Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Leonzn. Dzieki o to własnie pytałem.

 

A jak dbacie o czystosc sprzetu ktorego uzywacie przed gotowanie brzeczki ? Jakos specjalnie go dezynfekujecie czy wystarcza umyc płynem do mycia naczyc ?

 

Edit: punix, uprzedziles moje pytanie o kilka sekund, dzieki za pomoc.

 

Jestem swiezak i mam jeszcze pytanie odnosnie drozdzy, czy jak je wsypujecie (suche) do szklanki z woda to mieszacie czy zostawiacie tak jak sie wsypały ? Czy mieszacie je przed wlaniem do fermentatora ? Czy jak wlejecie drozdze do brzeczki to mieszacie je w srodku ? Jesli tak to mocno jaks łyzka czy tylko zabujacie juz zamknietym fermentatorem ? 

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał:

Leonzn. Dzieki o to własnie pytałem.

 

A jak dbacie o czystosc sprzetu ktorego uzywacie przed gotowanie brzeczki ? Jakos specjalnie go dezynfekujecie czy wystarcza umyc płynem do mycia naczyc ?

 

Edit: punix, uprzedziles moje pytanie o kilka sekund, dzieki za pomoc.

 

Jestem swiezak i mam jeszcze pytanie odnosnie drozdzy, czy jak je wsypujecie (suche) do szklanki z woda to mieszacie czy zostawiacie tak jak sie wsypały ? Czy mieszacie je przed wlaniem do fermentatora ? Czy jak wlejecie drozdze do brzeczki to mieszacie je w srodku ? Jesli tak to mocno jaks łyzka czy tylko zabujacie juz zamknietym fermentatorem ? 

 

Podczas uwadniania, w szklance, teoretycznie powinno się zamieszać po kilku minutach.

W fermentorze - rozmieszają się bez pomocy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał:

Jestem swiezak i mam jeszcze pytanie odnosnie drozdzy, czy jak je wsypujecie (suche) do szklanki z woda to mieszacie czy zostawiacie tak jak sie wsypały ? Czy mieszacie je przed wlaniem do fermentatora ? Czy jak wlejecie drozdze do brzeczki to mieszacie je w srodku ? Jesli tak to mocno jaks łyzka czy tylko zabujacie juz zamknietym fermentatorem ? 

 

rzuc okiem na to

 

https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/bp/BEST-PRACTICES_REHYDRATION_DIGITAL.pdf

 

po wlaniu do fermentora tak jak punix ja nie mieszam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roztwor NaOH mozna trzymac w butelce po wodzie 5L ? Czy raczej cos mocniejszego ? Baniak 5L po płynie do spryskiwaczy szyb do auta sie nada ? 

 

Jeszcze co do drozdzy aby nie złapały infekcji, powiedzmy ze mam juz zdezynfekowana ( w piro )szklanke i łyżkę ktora bede mieszał drozdze. Nalezy je wsypac do przegotowanej i wystudzonej wody. Ja to robie tak ze do szklanki wlewam 0,5 moze 3/4 wrzątku i czekam jak spadnie temperatura do około 25stopni i wsypuje drozdze. Ale zastanawia mnie czy w momecie gdy ten wrzatek stygnie to nic tam nie wskoczy ? Zakrywacje to jakas folia ( gdy stygnie ) ? Jesli tak to nalezalo by tez zdezynfekowac ten kawałek foli. A czy mozna poprostu uwolnic drozdze w wodzie niegazowanej z butelki ? Jesli tak to czy butelka musi byc swiezo otwarta ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

Ale zastanawia mnie czy w momecie gdy ten wrzatek stygnie to nic tam nie wskoczy ? Zakrywacje to jakas folia ( gdy stygnie ) ? Jesli tak to nalezalo by tez zdezynfekowac ten kawałek foli.

 

dokladnie, ja zawsze przykrywam wrzątek w szklance folia spożywczą, psikajac prędzej na niego desprey

 

3 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

A czy mozna poprostu uwolnic drozdze w wodzie niegazowanej z butelki ? Jesli tak to czy butelka musi byc swiezo otwarta ? 

 

czasami tak robie nigdy nie mialem zakażenia, uzywam zawsze swiezo otwartej wody

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Rafał z Łodzi napisał:

Roztwor NaOH mozna trzymac w butelce po wodzie 5L ? Czy raczej cos mocniejszego ? Baniak 5L po płynie do spryskiwaczy szyb do auta sie nada ? 

