drakon 14 Posted March 4, 2017 Możliwe że przez chmiel na zimno. Ale przecież pewnie jakoś go odfiltrowałeś przez jakąś pończochę czy coś. Moje pierwsze też było mętne, do dziś nie wiem czemu, wszystko robiłem tak samo jak później i żadna z kolejnych warek nie wyszła mętna. Nawet pszenica się sklarowała po jakimś czasie, tyle że jest już nie smaczna Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trygław 1 Posted March 5, 2017 Możliwe że przez chmiel na zimno. Ale przecież pewnie jakoś go odfiltrowałeś przez jakąś pończochę czy coś. No to już mam odpowiedź Co z tym teraz zrobić? Czy będą z tego granaty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted March 5, 2017 No to już mam odpowiedź Co z tym teraz zrobić? Czy będą z tego granaty? Te chmieliny nie mają wpływu na to czy piwo wybuchnie. Wypienianie w tym wypadku nie jest kwestią zbyt dużego nagazowania, tylko tego, że na nierównościach kondensują się bąbelki CO2 i szybko zaczyna się reakcja łańcuchowa. Podobny efekt jak wrzucenie mentosa do coli... zresztą podobnie wygląda wsypanie cukru do już nagazowanego piwa, jak rok temu przelewałem swoje piwa do plastików na Woodstock to zdawałem sobie sprawę z tego, że pewnie piwo zacznie wychodzić z butelki, ale chciałem sobie straty w nagazowaniu odrobić. Miałem nadzieję, że jednak zdążę zakręcić korek... efekt - było widać na suficie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted March 5, 2017 Granaty moze nie ale gashing owszem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trygław 1 Posted March 5, 2017 OK, w takim razie niepotrzebnie spuszczałem gaz z butelek. No ale jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz. Dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
qvrz 0 Posted March 8, 2017 2 tyg temu uwarzyłem pale ale 12blg, do którego dodałem owoce. Po fermentacji burzliwej(ok 5-6 dni) wrzuciłem 2,5kg zapasteryzowanych owoców oraz dodałem trochę kwasu mlekowego. Wszystko było super tak jak zamierzałem, piwo jest bardzo owocowe i lekko kwaśne. Piwo zeszło do 2BLG. 2 dni temu coś mnie podkusiło zeby zebrać z powierzchni piwa pozostałe owoce. Wziąłem metalowe sitko, uprzednio dezynfekując je oxi(jak widać niedokładnie...). Dzisiaj rano zastał mnie taki widok: Z mojej nikłej wiedzy wygląda to jak infekcja tlenowcem. Piwo zarówno w smaku jak i zapachu jest wciąż super. Co w tym przypadku robić? Jak najszybciej zabutelkować i przeznaczyć do szybkiego wypicia, czy może przelać do garnka, spasteryzować, schłodzić, dodać jeszcze raz drożdży do refermentacji i dopiero zabutelkować? Proszę o pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bielo 15 Posted March 9, 2017 "(...) coś mnie podkusiło zeby zebrać z powierzchni piwa pozostałe owoce." To był diabeł. Nie słuchaj go więcej. Ja bym butelkował i kontrolował czy w smaku pojawia się coś złego. To nie musi być infekcja, czasem takie błonki pojawiają się przy chmieleniu granulatem (trochę mniej obfite) albo przy płatkach dębowych. Kontroluj smak, jakbym miał się zakładać to myślę, że będzie dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dutrasilva 2 Posted March 9, 2017 (edited) pomyłka z miejscem posta. Edited March 9, 2017 by dutrasilva Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jozzek 2 Posted March 9, 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ? Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted March 9, 2017 Chyba będę kolekcjonował zdjęcia infekcji,piękne wzory powstają 1 Skajo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 10, 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ?Skoro w smaku i w zapachu dobre to czemu miałby być kanał? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted March 10, 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ? 20170309_194316.jpg Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego. Miałem coś podobnego, powierzchnia kruszyła się jak tafla lodu, tylko w moim przypadku zapach powalał - rozpuszczalnik/lakier. Zabutelkuj jeśli smakuje i pachnie dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yodachi 0 Posted March 12, 2017 (edited) Czy taka piana jest normalnym procesem? Pytam, bo jestem po ostatnich dwóch nie udanych warkach przewrażliwiony. Zeszło do 2 Blg i dziś wrzuciłem 100g Earlgreya. Edited March 12, 2017 by yodachi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 12, 2017 Czy taka pianka jest normalnym procesem? Wg mnie to infekcja drożdżowa 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
yodachi 0 Posted March 12, 2017 Czy taka pianka jest normalnym procesem? Wg mnie to infekcja drożdżowa Da się uratować?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 12, 2017 (edited) Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Edited March 12, 2017 by �Dr2 1 jkx6 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
qub 9 1 Items Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkx6 67 1 Items Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże.i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Dobrze że nie powiedział że to grzybica. Wtedy by było xd 3 Enethion, Thorgall and xanovich reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
yodachi 0 Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Ufff już się przestraszyłem. Po ostatnich moich przygodach już powoli rezygnowałem, mam nadzieję że będzie wszystko ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
yodachi 0 Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bercik1 0 Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić.... Spróbuj wygazować pozostawiając dalej zamknięte A tak naprawdę to degustuj w multitapach taniej wyjdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_K 30 Posted March 13, 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże.i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić....Przeanalizować proces. Zastanowić się dlaczego się nie udały. Doczytać. Opracować plan krok po kroku na kolejne warzenie i fermentacje i do boju. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkx6 67 1 Items Posted March 14, 2017 Odbezpieczyć. Złotówka na kapsel, wypuszczasz gaz i zaciskasz kapslownicą. Albo robisz imprezę i stawiasz piwo na stół. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eselchen 8 Posted March 22, 2017 Proszę o ocenę, czy to infekcja. Piwo leży 2 tydzień na cichej i zaczęło coś rosnąć na powierzchni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
guma44 20 1 Items Posted March 22, 2017 (edited) Nie wygląda na infekcję. Według mnie wszystko jest w porządku. Po prostu piwo po cichej. Edited March 22, 2017 by guma44 Quote Share this post Link to post Share on other sites