Jump to content
Sign in to follow this  
Qba W

Munich dunkel prośba o ocenę

Recommended Posts

Ze względu na panujące temperatury po raz pierwszy chcę uwarzyć Munich dunkel'a. Proszę o konstruktywne uwagi 

 

Zasyp:

- Monachijski II 3,5 kg

- Płatki jęczmienne 0,8 kg

- Słód pilzneński 0,8

- Melanoidynowy 0,4 

- Carafa special 0,3kg (dodany przy układaniu złoża)

- Special B 0,2kg

 

Chmielenie:

 

- Hallertau tradition 30 g 40 min 

- Hallertau tradition 25 g 30 min

- Hallertau tradition 25 g 20 min

 

Drożdże:

 

WLP820 - Oktoberfest/Märzen Lager Yeast

 

OG 12,1 blg

SRM 26,9

IBU 23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest ok, możesz warzyć, jak chcesz się trzymać stylu w pełni, to wywal płatki, bo nie jest to zgodne z niemieckim prawem czystości piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki jęczmienne chcę dodać żeby poprawić pienistość, wcześniej używałem płatków owsianych przy stoucie owsianym. Lepiej je zostawić czy wywalić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To możesz dodać, jak już wspomniałem ich dodatek to głównie rozgraniczenie czy chcesz warzyć wedle prawa czystości, które obowiązuje na obszarze, z którego dany styl się wywodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się jak zabrać się za zacieranie. Myślę żeby zrobić 10 min białkowej, a potem polecieć w 68 st do negatywnej próby jodowej. Pierwszy raz warzę ten styl i wdzięczny będę za wszelkie uwagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki jęczmienne chcę dodać żeby poprawić pienistość, wcześniej używałem płatków owsianych przy stoucie owsianym. Lepiej je zostawić czy wywalić?

Z moich obserwacji wynika, że płatki owsiane, szczególnie w dużych ilościach, pianę zabijają, a nie poprawiają. Pewnie przez tą "oleistość", której nadają piwu. Jaki wpływ mają płatki jęczmienne - nie wiem.

Jak chcesz poprawić pianę, to sypnij trochę (z 0,5kg) słodu pszenicznego - pomijam fakt czy powinien on występować w tym stylu, czy nie.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmmm wszędzie piszą ze platki owsiane poprawiają pienistość piwa... Co do płatków jęczmiennych, to Terry Foster w "Brewing Porter & Stouts" Pisał o pozytywnym wpływie na pienistość. Tłumaczył to zróżnicowana wielkością białek zawartych w płatkach jęczmiennych, tak samo jak w niesłodowanym jęczmieniu czy pszenicy. Jezeli cos pokręciłem to bardziej doświadczeni poprawcie :)

Edited by Qba W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę warzył kolejnego już Dunkla w mojej piwowarskiej "karierze" i zastanawiam się, jakiego słodu monachijskiego użyć: typ I, czy typ II?? Są jakieś różnice smakowe między tymi dwoma słodami?? Nie używałem za dużo typu II-giego i nie wiem, jakie daje efekty smakowe,  czy aromatyczne.. W amerykańskich opracowaniach i recepturach zazwyczaj trafia się na typ I,jako dający odpowiedni smak i aromat skórki chlebowej. Jaka byłaby różnica?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Proszę o konstruktywne uwagi

 

Myślę, że jeśli chciałbyś zrobić klasycznego "municha" to problematyczny jest tu special b a nawet melanoidowy. Sam monachijski II w takiej ilości da już sporo związków melanoidowych od siebie. Jest ryzyko, że piwo z takim zasypem jak tu będzie aż lepkie od słodkości i z aromatami nie-stylowymi. W "klasyce" proponowałbym zastąpienie ich (i płatki) na korzyść pilzneńskiego. Nie piszesz, jaka carafa (I, II czy III?) Przy takiej ilości monachijskiego II starczało mi na "zrobienie" koloru 150g carafy II.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... to jest podpowiedź i dla mnie, także dzięki ;). Więc zostanę jednak przy tym typie II, a co, raz się żyje. Melanoidyny się przydadzą.. A to moja receptura (23 L):

 

- Monachijski II 2,4 kg

- Słód pilzneński 1,8 kg

- Carahell - 300 g

- Caramunich - 150 g

- Czekoladowy Strzegom - 40g (do wysładzania).

 

Celuję w słodowe, pełne piwo, o kolorze w dolnych granicach stylu. Zacierać chcę dekokcyjnie, bez białkowej. Dekokt po 10 minutach przerwy 64°C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.