 

wg mnie powinieny obia baniaki spokojnie dac rade

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

Roztwor NaOH mozna trzymac w butelce po wodzie 5L ? Czy raczej cos mocniejszego ? Baniak 5L po płynie do spryskiwaczy szyb do auta sie nada ? 

Nie ważne po czym to jest - ważne żeby było napisane HDPE lub PP, butelki po napojach nie nadają się - tworzywo z którego są wytwarzane podlega hydrolizie z NaOH

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, leonzn napisał:

 

kwasowke / nierdzewke mozna moczyć w lugu ?

 

Kwasówkę i nierdzewkę tak, ale nie spotkałem się jeszcze z oplotem, którego nakrętka byłaby z nich wykonana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, punix napisał:

Kwasówkę i nierdzewkę tak, ale nie spotkałem się jeszcze z oplotem, którego nakrętka byłaby z nich wykonana.

 

pytam w kontekście 'tuby' ktora montuje do dekla i w nia wkładam termometr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, punix napisał:

 

Kwasówkę i nierdzewkę tak, ale nie spotkałem się jeszcze z oplotem, którego nakrętka byłaby z nich wykonana.

Nakrętka to zwykle niklowany mosiądz 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, leonzn napisał:

 

pytam w kontekście 'tuby' ktora montuje do dekla i w nia wkładam termometr

To raczej bez problemu, "nasze" stężenie ługu nie jest duże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak filtrować przed rozlewaniem do butelek ? Mam taki filtr stożkowy 3L z biowinu, mysle ze dobrze bedzie zatrzymywał wszelki osad.

Jak zadbać o jego dezynfekcje ? Wrzucic do fermantatora z NaOH czy to trochę przesada i wystarczy wymaczac w piro / desprej ?

A może wygotować w garnku przez 20-30 min ? Czy jeszcze coś innego ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, Rafał z Łodzi napisał:

A jak filtrować przed rozlewaniem do butelek ? Mam taki filtr stożkowy 3L z biowinu, mysle ze dobrze bedzie zatrzymywał wszelki osad.

Jak zadbać o jego dezynfekcje ? Wrzucic do fermantatora z NaOH czy to trochę przesada i wystarczy wymaczac w piro / desprej ?

A może wygotować w garnku przez 20-30 min ? Czy jeszcze coś innego ?

 

W tym momencie dochodzimy do etapu w którym uważam, że cicha jest potrzebna. Po przelaniu na cichą większość "syfów" jest oddzielana od piwa. Jeżeli do tego zrobimy na konice cold crashing, to przy przelewaniu do rozlewu mam praktycznie piwo "kryształ. Fakt, że jest jedno przelewanie więcej, ale godzę się z tym na korzyść klarowniejszego piwa, nawet po chmieleniu na zimno.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie

Po długiej przerwie wziąłem się za gotowanie. Na zdjęciu kwas metodą kettle souring. Fermentowane od 18 do 22 st C 3 tyg na gęstwe US-05. Kilka dni po rozpoczęciu fermentacji dałem litr pasteryzowanego przecieru z mango. 5 dni przed rozlewem wrzuciłem 70g Cascade i 90g macerowanego tydzień w whisky zestu cytrynowego. Cold crash i pyk w butelkę, ale jako surowiec do refermentacji poszedł pasteryzowany sok multiwitamina, raczej mętny. Co to jest w 1/4 objętości butelki? Drobinki owoców czy się rozwija jakieś ustrojstwo? Piwo w smaku bez zarzutu, żadnych niepokojących aromatów. To normalne w kwasach z dodatkiem owoców? Drobinki czy jakieś pektyny? 

IMG_20190820_173403.jpg

IMG_20190820_200356.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, korzen16 said:

W tym momencie dochodzimy do etapu w którym uważam, że cicha jest potrzebna. Po przelaniu na cichą większość "syfów" jest oddzielana od piwa. Jeżeli do tego zrobimy na konice cold crashing, to przy przelewaniu do rozlewu mam praktycznie piwo "kryształ. Fakt, że jest jedno przelewanie więcej, ale godzę się z tym na korzyść klarowniejszego piwa, nawet po chmieleniu na zimno.  

 

 

Korzen czyli rozumiem ze ty w ogole nie filtrujesz przed butelkowaniem ? Po burzliwej dekantacja do fermentatora z kranikiem na cicha a na koniec cold crashing. A nie zdarzylo ci sie ze po cold crashingu poziom osadow siega prawie do kranika i on ten osad zasysa do butelek ?

