Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Zawsze możesz poczta wysłać np na Śląsk default_big_smile.png

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka


Jet to jakieś rozwiązanie może jednak ktoś się odezwie z okolicy. Dowioze piwerko na miejsce. Jestem po prostu ciekawy czy coś się z nim dzieje czy to po prostu taki efekt uboczny całego procesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę średnio widać w tym świetle, ale podczas cold crash pojawiły się białe pęcherzyki, czyżby infekcja? W zapachu niby spoko.

 

IMG_20191018_172957.thumb.jpg.7d9a25196859c35ff7ef992209e7661c.jpgIMG_20191018_172758.thumb.jpg.4909cdd251aa0c2c069f50511e005819.jpg

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, ogoun napisał:

Trochę średnio widać w tym świetle, ale podczas cold crash pojawiły się białe pęcherzyki, czyżby infekcja? W zapachu niby spoko.

 

 

 

Trochę słabo z tych zdjęć widać, ale nie niepokoiłbym się. Wg mnie wygląda to na skupiska chmielu i pęcherzyki powietrza uwalniające się z granulatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mnie uspokoiliście. Po 4 dniach w 4-6°C oczekiwałem gładkiej tafli (dotychczas tak było) i trochę przewrażliwiony się zrobiłem na punkcie granatów widząc zasięg ich rażenia. W takim razie jutro butelkuje. Dziękuję za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie. Jest śmieszna sprawa. Była infekcja i jej nie ma, a przynajmniej tak to wygląda ale od początku.

Zrobiłem piwo z brewkita przy czym wodę uzupełniłem zimną kranówą i odrazu dodałem drożdże. Zestaw był 3 lata po terminie a drożdże trzymane w 24°C niestety. 

Niestety jak postawiłem piwo w niedzielę tak we wtorek po południu dopiero wróciłem do domu a tam zero pracy drożdży i delikatny film na powierzchni, jakby błona.

Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia.

Dałem 2 paczki jakiś drożdży z biowina i spisałem piwo na straty w sumie.

Dzisiaj otwieram wieko a tam taki widok. Bo biofilmie nie ma śladu praktycznie. To brązowe wygląda jak drożdże a to białe to piana.

Panowie, o co chodzi? Drożdże są w stanie "przejeść" biofilm?

IMG_20191019_193058.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba, że to nie był biofilm, tylko osad z twardej wody. W zasadzie dopóki nie zakończysz fermentacji i nie zabutelkujesz, to nie będziesz pewien. 

Na pewno otwierając wieko fermentatora narażasz niepotrzebnie warkę na infekcję. Otwórz dekiel za 2-3 tygodnie. Wtedy się przekonasz, czy zastaniesz piwo, czy korzuch

Share this post


Link to post
Share on other sites

To piwo żeby nie skłamać stoi jakieś 3 tygodnie. Osad z twardej wody by się zgadzał ale jak się pojawiła piana z pracy drożdży to ten film się rozrywał.

Piwo stoi na balkonie więc ma dość chłodno. Zastanawiam się tylko ile czasu może to jeszcze postać.

Noi pytanie takie. Lać to w butelki z mniejszą dawką cukru? Próbować smak tego przed butelkowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, uwarzyłem hefeweizena 13 blg na WB-06, od miesiąca fermentuje, tyle że po ok tygodniu musiałem na szybko przelewać do drugiego fermentora, bo wpadłem na głupi pomysł, żeby burzliwą zrobić z kranikiem I zaczął on przeciekać. Przelałem razem z drożdżami, ponieważ trwała burzliwa. Dzisiaj otworzyłem fermentor i piwo ma taki mocno drażniący zapach, jak się zaciąganie to czuć aż w gardle, po wymieszaniu zapach znika. Co to może być? (trzymałem aż miesiąc, bo od czasu do czasu bulka i jest niewielka ilość piany ) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co Cię drażni to pewnie po prostu CO2. Bulkać może, bo po zamieszaniu CO2 sie ulatnia. Po miesiącu to już dawno po wszystkim. Na przyszłość staraj się nie zaglądać do fermentora jeśli nie jest to konieczne, a koniec fermentacji przyjmuj jak blg nie zmienia się w przeciągu 2 dni. To tez mierz dopiero po min 2 tyg.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, PioTras1996 napisał:

Jeszcze od góry pływa parę takich białych frędzli

To są raczej drożdże, w jednej z ostatnich moich warek cała masa drożdżowa tak właśnie wyglądała i była zawieszona pod lustrem.

 

2 godziny temu, PioTras1996 napisał:

piwo ma taki mocno drażniący zapach

A coś bliżej, jak byś go określił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To możesz wyczuwać alkohole wyższe. Wyższa temperatura sprzyja takim alkoholom i estrom. Część z nich jest pożądana a część niestety nie.

Jedyna na nie rada to zabutelkować i trochę poczekać z piciem, to może piwo się trochę ułoży i ułagodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko,

Piwo, to oprócz surowców, przede wszystkim drożdże, czyli sposób prowadzenia fermentacji. Schrzaniony zasyp i chmielenie nie jest tak brzemienne w skutkach jak źle prowadzona fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, niestety nie miałem wcześniej warunków do stabilizacji temperatury. Na szczęście zainwestowałem już w lodówkę i sterownik. Swoją drogą sprawdzałem co się dzieje przy drugiej Warce w lodówce, dzisiaj mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia fermentacji burzliwej, zaczynałem od 18 stopni, teraz mam 22. W sobotę nie było prawie piany I oznak fermentacji, A teraz piany przybyło I zaczęło częściej bulkać. To efekt wyższej temperatury, czy dzieje się coś nie dobrego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczęcie od niskiej i podnoszenie do tych 21-22°C to właściwa droga. Ciepła końcówka na zachęcić drożdże do dojedzenie tego co zostało i posprzątania po sobie. Bulkanie to oznaka aktywności drożdży, ale także odgazowywania się piwa (wzrasta temperatura)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...