Jump to content
Radek Kotarski

Podróże z historią TVP 2 - program o dawnym warzeniu piwa

Recommended Posts

Witajcie,

 

potrzebuję wsparcia braci forumowej w dość nietypowym temacie :) Otóż, od tamtego roku mam przyjemność tworzyć program "Podróże z historią" w TVP2 (gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć to tu jest link do VOD: http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia).

 

Wybierając tematy na wiosenną ramówkę pomyślałem, że nasze domowe piwowarstwo zasługuje na taki odcinek. Chciałbym w nim pokazać metody warzenia piwa sprzed kilkuset lat i na ekranie uwarzyć warkę. Oczywiście nie może odbyć się to w plastikowych fermentorach i ze sprzętem, którego używam do warzenia na co dzień, więc chciałbym Was zapytać o kontakty/miejsca/ślady, które umożliwiłyby nam pokazanie całości w godnych i przede wszystkim - historycznie poprawnych warunkach. 

 

Przykładam dużą wagę do detali, ponieważ np. robiąc odcinek o dawnym wykuwaniu miecza (http://vod.tvp.pl/23260919/piekno-wykute-w-stali) zrekonstruowaliśmy w 100% kuźnię spełniającą średniowieczne standardy. Jestem gotowy zrobić coś podobnego przy temacie piwa, ale być może słyszeliście o miejscu lub człowieku, który zajmuje się taką tematyką i chociaż wstępnie jest tam gotowy plan nagraniowy. 

 

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek informację w tej sprawie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chętnie pomogę, wysłałem PW

Ponadto jak do tej pory pokazami piwowarskimi na imprezach historycznych zajmowała się ekipa pana Mariana Kawki http://warzeniepiwa.com.pl/

acz bardziej jako pokaz procesów piwowarskich w historycznej aranżacji plenerowej niż archeologia eksperymentalna sensu stricto

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy nie za mało "historyczne" metody, ale potencjał do nakręcenia fajnego materiału będziesz miał u Chłopów Bosych spod Dobrego Miasta ;-) 

Pewien browarnik o nich pisał http://browarnik.blogspot.com/2014/10/spotkanie-z-duchem-kraftu-wizyta-w.html a swój program robił u nich też Karol Okrasa.

 

https://chlopi.wordpress.com/kontakt/

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

to od razu otwórz browar rzemieślniczy. co się będziesz szczypał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

Tenczynek rekonstruuje XV-wieczny browar. Na fb Marka Jakubiaka pojawilo sie zdjęcie XV-wiecznego pieca wraz z zapowiedzią odtworzenia całego procesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kibicuje, kibicuje jako historyk z wykształcenia tym bardziej, chętnie pomógłbym w badaniach tematu ale czasu mało :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji

Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A no to wszystko jasne. Mnie sie podobało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji

Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało :)

 

Może zmontujecie internetową wersję "behind the scenes" z technicznymi niuansami i problemami z jakimi się zetknęliście?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.