Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Infekcja jak ta lala. Możesz zlać i pić szybko jeżeli nie ma nic w aromacie - ale to dodatkowe syfienie sprzętu i może to się szybciej rozwinąć w butelce. Ja bym lał w kanał, bo z tego co pokazuje mi doświadczenie z takich piw nic zdatnego nie wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedź.

Zatem leję w kanał a sprzęt który miał z tym kontakt po przelaniu na cichą zalewam chemipro caustic.

 

Mam nadzieję że powstało to dopiero po przelaniu, bo na gęstwie własnie kończy bulkać American Wheat. Ale do momentu dodania chmielu nie było nic widać, więc jestem dobrej myśli.

Zastanawiam się co mogło pójść ni tak, czy możliwe że coś nie tak z chmielem? Kupiłem chmiel który nie był pakowany próżniowo tylko wsypany w plastikowy pojemniczek i miałem wrażenie że nie był najświeższy po tym jak ostatnio kupiłem w innym sklepie citre 2017.

 

A co to za infekcja? Jakiś tlenowiec?

 

 

-----edit----

już z piwa pozostało wspomnienie.....

Edited by Fradio

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Fradio said:

Ok, dzięki za odpowiedź.

Zatem leję w kanał a sprzęt który miał z tym kontakt po przelaniu na cichą zalewam chemipro caustic.

 

Mam nadzieję że powstało to dopiero po przelaniu, bo na gęstwie własnie kończy bulkać American Wheat. Ale do momentu dodania chmielu nie było nic widać, więc jestem dobrej myśli.

Zastanawiam się co mogło pójść ni tak, czy możliwe że coś nie tak z chmielem? Kupiłem chmiel który nie był pakowany próżniowo tylko wsypany w plastikowy pojemniczek i miałem wrażenie że nie był najświeższy po tym jak ostatnio kupiłem w innym sklepie citre 2017.

 

A co to za infekcja? Jakiś tlenowiec?

 

 

-----edit----

już z piwa pozostało wspomnienie.....

Wygląda na mlekowca.  Nie masz małosolnych gdzies obok?;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Jankasper napisał:

Wygląda na mlekowca.  Nie masz małosolnych gdzies obok?;) 

Umiesz na oko rozpoznać? :D Do laba go!

 

Tu znajdziesz odpowiedzi na pytanie co to za zakażenie: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

 

Natomiast co do chmielu on jest antyseptyczny czyli żadne bakterie, które psują piwo nie powinny przeżyć na chmielu. Niestety pojemniczki z BA są do bani i utleniają chmiel, lepiej kupować zapakowany próżniowo, ma większą trwałość.

 

Ja bym nie szukał przyczyny w składnikach tylko w powietrzu - mogło coś spaść na taflę piwa. Mogłeś też niedomyć fermentora i się coś wkradło. Polecam się zapoznać z NaOh - sodą kaustyczną zamiast chemipro caustic. Jest tańsza i tak samo skuteczna ;) Co kilka warek warto nią przelecieć sprzęt żeby powtórki nie mieć z rozrywki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel z jakiegoś małego sklepu bardziej wędliniarskiego niż piwowarskiego, dorzuciłem do zakupów ojca przy okazji.

Chemipro kupiłem bo nie mam pojęcia gdzie w Belgi można kupić czystą sodę a chemipro był dostępny w stacjonarnym sklepie niedaleko mnie. Ale przy okazji zakupię.

 

Drugi fermentor był nieużywany wcześniej, więc obstawiam albo wężyk albo coś z powietrza jak piszesz.

 

Zatem funduję kąpiel i będę ją powtarzał co kilka warek. 

 

Dzięki za pomoc i życzę miłego wieczora. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Undeath said:

Umiesz na oko rozpoznać? :D Do laba go!

 

Tu znajdziesz odpowiedzi na pytanie co to za zakażenie: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

 

 

Wygląda na, po prostu taki zwarty tęczowy osad dają mlekowe na kiszonkach. Szambowe dla odmiany skupiają się w grudki. 

Infekcja mało dyskretna, więc trochę już musiała się rozwijać. Stawialbym na coś na etapie rozlewu do wiadra. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Jankasper napisał:

Wygląda na, po prostu taki zwarty tęczowy osad dają mlekowe na kiszonkach. Szambowe dla odmiany skupiają się w grudki. 

Infekcja mało dyskretna, więc trochę już musiała się rozwijać. Stawialbym na coś na etapie rozlewu do wiadra. 

