Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

W dniu 24.05.2019 o 20:14, dziedzicpruski napisał:

 mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach.

I co wtedy gdy prysnie Ci na twarz skoro masz tylko osłonięte oczy, nic się nie dzieję? 

Ps właśnie będę warzyc. Kreta też muszę neutralizowac czy wystarczy dezynfekcja piro? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, advisorylyrics napisał:

I co wtedy gdy prysnie Ci na twarz skoro masz tylko osłonięte oczy, nic się nie dzieję? 

Mam przeważnie 5% roztwór, umyję od razu woda i jest ok,

to samo z rękami czasem nie che mi się zakładać rękawiczek i po odlaniu ługu do baniaka wyciągam załugowany wężyk  gołą ręką ,potem od razu myję  i nic sie nie dzieje.

Ale z oka tak łatwo tego nie wypłuczesz raczej, bo  to zmydlanie czuć chwile i pewnie ból musi być straszny,tak ,ze gogle trzeba mieć i  jest dobrze,zawsze też warto odwrócić głowę od miejsca operacji,zawsze to podwójne zabezpieczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Mam przeważnie 5% roztwór, umyję od razu woda i jest ok,

to samo z rękami czasem nie che mi się zakładać rękawiczek i po odlaniu ługu do baniaka wyciągam załugowany wężyk  gołą ręką ,potem od razu myję  i nic sie nie dzieje.

Ale z oka tak łatwo tego nie wypłuczesz raczej, bo  to zmydlanie czuć chwile i pewnie ból musi być straszny,tak ,ze gogle trzeba mieć i  jest dobrze,zawsze też warto odwrócić głowę od miejsca operacji,zawsze to podwójne zabezpieczenie.

Dzięki. To mnie przekonało żeby zacząć go używać jeśli dzisiejsza warka (full aroma hops) nie wyjdzie. Błogosławionej niedzieli 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Kiedyś w styroboksie wylalo mi się piwo i do dziś wydziela nie ładny zapach 

To kup  worki 120l (a może 80 wystarczy, nigdy nie pamiętam) na śmiecie i pakuj wiadro w worek, a potem do skrzyni,tez mam taka zapleśniałą  i śmierdzącą i u mnie worki się sprawdzają

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie czy to infekcja czy resztki drożdży? mam 3 tydzień warkę i właśnie chce butelkować. 

DSC_0391.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie drozdze, bardzo zdrowo wyglądające piwko. Pozdrawiam

Wysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, dziękuję. Już zabutelkowane, mam nadzieje że granatów nie będzie :D 3 BLG zeszło, tydzień temu było 4. Miało być miodowe ale miodu za bardzo nie czuć za to cintra fajnie pachnie i aromaty takie jakby tropikalne :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Juniorek napisał:

Na przyszłość pamiętaj że miód jest praktycznie w pełni zjadalny przez grzybki ;)

No to jak mam zrobić miodowe? ja 1,5 KG dałem gryczanego :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie miodowe (choć nie słodkie), koledze chodziło o to, że cukry proste ( cukier biały, miód, syropy owocowe itp) odfermentowywuja praktycznie do zera a nawet do ujemnych wartosci. Ja bym potrzymał z tydzień lub dwa, bo miałem 2 Warki lekkich piw butelkowane po 3 tyg i miałem mocno przegazowane piwka, trzeba było szybko pić i 3 butelki pękły...

 

Wysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie cukry w miodzie wszystkie zjadają grzybki do zera. Nie jest to taki prostu temat. Przytaczając wypowiedz kopyra najlepsze miodowe piwo to takie

do którego damy łyżeczkę miodu bezpośrednio przed wypiciem. Osobiście sprawdziłem to na piwie delikatnym ciemnym i było bardzo dobre. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Psone1 napisał:

Będzie miodowe (choć nie słodkie), koledze chodziło o to, że cukry proste ( cukier biały, miód, syropy owocowe itp) odfermentowywuja praktycznie do zera a nawet do ujemnych wartosci. Ja bym potrzymał z tydzień lub dwa, bo miałem 2 Warki lekkich piw butelkowane po 3 tyg i miałem mocno przegazowane piwka, trzeba było szybko pić i 3 butelki pękły...

 

Wysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka

 

 

Mam nadzieję ze nic mi nie wystrzeli :) dałem 105 g glukozy na 22 l warki do refermentacji.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i przyszła kolej na mnie:(    Piwo https://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wróbel_(pieron)  tydzień temu w niedzielę  przelewałem na Cichą ( a zastanawaiałem sie nad butelkowaniem lub zostawieniem tego jeszcze tydzień:))  w tą niedziele z piwem jeszcze było wszystko ok  a dzisiaj wchodze do pokoju a tu takie cholerstwo:(   dodam tylko że w smaku ok  czuć goździki.

pytania:

1  czym to sie zakaziło??

2 czy mogła mieć wpływ na to temperatura??   bo chciałem przetrzymać parę dni w wysokiej temp.

3  czy można coś z tym zrobić  czy tylko kanał??

piwo.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyglada pięknie 😂 mialem kiedyś podobna sytuacje, z tego co koledzy mi podpowiedzieli to u mnie był to tlenowiec, i faktycznie pojemnik był nie szczelny dostatecznie. Nie chciałem ryzykować, piwo w kanał. Wiadro wymyte silnym roztworem NaOH i fermentuje do dziś bez problemu tylko zmieniłem pokrywę ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i ja mam pytanie

na pierścieniu w wiadrze pojawił sie biały nalot.

nigdy prędzej nie zwróciłem na to uwagi. Co to ?

