Skocz do zawartości

White Labs - WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast


Rekomendowane odpowiedzi

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Scotland is famous for its malty, strong ales. This yeast can reproduce complex, flavorful Scottish style ales. This yeast can be an everyday strain, similar to WLP001. Hop character is not muted with this strain, as it is with WLP002.

Attenuation: 70-75%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 65-70°F

Does not ferment well less than 62°F

Alcohol Tolerance: Medium-High

 

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Szkocja jest sławna z słodowych, mocnych ale. Szczep ten reprodukuje kompleksowy, pełen smaku styl szkockich alei. Szczep ten może być używany na co dzień, podobnie jak WLP001. Charakter chmielu nie jest przygaszony przy użyciu tych drożdży, tak jak w wypadku WLP002.

Odfermentowanie: 70-75%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 18-21°C

Nie fermentują dobrze w temperaturze poniżej 16.5°C

Tolerancja na alkohol: Średnio-wysoka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

czy ktoś może fermentował na tych drożdżach ? Ciekawią mnie doznania zapachowe fermentacji tych drożdży. Po 2 dobach fermentacji w balonie zapach lekko mydlany (?) niespotykany przeze mnie dotąd. Czyżby pierwsza infekcja ? Smak w miare ok. (poza tym, że przechmieliłem i trzeba będzie pewnie kupażować). Po lekkim ociepleniu próbki zapach piwny.

Temperatura fermentacji ok 17 °C - moze zbyt niska ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.