Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Wszelkie 'męty' są potencjalnym źródłem infekcji, bo mogą stanowić zbitki mikroorganizmów i do tych wewnątrz nie dostanie się środek odkażający. Czy faktycznie stanowi to poważne źródło zagrożenia? Nie wiem, ale jakbym planował czekać rok na piwo to osobiście bym nie ryzykował. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. 9558ebbf73a84baf518658bc7f1e7083.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites



Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. 9558ebbf73a84baf518658bc7f1e7083.jpg&key=b904a458d01d4ebcb56c273eda33d8f7aaac2082607dc8808882ddd4ba35418c


Te kawałki były większe ale przy braniu próbki troszkę je rozbiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniejsza o wygląd, jeżeli daje kanalizą to nie jest dobrze, chociaż jeżeli to tylko siarkowodór, to może zejść. Jeżeli kanaliza z infekcji no to już gorzej. Pobierz próbkę za kilka dni, zobacz czy zapach się poprawia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też był zapach siarkowodoru. Na szczęście po 18 dniach na burzliwej nastąpiło znaczne zredukowanie tego zapachu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. 9558ebbf73a84baf518658bc7f1e7083.jpg&key=b904a458d01d4ebcb56c273eda33d8f7aaac2082607dc8808882ddd4ba35418c

Ostatnio tez zrobiłem piwo na s-33. Moze jakaś wadliwa partia, bo u mnie smród niesamowity. Trzymałem je przez 3 tygodnie w fermentorze bez zmian, smród cały czas. Przelałem do kega, wietrze co2 od półtora tygodnia i jest juz jakaś poprawa, ale za to smakowo jest po prostu złe. Nie jest to raczej infekcja bo da się wziąć łyka, ale w smaku tez czuć ta siarke, zgniłe jaja itd.

Edit

Zapomnialem dodac ze wrzucilem takze miedziana rurke do kega. Tez niewiele to dalo.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozlałem przed zimą milk stouta i w nagrodę na wiosnę dostałem takie coś i nie najlepszy zapach :(

Chcę ktoś do badań? :)

IMG_20180422_190001_HHT.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, dzdzc napisał:

Nie rozlałem przed zimą milk stouta i w nagrodę na wiosnę dostałem takie coś i nie najlepszy zapach :(

Chcę ktoś do badań? :)

IMG_20180422_190001_HHT.jpg

A sprobowales jak smakuje? 

Bo na plesn to niewyglada, wiec raczej nie powinno byc trujace. 

Moze masz super Wild Milk Stouta i o tym nie wiesz??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Lasek napisał:

A sprobowales jak smakuje? 

Bo na plesn to niewyglada, wiec raczej nie powinno byc trujace. 

Moze masz super Wild Milk Stouta i o tym nie wiesz??

 

Przekonałeś, jutro zrobię rodzinie degustację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mój Belgian Pale Ale podczas burzliwej na s-33 miał mocny zapach siarki, wyczytałem, że to nic groźnego i minie, więc przelałem na cichą. Teraz po dwóch tygodniach siarka zniknęła ale piwo jest dość mętne i ma lekko drożdżowo-kwaśny zapach. W smaku też jest trochę nieprzyjemne. Czy możliwe, że jest to zakażenie, czy zabutelkować i powinno być ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisz smak, 

13 minutes ago, GamBosky said:

Witam, mój Belgian Pale Ale podczas burzliwej na s-33 miał mocny zapach siarki, wyczytałem, że to nic groźnego i minie, więc przelałem na cichą. Teraz po dwóch tygodniach siarka zniknęła ale piwo jest dość mętne i ma lekko drożdżowo-kwaśny zapach. W smaku też jest trochę nieprzyjemne. Czy możliwe, że jest to zakażenie, czy zabutelkować i powinno być ok?

Opisz smak, podaj T fermentacji i czas trwania

 na tych drożdżach piwo generalnie wychodzi mętnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Jankasper napisał:

Opisz smak, 

Opisz smak, podaj T fermentacji i czas trwania

 na tych drożdżach piwo generalnie wychodzi mętnie.

Temperatura 21-22 stopni, tydzień na burzliwej, dwa na cichej. Smak też drożdżowy ale generalnie nieprzyjemny, był wyczuwalny już przy przelewaniu na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, GamBosky said:

Temperatura 21-22 stopni, tydzień na burzliwej, dwa na cichej. Smak też drożdżowy ale generalnie nieprzyjemny, był wyczuwalny już przy przelewaniu na cichą.