Tez wolał bym uniknac filtracja przez jakies skarpety gazy i inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inaczej,

Po burzliwej przelewam do kolejnego fermentora na kilka dni. Potem schładzanie ile się da. Następnie do wiadra do rozlewu (wiadro z kranikiem) i w butelki. Mam w sumie dwa przelewanie, ale bardzo klarowne piwo, do tego gęstwę na kiedy potrzebuję i mogę dowolnie chmielić na zimno.

Docelowo chyba zmienię wiadra na fermentor stożkowy co ułatwia życie.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, joker0skater napisał:

Witam serdecznie

Po długiej przerwie wziąłem się za gotowanie. Na zdjęciu kwas metodą kettle souring. Fermentowane od 18 do 22 st C 3 tyg na gęstwe US-05. Kilka dni po rozpoczęciu fermentacji dałem litr pasteryzowanego przecieru z mango. 5 dni przed rozlewem wrzuciłem 70g Cascade i 90g macerowanego tydzień w whisky zestu cytrynowego. Cold crash i pyk w butelkę, ale jako surowiec do refermentacji poszedł pasteryzowany sok multiwitamina, raczej mętny. Co to jest w 1/4 objętości butelki? Drobinki owoców czy się rozwija jakieś ustrojstwo? Piwo w smaku bez zarzutu, żadnych niepokojących aromatów. To normalne w kwasach z dodatkiem owoców? Drobinki czy jakieś pektyny? 

IMG_20190820_173403.jpg

IMG_20190820_200356.jpg

Mogą być pektyny z soku. Dobry sok, nfc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, joker0skater napisał:

Witam serdecznie

Po długiej przerwie wziąłem się za gotowanie. Na zdjęciu kwas metodą kettle souring. Fermentowane od 18 do 22 st C 3 tyg na gęstwe US-05. Kilka dni po rozpoczęciu fermentacji dałem litr pasteryzowanego przecieru z mango. 5 dni przed rozlewem wrzuciłem 70g Cascade i 90g macerowanego tydzień w whisky zestu cytrynowego. Cold crash i pyk w butelkę, ale jako surowiec do refermentacji poszedł pasteryzowany sok multiwitamina, raczej mętny. Co to jest w 1/4 objętości butelki? Drobinki owoców czy się rozwija jakieś ustrojstwo? Piwo w smaku bez zarzutu, żadnych niepokojących aromatów. To normalne w kwasach z dodatkiem owoców? Drobinki czy jakieś pektyny? 

IMG_20190820_173403.jpg

IMG_20190820_200356.jpg

Moim zdaniem to od soku, uzywałeś kiedyś już soku do refermentacji? Ciekaw jestem opinii. Ja podobny wygląd miałem na początku swojej przygody, gdy zrobiłem APA z pulpą mango, źle odfiltrowałem i 1/3 butelki miałem tak samo co Ty. Piwo dobre, ale lane około pół butelki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minutes ago, korzen16 said:

Zamiennikiem jest Star Saniclean, skład podobny, ale mniej się pieni. Jest za to dostępny w normalnej cenie. 

 

Widzę ze tez jest problem z dostępnością tego środka :/  

Co to się staneło ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

 

Widzę ze tez jest problem z dostępnością tego środka :/  

Co to się staneło ?

 

Unia europejska zmieniła przepisy i są to środki specjalne. Zablokowało to sprzedaż tych środków do europy a Five star jakoś widać nie ma ochoty się z nimi kotłować więc wycofali się z sprzedaży w  europie. Na chwilę obecną nie słychać nic o próbach negocjaji więc jeżeli ktoś w europie się nie zdecyduje na produkcję SS to za rok będzie totalna posucha z nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Undeath said:

 

Unia europejska zmieniła przepisy i są to środki specjalne. Zablokowało to sprzedaż tych środków do europy a Five star jakoś widać nie ma ochoty się z nimi kotłować więc wycofali się z sprzedaży w  europie. Na chwilę obecną nie słychać nic o próbach negocjaji więc jeżeli ktoś w europie się nie zdecyduje na produkcję SS to za rok będzie totalna posucha z nim.

 

No to nie dobrze się dzieje. A Jakis srodek zastepczy o podobnym składzie i działaniu ktory jest łatwodostepny w Europie ? 

 

Korzen, dzieki za cynk, szkoda ze tylka taka pojemnosc dostepna,  chciałem nabyc tą prawie pół litrowa bańke bo to lepiej cenowo wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...