. Jasne było chmielone na zimno jest zabutelkowane od miesiąca , ciemne zabutelkowane wczoraj. Nie wyczułem żadnych nieprzyjemnych zapachów i dziwnych smaków proszę o pomoc. Jestem początkujący i nie wiem czy to są infekcję 😕

IMG_20200409_193131098.jpg

IMG_20200312_144439408.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaka to może być infekcja tlenowiec?mlekowiec? Chciałbym wiedzieć na przyszłość ,wyciągnąć  wnioski. Starałem się o sterylność odkazalem piro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wnioski na przyszłość: nie zaglądać czasem jak się piwo ma.

W ogóle nie zaglądać przez pierwsze 2 tygodnie najlepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,
baza belgijski blond ale, cukier kandyzowany, skorki pomaranczy, cytryny, trawka cytrynowa, mech irlandzki, drozdze t58 przy przelewanu na cicho wszystko ok, po cichej taki widok, zreszta juz nie pierwszy raz, smak ok. Poprzednie razy otwierane butelki po 3 miesiacach mialy nalot bialy u gory ale smak ok, wszytkie wypite(inne piwa), czy to jest zakazenie mleczakami ?

C2FA2D5D-AA7D-4B7D-804F-C6FEB529BFAE.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakażenie na 100%, nie wiadomo czym, pewnie dzikie drożdże, mleczakami chyba nie, bo skąd by się zęby wzięły w piwie. A tak na serio to jeśli nie jest kwaśne to nie są to bakterie kwasu mlekowego. Ja takie piwa wylewam, ale jak Ci smakuje to możesz pić 😂. Zadbaj o porządną dezynfekcję sprzętu (np NaOH). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Sisay napisał:

Kurcze a caly sprzet w chemi pro oxi zawsze solidnie dezynfekowany, nie mam juz pomyslu co z tym robic

Chemipro OXI to słaby dezynfektor w porównaniu z NaOH, co zabija wszystko. Jest nawet temat na forum, jak ktoś pod mikroskopem badał efektywność różnych środków i w sumie tylko ług tak naprawdę porządnie dezynfekuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, mjr92 napisał:

A jaka to może być infekcja tlenowiec?mlekowiec? Chciałbym wiedzieć na przyszłość ,wyciągnąć  wnioski. Starałem się o sterylność odkazalem piro.

 

4 godziny temu, Sisay napisał:

 czy to jest zakazenie mleczakami ?

 

Nie da się rozpoznać na podstawie wyglądu błony tego czym jest zakażone piwo. Było to wałkowane milion razy. Proponuję lekturę: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.04.2020 o 20:13, mjr92 napisał:

A jaka to może być infekcja tlenowiec?mlekowiec? Chciałbym wiedzieć na przyszłość ,wyciągnąć  wnioski.

 

W dniu 11.04.2020 o 12:25, Sisay napisał:

...czy to jest zakazenie mleczakami ?

 

 

Znacie kogoś kto może sprawdzić wasze piwa w laboratorium? Powiedzcie co z taką wiedzą chcecie zrobić, jak już się dowiecie co to jest? Infekcja to infekcja, piwo nie przechodzi kontroli w dziale jakości :)  Trzeba zadbać o higienę i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi raz z rzędu zakażenie w tym samym wiadrze... Chyba czas na wymiane sprzętu. Zalęgły się jakieś lacto albo pediococcusy sądząc po biofilmie i smaku. W smaku jest całkiem fajnie kwaśne więc pomyślałem czy nie dodać gęstwy po bretach i zostawic tak na kilka miesięcy (mial być hefeweizen na weihenstephanach) czy jest sens wrzucać brety na nieodzielone od gęstwy drożdżowej piwo? Nie będzie autolizy / brety sobie z tym poradzą? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, buk0 napisał:

czy jest sens wrzucać brety na nieodzielone od gęstwy drożdżowej piwo? Nie będzie autolizy / brety sobie z tym poradzą? 

 

oczywiscie ze sens jest, poradza sobie, nie będzie autolizy

poszukaj tu http://www.beerfreak.pl/ art o brettach jest tam wszystko wyjasnione

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.04.2020 o 19:18, mjr92 napisał:

Witam serdecznie to mój pierwszy post. Dwie Warki zrobiłem że ekstraktów jedno ciemne i jedno jasne. Starłem się o sterylność czasem zaglądałem jak się piwo ma o to zdjęcia. Jasne było chmielone na zimno jest zabutelkowane od miesiąca , ciemne zabutelkowane wczoraj. Nie wyczułem żadnych nieprzyjemnych zapachów i dziwnych smaków proszę o pomoc. Jestem początkujący i nie wiem czy to są infekcję 😕

IMG_20200409_193131098.jpg

IMG_20200312_144439408.jpg

Skoro masz zabutelkowane to spróbuj jak smakują. To były nowe wiadra ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...