Nie tylko mlekowce i tlenowce dają taki osad bez posiewu i mikroskopu się tego nie stwierdzi. Widziałem trochę płytek z zakażeń i tam nie siedział same bakterie praktycznie nigdy.

 

No bez wątpienia taki poziom zakażenia wskazuje na to, że rozwija się już jakiś czas. I z doświadczenia wiem, że z takich piw prawie nigdy nie wychodzi nic dobrego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od przelania minęło 8 dni.  W tym czasie tylko raz uchyliłem wieko by wsypać chmiel, więc też mi się wydaje że coś się załapało przy przelewaniu. 8 dni to chyba wystarczająco na rozwój czegoś takiego. 5 dni temu nie było śladu.

 

Piwa już wylane więc nie ma co płakać, tylko wyciągnąć wnioski i warzyć następne z większą wiedzą:) Aczkolwiek dziwne to uczucie... 

Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Undeath said:

Nie tylko mlekowce i tlenowce dają taki osad bez posiewu i mikroskopu się tego nie stwierdzi. Widziałem trochę płytek z zakażeń i tam nie siedział same bakterie praktycznie nigdy.

 

No bez wątpienia taki poziom zakażenia wskazuje na to, że rozwija się już jakiś czas. 

Się nie upieram, podaje najbardziej prawdopodobna wersję.

 No i żaden kwas niespodzianka by z tego nie wyszedł. Nawet jak pozytywne zakwaszone, to przy mocnym chmieleniu piwo do wylania. 

Sprzęt do sterylizacji i jazda z kolejną warka; )

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 10.05.2018 o 18:05, mk77 napisał:

12 dzień fermentacji american wheat na us-05.

Zapach mocno drożdżowy. 

Nie za długo fermentuje? 30l 12blg i 2 saszetki drożdży stoi to w temp 22-25 stopni. 

Jak to wygląda? 

IMG_20180510_175917.jpg

Teraz przeszło mi to w coś takiego. 

Na powierzchni zrobił się taki mętny kożuch. 

Zapach jest ok, normalny, piwny.

 

IMG_20180521_195143.jpg

Edited by mk77

Share this post


Link to post
Share on other sites

No teraz to już wygląda niestety na infekcje

Teraz przeszło mi to w coś takiego. 
Na powierzchni zrobił się taki mętny kożuch. 
Zapach jest ok, normalny, piwny.
 
IMG_20180521_195143.thumb.jpg.1e6b9ddb1324fe2e038f7dde165e3f75.jpg


Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz przeszło mi to w coś takiego. 
Na powierzchni zrobił się taki mętny kożuch. 
Zapach jest ok, normalny, piwny.
 
IMG_20180521_195143.thumb.jpg.1e6b9ddb1324fe2e038f7dde165e3f75.jpg


Infekcja


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przykro mówić, ale infekcja na 100 %. Trzy razy to przerabiałem w roku poprzednim. Zrezygnowałem po tym a tzw. cichej fermentacji i chmielenia na zimno. Cały chmiel na aromat daję na whirpool.:good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 maja popełniłem 4 fermentatory piwa.

1.  Black IPA 15BLG  us-05 ,

2. Black IPA 15BLG  s-04,

3. AIPA 15BLG  us-05 ,

4. AIPA 15BLG  s-04,

 

Piwa z  1, 2, 3 ładnie przefermentowały i zostały 19 maja rozlane do butelek.

Natomiast piwo z fermentatora 4 wykazywało jeszcze dziwną aktywność , dość mocno wypukłe wieko i intensywne  bulkanie.

Mimo to postanowiłem przelać na cicha, powierzchnia piwa czysta, piwo w smaku i zapachu przyjemne, nie czuć nic niepokojącego. 

Podczas przelewania zauważyłem dziwny nalot na ściankach fermentatora .

Jednolita biała maź , grubości ok 0.5-1 milimetr , na całej powierzchni zajętej przez płyn.

Dodatkowo dodam, że brzeczka przed zadaniem drożdży była już dziwna, taka trochę jak błoto.

Myślę, że jest to osad białkowy , ale mam wątpliwości.

 

Co to może być, na razie zebrałem gęstwę,  ale mam obawy czy będzie ona dobra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już stał fermentor nad "kanałem" ale taki widok się pojawił. Przy przenoszeniu trochę nim wymieszałem. Zapach ładny piwny nic nie śmierdzi. 

Może przeleje na cicha i zobaczę co się będzie działo? 

