Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

 

To są drożdże. A kwasowość pochodzi od ciemnych słodów. Po zabutelkowaniu ustabilizuje się i nie będzie jej czuć 

 

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Jak wyżej. Piwo czyste. Na powierzchni nawet nie tyle drożdże co po prostu piana. Kwaśność pewnie z kawy jeszcze podbita palonymi słodami. 

Dzięki  chłopaki za słowa otuchy :) Dam znać koniec końców jak wyszło. Pozdro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, to jest moje pierwsze piwko. Jest wszystko ok czy infekcja? Będę zlewał na cichą.

received_393324951346164.jpeg

Edited by Bebson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Wszystkim :) Uwarzyłem ostatnio warkę 25 l Magnat IPA, 14,5 blg na drożdżach Fermentis US-05, zacieraną w 68 stopniach C. Wszystko było zgodne z planem, ale jedno mnie zastanawia. Z reguły na tych drożdżach, fermentacja piwka w piwnicy (18-20 stopni C noc/dzień) zajmowała 3 dni i się wszystko uspokajało. To znaczy piana opadała, drożdże opadały na dno powoli i robiła się cisza. Ale tym razem jest inaczej - warka z soboty, do tej pory aktywnie pracuje - w fermentorze widać, jak drobinki dosłownie rozbijają się o ściany jakby to był początek fermentacji, a nie koniec. Czy ktoś się orientuje, czy to normalne, czy już coś niepożądanego  przeżera mi cukry w piwie i robi taki chaos???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że infekcja to wiadomo, ale ma ktoś pomysł co mogło tam wpaść? Jedzie mieszanką acetonu i aldehydu.

20190419_141128.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie da się rozpoznać mikroba infekującego piwo po wyglądzie biofilmu. Mieszankę aldehydu i acetonu też może zrobić całkiem sporo organizmów.

 

Zdjęcie też swoją drogą dosyć niejednoznaczne, bo na zoomie wszystko rozmazane, a z daleka to wygląda trochę jak piana. Jedyne co sugeruje infekcję to to pęknięcie po prawej, przez to wydaje się, żę dookoła jest jakaś błonka. No ale jeśli wali aldehydem i acetonem a nie zepsułeś mocno fermentacji, to pewnie infekcja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jakieś 2 tyg temu dodałem na cichą płatki rum i dzisiaj podczas rozlewu spotkał mnie taki widok , czy to infekcja?

20190508_125128.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda trochę, jakby tworzyła się błona niestety. Jak smak i zapach?

Płatki macerowałeś w alkoholu, czy dałeś prosto z paczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem bardzo podobny biofilm po wrzuceniu na cichą kakaowca. Mimo że ziarna zanurzone były wcześniej w destylacie przez godzinę. W moim przypadku mógł to być też tlenowiec, cicha przeprowadzona w wiadrze bez rurki z niedomkniętą szczelnie pokrywą. Mimo biofilmu piwo nie miało wady w smaku i zapachu. Proponuję rozlew do kega, szybkie gazowanie i równie szybkie skonsumowanie. Ewentualnie rozlew do butelek i przed kapslowaniem dmuchnięcie CO2 w szyjkę butelki, może spowolni rozwój bakterii przy refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytanie do kolegów i koleżanek - jak duże jest ryzyko infekcji przy chmieleniu na zimno/cichą granulatem i jak można tego ewentualnie uniknąć? Odrazu piszę, że nie dam sobie wmówić, że zlewanie na cichą nie ma sensu. 

Edited by Grześ

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Grześ napisał:

Zapytanie do kolegów i koleżanek - jak duże jest ryzyko infekcji przy chmieleniu na zimno/cichą granulatem i jak można tego ewentualnie uniknąć? Odrazu piszę, że nie dam sobie wmówić, że zlewanie na zimną nie ma sensu. 

 

Takie samo jak przy przelewaniu na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcodzi mi o to, czy granulat może nieść ze sobą jakiś gnój. Czy trzeba go jakoś wyjałowić/odkazić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam pola. Przepraszam panie ważny. Wydawało mi się, że to jest miejsce, w którym można czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych. Rozumiem, że ogarnąć podstawy mam gdzie indziej. Wielkie dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Grześ napisał:

Nie mam pola. Przepraszam panie ważny. Wydawało mi się, że to jest miejsce, w którym można czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych. Rozumiem, że ogarnąć podstawy mam gdzie indziej. Wielkie dzięki.

 

W okolicy nie masz pól gdzie leją jako nawóz gnojówkę? Dziękuje, że uważasz mnie za kogoś ważnego muszę teraz uważać żeby w samozachwyt nie wpaść, albo co gorsza sodówka nie odwaliła XD To jest miejsce gdzie się czerpie od każdego wiedzę - mniej i bardziej doświadczonych (nie raz Ci pierwsi pokazali, że pewnymi swoimi spostrzeżeniami na które już starsi stażem nie zwracali uwagi można udowodnić pewne tezy). Jest to też miejsce gdzie staramy się zachować pewien poziom wypowiedzi, stąd mój przytyk i to nie jakiś kosmicznie złośliwy - nie róbmy z tego miejsca drugiej jewarzywki. Obrażanie się to ścieżka donikąd jeżeli chcesz zgłębić wiedzę. Sam nie raz doświadczyłem nonszalanckiego zachowania od starszych stażem użytkowników ale dało mi to pewną lekcję - zanim spytam o coś najpierw robię chociaż minimalne rozeznanie w temacie.

 

Pierwsze dwa tematy z googla po wpisaniu "chmielenie na zimno" rozwiały by Twoje wątpliwości i potwierdziłyby Ci to zdanie wcześniej:

21 godzin temu, Undeath napisał:

Takie samo jak przy przelewaniu na cichą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Grześ napisał:

Chcodzi mi o to, czy granulat może nieść ze sobą jakiś gnój

Ja najbardziej może być "zagnojony", kto tam wie co się dzieje po suszeniu z nim, przerzucanie, paczkowanie,na każdym etapie coś tam łapie (np części słodu ktoś znalazł), chmiel nie jest biobójczy czyli sterylny,na dzikie drożdże  nie działa skoro nie działa na normalne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Undeath napisał:

nie róbmy z tego miejsca drugiej jewarzywki

Musielibyscie mnie najpierw zbanowac, zeby tu byla prawdziwa jewarzka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich

Dzisiaj chciałem przelać piwko na cichą i sprawdzić poziom odfermentowania. Po uchyleniu wieka zobaczyłem to co na zdjęciach.

To jest czapa drożdzy czy zakalec mi się robi?

Ta warstwa ma ok 1 cm. Fermentacja trwa 9 dzień.

 

20190511_201635.jpg

20190511_201645.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.