Po mojemu zacząłeś od zbyt wysokiej T fermentacji. Zaczynajac fermentację od 16' nie miałem z s33 nigdy podobnych przeżyć. Smak drożdży był w miarę sympatyczny.  Ciężko stwierdzić, ale nie brzmi to raczej  jak smak infekcji, więc spokojnie butelkuj. Tylko zostaw pojemnik na jedną noc np na zewnątrz, żeby drożdże jeszcze opadły. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Jankasper napisał:

Po mojemu zacząłeś od zbyt wysokiej T fermentacji. Zaczynajac fermentację od 16' nie miałem z s33 nigdy podobnych przeżyć. Smak drożdży był w miarę sympatyczny.  Ciężko stwierdzić, ale nie brzmi to raczej  jak smak infekcji, więc spokojnie butelkuj. Tylko zostaw pojemnik na jedną noc np na zewnątrz, żeby drożdże jeszcze opadły. 

Dzięki za odpowiedź, jutro zabieram się za butelkowanie i zobaczę co z tego wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, GamBosky said:

Dzięki za odpowiedź, jutro zabieram się za butelkowanie i zobaczę co z tego wyjdzie :)

Trzymamy kciuki! 20+ to T na koniec fermentacji, zaczac lepiej nizej;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie!

 

Dzisiaj zlałem moje najnowsze piwko na cichą po 12 dniach na burzliwej. Po otwarciu fermentora powitał mnie taki o to widok:

IMG-3275.thumb.JPG.f793b3da13aa4afa3b97c550dc819160.JPG

 

W zapachu szału nie było, ale kwach to nie był. W smaku cierpkie, zalegające, ale według mnie niekwaśne. Próbka z kieliszka po 15 minutowym odstaniu zdecydowanie lepsza w zapachu i smaku.

Clou sprawy wygląda tak, że zebrałem z tej warki gęstwę i chciałem ją użyć do RISa, którego będę warzył jutro. Tylko te osady na powierzchni i zmętnienie mnie martwią i nie wiem, czy nie mam zakażenia, skąd prośba o pomoc w ocenie :) Temperatura warzenia pokojowa, przy ziemi, drożdże (gęstwa) Danstar Nottingham.

 

Dziękuję z góry za pomoc!

IMG-3276 (1).JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości wobec gęstwy, to ja bym nie używał, szkoda czasu i surowców, zwłaszcza przy Risie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem wygląda w porządku, większość moich warek miała podobny wygląd, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek złapał infekcję. 
Bąbelki to wiadomo, od dwutlenku węgla, a to co pływa po powierzchni, to może być równie dobrze ze względu na wodę, często mam coś takiego tuż po wystudzeniu, gdy o rozwoju infekcji nie może być jeszcze mowy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie spóźnione, ale dziękuję za uspokojenie :) Spóźnione bo jednak zdecydowałem się użyć tej gęstwy do risa. Zebrana gęstwa na drugi dzień nie miała żadnych nieprzyjemnych zapachów, więc stwierdziłem, że się nada.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 dzień fermentacji american wheat na us-05.

Zapach mocno drożdżowy. 

Nie za długo fermentuje? 30l 12blg i 2 saszetki drożdży stoi to w temp 22-25 stopni. 

Jak to wygląda? 

IMG_20180510_175917.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mk77 napisał:

Nie za długo fermentuje?

Nie

Godzinę temu, mk77 napisał:

Jak to wygląda? 

Dobrze

Temperatura za wysoka.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich. Zrobiłem lagera Wiedeńskiego. Burzliwa bez żadnego problemu, a koniec cichej wygląda następująco: 

IMG_20180514_211211_BURST5.jpg

Co sądzicie? 

Dodam, że w smaku nie ma kwachu. Nie zauważyłem żadnej pleśni. Zapach nie był niepokojący.

Edited by bnk120

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej własnie miałem butelkować apa ale po otworzeniu fermentora spotkał mnie taki widok.

Piwo stało na us-05 przez 3 tygodnie po czym przelałem na cichą. do tej pory wyglądało wzorowo.

Następnie po trzech dniach od przelania na cichą (nie było widać nic niepokojącego) dosypałem 30 gramów mosaica i nie zaglądałem przez kolejne 5 dni aż do dziś.

Dodatkowo ostatnie 3 dni zbiłem trochę temperaturę, ale nie mniej niż 10C.

W zapachu nie czuć nic odpychającego.

Butelkować czy kanał? Co to może być? nigdy czegoś takiego nie miałem.

Fermentor użyty po raz pierwszy, wypłukany razem z wężykiem w starsanie, ręce umyte i spryskane desprejem.

moja 13warka

 

IMG_0986.JPG

Edited by Fradio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.