IMG_20180522_182740.jpg

 

Edited by mk77

Share this post


Link to post
Share on other sites
Już stał fermentor nad "kanałem" ale taki widok się pojawił. Przy przenoszeniu trochę nim wymieszałem. Zapach ładny piwny nic nie śmierdzi. 
Może przeleje na cicha i zobaczę co się będzie działo? 
IMG_20180522_182740.thumb.jpg.88c10bfb115ff0a2e06acef343ebe508.jpg
 
W ramach eksperymentu możesz. Albo w butle i szybko spijać. Generalnie infekcja na 100%

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

MWitam. Mam problem albo i nie. 10 po zadaniu drożdży zaglądam do fermentora chcąc zmierzyć BLG. A tu taki widok. BLG spadło z 12 do 2.5. Zebrałem wyparzona łyżka trochę młodego piwa. Jest dobre, goryczka jest ok i nie jest kwaśne. Drożdże to pure ale Yeast pay7 od gozdawy.0d5f7940726427adb39f01efae23c6dd.jpg

Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
MWitam. Mam problem albo i nie. 10 po zadaniu drożdży zaglądam do fermentora chcąc zmierzyć BLG. A tu taki widok. BLG spadło z 12 do 2.5. Zebrałem wyparzona łyżka trochę młodego piwa. Jest dobre, goryczka jest ok i nie jest kwaśne. Drożdże to pure ale Yeast pay7 od gozdawy.0d5f7940726427adb39f01efae23c6dd.jpg&key=936e108e5ba0a8c377b03ce1f9626a12668fa0523a9c021ddc037bd794bc15bc

Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka



Wyglada na zdrowe piwo.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej czy taki widok po normalnie zakończonej fermentacji(3tygodnie 17°C) AW na Us-05 jest normalny?

Pytam ponieważ warka z której uzyskałem gęstwę poszła w kanał, ale infekcja uwidoczniła się dopiero po przelaniu na cichą i to tu szukałem winowajcy.

Zastanawiam się tym bardziej że na gęstwie z tego AW chciałem zrobić Risa, jeśli nie będzie na nim nic widać. Ale nie wiem czy nie będzie lepiej zrobić innego piwa na nowej saszetce i spać spokojnie.

d0LgNyN.jpg

rfgH0mM.jpgBiałe plamki wyglądają na resztki piany, bo na zdjęciu trochę słabo widać.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie! Moje pierwsze piwo z brewkitu jest już w butelkach od 6 tygodniu i powoli je degustuje. Ponieważ jestem jednak nowicjuszem w smakowaniu piwo to mam wątpliwość co do jego smaku. Kiedy piję je sobie to mam wrażenie, że w smaku czuję chwilamu ten słynny "bandaż". Z drugiej strony nie jestem pewien że to ten smak, ale jest to coś czego w innych piwach (niestety dotychczas głównie koncernowych) nie wyczuwałem.   Inaczej mówiąc jest to jakiś nieznany mi smak, który chyba trochę ze strachu identyfikuje jako bandaż... 

 

W zapachu piwo jednak jest drożdżowe zaraz po otwarciu, a po chwili zapach jest już kompletnie neutralny. Moje pytanie jest następujące: czy związany z infekcją "bandaż" jest wyczuwalny w zapachu czy w smaku? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie! Moje pierwsze piwo z brewkitu jest już w butelkach od 6 tygodniu i powoli je degustuje. Ponieważ jestem jednak nowicjuszem w smakowaniu piwo to mam wątpliwość co do jego smaku. Kiedy piję je sobie to mam wrażenie, że w smaku czuję chwilamu ten słynny "bandaż". Z drugiej strony nie jestem pewien że to ten smak, ale jest to coś czego w innych piwach (niestety dotychczas głównie koncernowych) nie wyczuwałem.   Inaczej mówiąc jest to jakiś nieznany mi smak, który chyba trochę ze strachu identyfikuje jako bandaż... 
 
W zapachu piwo jednak jest drożdżowe zaraz po otwarciu, a po chwili zapach jest już kompletnie neutralny. Moje pytanie jest następujące: czy związany z infekcją "bandaż" jest wyczuwalny w zapachu czy w smaku? 
 
Miałem ostatnio nieprzyjemność pić APA z Browaru Stara Szkoła i ewidentnie było wadliwe i zarówno w smaku jak i zapachu (całkowicie przykryło zapach chmielu) dało się czuć chlorofenol, czyli właśnie apteka, bandaż, szpital te sprawy. 1/4 piwa oszukiwałem się, że nadaje się do wypicia, ale w końcu przestałem się oszukiwać i poszło w kanał.

Jeśli nie czujesz tego w aromacie i możesz wypić piwo ze smakiem to raczej nie chlorofenol.


Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.