Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Godzinę temu, AndrzejBB napisał:

Dzieki za odpowiedz. Wychodzi na to że z czasem powinny opaść?. Pare piw już uwarzyłem ale pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, wolałem zapytać.

Wygląda całkiem normalnie. A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz? Tak czy siak jeszcze nie czas... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest gęstwa po fm 50 kłosy kansas. Na poczatku fermentacji trzymalem nie wiecej niz 18.5 stopni bo to ma byc taki ala altbier. Fermentacja zwolniła po paru dniach w rurce nic się nie dzieje a to jest nowy fermentor wiec chyba sie nie roszczelnił. Wczoraj podniosłem do 21.5 i tak trzymam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A poprzednia warka na starterze z tych drożdzy dawała lekkim jajem podczas fermentacji. Po 16 dniach od zabutelkowania piwa w aromacie czuć drożdze.

Czy to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja najbardziej może być "zagnojony", kto tam wie co się dzieje po suszeniu z nim, przerzucanie, paczkowanie,na każdym etapie coś tam łapie (np części słodu ktoś znalazł), chmiel nie jest biobójczy czyli sterylny,na dzikie drożdże  nie działa skoro nie działa na normalne.
 
Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmiel

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Thorgall napisał:

Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmielemoji6.png

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 

Gnój to mały pikus z chemikaliami które  zapodają na końcu procesu uprawy i w trakcie,nie chodzi o nawozy ale o środki ochrony roślin i pomagające w zbiorze,

prosty przykład, randap którym polewają pola przed zbiorem  gryki, rzepaku,prosa  i pewnie paru innych roślin ,a potem to wpierniczasz nieświadomy niczego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Uwarzyłem dziś piwko z:

6kg pilzneńskiego,

1,2kg płatków jęczmiennych,

0,75kg caramel 600,

0,2kg barwiącego,

0,2kg ciemny czekoladowy,

0,15kg prażony jęczmień.

(czyszczenie magazynku).

Do tego 70g Magnum (11% Alfa) (paczka otwarta pół roku temu - przechowywane w lodówce)

Wyszło 22litry 19blg. 

Problem: Po chłodzeniu brzeczki (gotowałem 1godzinę) strasznie zalatywało groszkiem konserwowym (DMS?) Na ciepło pachniało palonymi i chmielem a po chłodzeniu straszna kaszana. Czy możliwe żeby te zapachy "na zimno" tak się komponowały czy nie odparował mi DMS przy takim stężeniu brzeczki? Trochę przesadziłem z ilością zasypu bo mam dość mały gra (27l) i zacieranie dosyć męczące było plastikową łygą. Wysładzanie ze 2godziny trwało bo "sraczwężyk" nie dawał rady. Pierwszy odbiór to było ~10l i później tak z 5l na pół godziny z wysładzania. W tym czasie cały czas gar na gazie więc gotowało się po trochu i do tego dolewałem kolejne wysłodziny, godzina liczona od wrzenia po zakończeniu wysładzania (te 27l). Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.05.2019 o 18:47, Les_Grossman napisał:

Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?)

Na pewno nie od tego.

 

Ogólnie jakoś wątpię, że to DMS. Poczekaj aż przefermentuje, bo jest spora szansa, że czymkolwiek było to po fermentacji zejdzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że moje ostatnie warki wychodzą bez smaku (podczas butelkowania jest pyszne a czym dłużej w butli tym gorsze) a chmiel czuć tylko gdzieś w oddali za mgłą, do tego mocno się pienią, podejrzewam infekcję i chciałbym użyć kreta do mycia sprzętu. Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, advisorylyrics napisał:

Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy?

 

watek @Undeath jest caly czas aktualny

jesli masz czysta sode to roztwór 3-5%

w krecie jest kilka innych dodatków wiec stężenie musi tez byc pewnie inne... moze ktos używał i podpowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH. Kupiłem na razie kreta, zapłaciłem 9zł za 400g i nawet nie jest napisany jego skład. Tak więc myślę, że to mój ostatni zskup tego środka. Poszukam tańszego zamiennika. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie taki wilk straszny jak go maluja. Rekawice ochronne i okulary, to tyle. Mysle ze z takim kretem to bardziej trzeba uwazac bo cholera wie co tam namieszane jest ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH

Bez tego nawet się nie zabieraj za to, rękawiczki byle jaki,e ale okulary to trzeba mieć takie które na bank w 100% zabezpieczą oczy i zakładaj  zawsze zanim weźmiesz pojemnik z ługiem, mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH. Kupiłem na razie kreta, zapłaciłem 9zł za 400g i nawet nie jest napisany jego skład. Tak więc myślę, że to mój ostatni zskup tego środka. Poszukam tańszego zamiennika.  

 

Nic strasznego, też się bałem przed pierwszym użyciem. W krecie też masz NaOH, tylko w niższym stężeniu, więc musisz go więcej rozpuścić - na jedno wychodzi (poza ceną). Dodatkowo w krecie masz właśnie nieznane dodatki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u

mysle nas zmiana wszystkich 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo na koniec płuczę  kwaskiem cytrynowym. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u

mysle nas zmiana wszystkich 

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Juniorek napisał:

dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Dosypujac kwasu do zasady neutralizujesz jedno i drugie. Wiec rownie dobrze mogles nasypac po prostu mniej NaOH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...