IMG-0875.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Butelkowana warka ok tygodnia temu american wheat na us-05. w butelkach zrobił się dziwny osad jakby "pył" na ścianach całej butelki i szyjka jest "spocona" wewnątrz. Staralem się zrobić zdjecie ale z telefonu nie widać tego dokladnie. Zrobie aparatem wieczorem. Piwo w smaku i zapachu jest bardzo drożdżowe a w smaku jescze czuc lekko truskawki(sic!). Piwo było refermentowane w 24 stopniach przez 4 dni a później wsadzone do lodówki na 18 stopni. 

 

Czy może cos takiego być początkiem jakiejś infekcji czy ten pył to poprostu drożdże albo chmieliny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja zasięgnę porady.
Berliner Weisse, zakwaszany w kotle Lactobacillus Plantarum z serowara. Po 30h pH 3.6. Gotowanie 20 minut. Fermentacja FM52.
Po tygodniu polowa zostala przelana do kega a do reszty wlałem pulpę z marakuji.

Czyścioch w smaku bardzo dobry, wczoraj, po 1.5 tyg z owocami rozlewałem ten z marakują. W smaku i aromacie jeszcze lepszy. Ale na lustrze piwa pojawił się biofilm. Zdziwiłem się, bo bakterii już nie powinno być po gotowaniu, a pulpa miała byc aseptyczna. Moj drugi kwas dopiero, wiec chciałbym dopytac czy to normalne?
Po burzliwej nic nie było na lustrze.9d18696fa56eb67f8abfb57dc6ca8f56.jpg6687dee5f157266bb05ff2c1b10b2e66.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.06.2019 o 08:36, Helcik napisał:

Witam.

Butelkowana warka ok tygodnia temu american wheat na us-05. w butelkach zrobił się dziwny osad jakby "pył" na ścianach całej butelki i szyjka jest "spocona" wewnątrz. Staralem się zrobić zdjecie ale z telefonu nie widać tego dokladnie. Zrobie aparatem wieczorem. Piwo w smaku i zapachu jest bardzo drożdżowe a w smaku jescze czuc lekko truskawki(sic!). Piwo było refermentowane w 24 stopniach przez 4 dni a później wsadzone do lodówki na 18 stopni. 

 

Czy może cos takiego być początkiem jakiejś infekcji czy ten pył to poprostu drożdże albo chmieliny.

 

Ten osad to moga byc drozdze i chmieliny. Wloz do lodowki i zobacz czy opadnie. W wyzszej temperaturze fermentacji us-05 lubia produkowac truskawkowe estry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten osad to moga byc drozdze i chmieliny. Wloz do lodowki i zobacz czy opadnie. W wyzszej temperaturze fermentacji us-05 lubia produkowac truskawkowe estry.
Dla mnie ten osad to na 99% zakażenie.

Wysłane z mojego Coolpad R116 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.06.2019 o 12:54, Wuuu napisał:

To i ja zasięgnę porady.
Berliner Weisse, zakwaszany w kotle Lactobacillus Plantarum z serowara. Po 30h pH 3.6. Gotowanie 20 minut. Fermentacja FM52.
Po tygodniu polowa zostala przelana do kega a do reszty wlałem pulpę z marakuji.

Czyścioch w smaku bardzo dobry, wczoraj, po 1.5 tyg z owocami rozlewałem ten z marakują. W smaku i aromacie jeszcze lepszy. Ale na lustrze piwa pojawił się biofilm. Zdziwiłem się, bo bakterii już nie powinno być po gotowaniu, a pulpa miała byc aseptyczna. Moj drugi kwas dopiero, wiec chciałbym dopytac czy to normalne?
Po burzliwej nic nie było na lustrze.

Infekcja. Nie jest to normalne. Albo pulpa jednak nie była aseptyczna, albo złapałeś po prostu jakoś inaczej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Infekcja. Nie jest to normalne. Albo pulpa jednak nie była aseptyczna, albo złapałeś po prostu jakoś inaczej. 
Czyli Wild Berliner Weisse :) w butelkach też powstała ta błona, ale w smaku i aromacie eleganckie, więc się nie przejmuję. Dzięki za info

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zainfekowana brzeczka może mieć normalny zapach świeżego piwa? NZ IPA kończy 4-ty tydzień fermentacji, wszystko w jednym pojemniku, bez przelewania. Wczoraj upuściłem trochę gazu naciskając wieko i dziś rano na pojemniku pojawiły się czarne skupiska, wygląda jak pleśń. Pokrywa nie otwierana od zadania drożdży. Trochę zlałem do pomiaru blg i pachnie normalnie. Ktoś miał coś takiego? Jest szansa, że piwo jest ok?

W smaku - gorzkie, jak młode piwo. 71229253b8859de0a4152017e1d2dc97.jpg&key=7014e05f5484d70405bd22d28daaca2eeecd7f730d655c93eb40955c0b1dce9c

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, zeszło z 14 do 4 (zgodnie z planem). Choć drożdże (US-05) ruszały prawie 3 dni. Ale temp brzeczki była 12-13 °C, ale potem przez kolejne 3 dni zjadły prawie wszystko (w 6 dobie iSpindel pokazywał 5 blg). Miałem jeszcze chmielić na zimno, ale chyba sobie daruję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...