Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Godzinę temu, Kmiciu napisał:

pachnie piwem nic nie wyczułem dziwnego, drożdże S33, temperatura w pomieszczeniu około 15 stopni.

Fermentuję właśnie na s33 Kolsza, w podobnej temperaturze.

Najpierw zadałem gęstwę po pszenicznym na tych drożdżach i ta nie wystartowała. Po 2 dniach całkowitej ciszy w fermentorze, dodałem świeżych drożdży z nowej paczki. Ruszyły po ok. 12 godzinach i generalnie pracowały zupełnie normalnie. Dzisiaj mija 18 dzień. Na piwie jest nieduża, zdrowo wyglądająca piana, a z fermentora co około 15 minut wydobywa się bulknięcie. W ogóle nie wyglada, że chce przestać fermentować.

Gęstwa która nie wystartowała była po piwie, które okazało sie w końcu w smaku jak oranżada i bardzo jasne. Z tej samej warki w drugim wiadrze zrobiłem nastaw na Weissach i kolor, i smak był radykalnie inny. Na razie nie widze tu infekcji, chcoiaż obawiam sie, że zdechła gęstwa moze zepsuć tę warkę. Ale może akurat na rynku jest specyficzna linia tych drożdzy, która potrzebuje dłuższej fermentacji, po prostu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.03.2019 o 22:00, kaingorn napisał:

Może wznowiły pracę po prostu. Zostaw na razie, wylać zdążysz ;) Ja bym poczekał jeszcze tydzień i dopiero wtedy sprawdził stan fermentacji. Sprawdzałeś ile jest blg aktualnie? One dość płytko odfermentowują.

Aktualnie jest 4blg(początkowo było 12,5blg), w smaku nic nie wyczuwam dziwnego. Nie żadnej dziwnej kwasowości czy też smaku jakiejś pleśni itd. 

Edited by Kmiciu

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.03.2019 o 21:53, kaingorn napisał:

Zobacz np za 5 dni czy blg zmaleje

Po 7 dniach praktycznie nic nie spadło, aktualnie jest praktycznie 4blg, może 3,5. Ten korzuch nadal się utrzymuje na powierzchni. W smaku i zapachu jest normalne, nie czuć żadnej plesni, zepsucia itd. Sam już nie wiem co robić, pomóżcie ☹️ fotki przedstawia aktualny wygląd. Dodam jeszcze że piwo zostało nastawione 3 lutego.

IMG_20190312_191151.jpg

IMG_20190312_192710.jpg

Edited by Kmiciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz :)  Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować.

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, kaingorn napisał:

Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz :)  Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować.

Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Kmiciu napisał:

Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną?

 

A co to da? Jeśli to infekcja, to nie jest tylko na powierzchni...

Popieram kaingorna - jeśli pachnie i smakuje dobrze, to butelkuj, co najwyżej sprawdzaj regularnie nagazowanie, coby przypadkiem nie mieć granatów (jeśli jednak cośtam jeszcze dojada powoli).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi dziwnie pachniało z rurki, miałem przelewać na cicha wiec otworzyłem i taki widok mi się pokazał. Nie wiem co o tym myśleć.
Początkowo 15 blg, teraz jakieś 3,5. Pomożecie ?

 

 

F993CEB5-277E-49CD-A786-472D83470B6F.jpeg

Edited by DziadekZuo

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Robert87
Ipa, US-05, Pale Ale 5kg, Carapils 0,15kg,  Pszeniczny 0,5kg
25 min - 63 stopnie
45 min - 68 stopni
10 min - 78 stopni
Fermentacja w temperaturze około 17 stopni
15blg  początkowe, teraz to tak jednak ze 4 blg.

W smaku chyba okej a zapach to ciężko stwierdzić bo głównie dwutlenek i alkohol czuć

Edited by DziadekZuo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jeszcze na 10~ dni i jak masz możliwość to podnieś trochę temperaturę. Póki co wszystko jest ok. A cichą najlepiej sobie całkiem odpuść, bo nie ma sensu jej robić w przypadku tego piwa. No chyba, że chcesz gęstwę zbierać i chmielisz na zimno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Oskaliber
Przestało pracować i przyniosłem je dwa dni temu do mieszkania, żeby podnieść temperaturę i dofermentować, ale nic nie pracuje, ciągle na tym samym poziomie jest woda w rurce. Mam zamiar chmielić na zimno, więc będę zlewał przynajmniej na te parę dni do tygodnia.

Dzięki za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie co o tym myślicie? Piwo to IPA, drożdże US-05, butelki są nowe, dokładnie płukane po spożyciu, potem jeszcze raz płukane wodą i  mocnym roztworem nadwęglanu.

Było chmielone na zimno, filtrowane przez wygotowaną pończochę. W butelkach stoi od czwartku (14.03). 

54433191_2223970211264706_5507497998873001984_n.jpg

54519052_328004334727394_1092153064602730496_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko powiedzieć po tych zdjęciach. Na pierwszym wygląda jakby po prostu było kiepsko przefiltrowane, na drugim jest już dosyć podejrzanie. Najlepiej ocenić na podstawie aromatu/smaku. Ewentualnie otworzyć i wrzucić fotkę z góry przez szyjkę przy lepszym oświetleniu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem 3 butelki kontrolnie do lodówki, po schłodzeniu większość tego syfu opadła. Piwo po otworzeniu smakuje dobrze, w aromacie nie wyczuwam nic złego - ale szczerze mówiąc średni ze mnie sensoryk.  Jest się czym przejmować czy zostawić to jeszcze na tydzień-dwa i wtedy sprawdzać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnich piwach, które robiłem na US-05 mam podobne dziwne twory w butelkach(mowa o tych w szyjce) z taką różnicą że mam ich trochę mniej.  Na internetach jedni piszą że to bakteria, inni że dzikie drożdże. Z moich obserwacji wynika :) : a) twory się nie rozwijają, b) piwo smakuje tak jak ma smakować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. 

Piwo było na fermentacji burzliwej 14 dni. Dziś przelałem na cichą,  ale po otwarciu fermentowana zobaczyłem taki widok. Zapach był inny niż oddrozdzowy. Piwo osiągnęło ok 6,5-7 %. Czy to według Was tlenowe czy piwo może tak wyglądać po tak długiej burzliwej? Nigdy nie robiłem aż tak dlugiej burzliwej.

tmp-cam-1417799633.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytam, bo nigdy nie zdarzyła mi się taka niby błona na wierzchu. Teraz mam rozkmine czy dawać chmiel na cichą 😯 Poczekam ze trzy dni, poobserwuje, później powacham i zobaczę 😐

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...