Jump to content
cyjarz

INFEKCJE - wszystkie problemy z tym związane

Recommended Posts

Good, dzięki za hint. Pytanie jeszcze odnośnie tej fermentacji bez ruchu w rurce.

Bo niby jest cień szansy, że coś mnie ominęło bo całymi dniami nie ma mnie w domu, ale zawsze wychodząc patrzyłem na stan wody w rurce i tak samo po powrocie do domu (8~10h później). I ani raz nie natrafiłem przy tym piwie na żadne bąbelki. Poziom wody zawsze był minimalnie wyższy w części wylotowej, ale nie na tyle, żeby mogły tam jakieś bąbelki przejść. Fermentor (no, dużo powiedziane... raczej wiadro z castoramy) oczywiście nie ma żadnych dziur/szczelin. Jak to możliwe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wątpię żebyś nie zauważył ruchu w rurce. Stawiam na nieszczelny fermentor - pewnie gdzieś przy pokrywie ucieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, 

 

Zlałem Brown IPA  znad osadu  aby nachmielić na zimno w niedzielę, a wczoraj rano zobaczyłem takie cos jak na zdjęciach
Jasna plama jest od latarki którą doświetlałem.
Widać tam białe "bąbelki " piany otoczone jakby filmem na powierzchni.


Czy to może być zakażenie tlenowcami?

5a2929a387a68_BrownIPa2.thumb.jpg.3c66381fada4810d35c8b67b901dc568.jpg5a2929a0f0ea6_BrownIPA.thumb.jpg.f8519a4164dd815381fdf31643e56551.jpg 

Tylko jedna plama jest duża inne są małe.
Do dziś rana czyli w ciągu 24h nic się nie zmieniło anie nie zwiększyła ich ilość ani wielkość filmu na powierzchni

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciężko cokolwiek wywnioskować z tych zdjęć, chmiel śmiało i nie zaglądaj niepotrzebnie do wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest ktoś z Wrocławia kto mógłby mi sprawdzić piwo pod kątem wad, infekcji? Uwarzyłem Milk Stouta i w pierwszym tygodniu po butelkowaniu było OK, ale teraz pojawił się dziwny kwaskowaty posmak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gaspode napisał:

Jest ktoś z Wrocławia kto mógłby mi sprawdzić piwo pod kątem wad, infekcji? Uwarzyłem Milk Stouta i w pierwszym tygodniu po butelkowaniu było OK, ale teraz pojawił się dziwny kwaskowaty posmak.

Wczoraj zabutelkowalem milk stouta to możemy sie wymienić( jak sie nagazuje) jak chcesz, to sobie porównasz. Kwaskowate posmaki mogą byc z ciemnych slodów, zależy ile i kiedy dodane albo infekcja.

Edited by nidzwiadekk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest ktoś jeszcze chętny? W Polsce będę tylko do wtorku i fajnie jakby udało się komuś ocenić piwo. Z tym że jakiegoś dużego ciśnienia nie mam. Może to aldehyd...

 

A co do kwaśności ze słodu to raczej nie to bo dziwny ten smak i zapach. Mi przypomina nuty z piw kwaśnych czy dzikich, albo lekko nieświezy chleb.

Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 7.12.2017 o 12:49, sloniu_1 napisał:

Cześć, 

 

Zlałem Brown IPA  znad osadu  aby nachmielić na zimno w niedzielę, a wczoraj rano zobaczyłem takie cos jak na zdjęciach
Jasna plama jest od latarki którą doświetlałem.
Widać tam białe "bąbelki " piany otoczone jakby filmem na powierzchni.


Czy to może być zakażenie tlenowcami?

5a2929a387a68_BrownIPa2.thumb.jpg.3c66381fada4810d35c8b67b901dc568.jpg5a2929a0f0ea6_BrownIPA.thumb.jpg.f8519a4164dd815381fdf31643e56551.jpg 

Tylko jedna plama jest duża inne są małe.
Do dziś rana czyli w ciągu 24h nic się nie zmieniło anie nie zwiększyła ich ilość ani wielkość filmu na powierzchni

Pozdrawiam 

Cześć wszystkim

 

własnie po 2 tygodniach zlalem na cichą moje Pale Ale, które jest moim pierwszym piwem z zacieraniem, po otworzeniu zapach bez zarzutu, na powierzchni podobne plamki, dość sporo i bardzo małe, jednak nie zainteresowały swoim złym wyglądem i piwo przelalem do drugiego wiaderka, na koniec sprobowałem z ciekawości i co się okazało - piwo smakuje mega dziwne, zajezdza wymiocinami (coś w stylu taniego koncernowego cieplego piwa), jest kiepsko czy moze cos z tego jeszcze byc ? ?

 

drozdze S04

chmiele eng golding i fuggle 

 

zacierałem pierwszy raz, ale każdy etap moim zdaniem wykonałem ok (odpowiednie temperatury itd)

 

proszę o informację

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem takie same plamki jakis czas temu, piwo smakowało spoko, zabutelkowalem i przez długi czas było wszystko spoko. Teraz jak otworzyłem okazało się ze śmierdzi i jest bardzo kiepskie. Nie wiem, czy to to samo bo u ciebie szybciej się zmieniło, ale wyglada podobnie jak na moje oko.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry wieczór wszystkim,

to mój pierwszy post na forum, szkoda że akurat w tym temacie ;)

To mój pierwszy waizen na drożdżach FM41 Gwoździe i banany. Ważony 2017-12-17, 13°Blg, temp. otoczenia fermentacji rosnąco od 13°C do 19°C, odfermentowało do 3°Blg. Chciałem dziś zlać na cichą, a tu taka piana. Piwo lekko kwaskowate w smaku, ale dość przyjemne (nie to co inne moje zepsute warki). Poza tą niepokojącą pianą jest jeszcze lekko kwaśny zapach, nie jakoś bardzo, ale "goździki i banany" to z pewnością nie są.

Czy taka piana zdarzała się komuś na tych drożdżach? Jest sens jeszcze to przelewać jeśli w planie miałem dodać owoce?

 

Pozdrawiam

Paweł

P_20171228_155722.jpgP_20171228_155729.jpg

Edited by carpenter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, na początku należałem do team przelewanie na cicha, ale po tym jak w Warce na cicha przelanej zadomowiły się jakies bakterie, czy inne małe żyjątka to wole dać piwku spokój na te 3/4 tygodnie zeby fermentowało w tym samym wiadrze bez narażania na infekcje.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Przelałem zobaczymy co wyjdzie.

Co do zalewania na cichą, to waizenów z reguły też nie zlewam, ale że ten miał być z truskawkami i trochę dłużej poleży to postanowiłem oddzielić drożdże. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wyglada moja Black IPA teraz po 10 dniach fermentacji przeniesiona dzis rano do cieplejszego pomieszczenia. Wyglada w porządku ? W zapachu jest ok, ale w smaku było specyficzne (możliwe ze to przez wzruszony podczas przenoszenia osad z dna) a77b0eeff5d0f6965692f96e0264d104.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego potrzebowałem usłyszeć, bo zawsze na którymś etapie fermentacji zaczynam świrować ze jest cos nie tak. wiesz moze jak duży wpływ moze miec wzruszona gęstwa z dna na smak próbki ? Próbka była bardzo zmętniona i kwasniejsza niż gdy próbowałem ostatnim razem.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze mnie korci tez zeby probowac probek, ale nauczylem sie zeby nie przywiazywac do nich wiekszej wagi (oczywiscie poza kanaliza, szpitalem i innymi oczywistymi zapachami). Na pewno to co probowales, to nie jest smak gotowego piwa :) I pracujace drozdze w zawiesinie tez maja wplyw na smak probki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koelsch, fermentacja już miesiąc drożdże s33, temperatura trochę wysoka była 22 a potem 20. I widok jak na zdjęciu, dodam że tydzień temu 5° BLG.l wskazywało.
Zapach hmm delikatnie ostry, jak by coś był nie tak?!
Co najciekawsze nowy fermentor, nowa rurka. Przez pierwsze 2 tygodnie zero oznak infekcji, po przeniesieniu i obniżeniu temperatury takie kwiatki się zrobiły.
W pomieszczeniu fermentuje też że 200 L wina różnego.
Są to oznaki infekcji? ad258076910d2ab6179636fa5f646e13.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Zdjęcia nie wrzucam, bo nie chcę wiadra otwierać - jeszcze. Nastawiłem Hefeweizen'a na drożdzach  FM41 Gwoździe i banany 29.12.2017 wieczorkiem - 19L, Blg 12,5. Rano w wiadrze już kipiało. Jest to moja 3 warka tego samego składu i druga na tych drożdzach. Tyle, że tu od samego początku mam zapachy takie jakby z kanału albo przypominające gazy po tygodniu jedzenia grochówki. Temp. fermetacji 18C. Martwić się i lać w kanał, czy to przejdzie?? 

 

Niby nigdy super nie pachniało ale tym razem troche wręcz śmierdzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...