Jump to content
Triple123

Dry Stout i IRA prośba o weryfikacje

Recommended Posts

Witam. Prosiłbym bardziej doświadczonych piwowarów o weryfikacje moich receptur. Piwa będą warzone na wesele kuzyna, więc muszą w miarę możliwości smakować większości gości. Najbardziej jednak boję się o stouta.

 

Dry Stout:

Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3.2 kg

Słód Carafa typ I  800-1000 EBC Weyermann 0.5 kg

Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0,5 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg

Chmiel

Marynka 30 g

Mech irlandzki 5 g

Drożdże US-05.

 

Planuję zacierać w 15 litrach wody w temperaturze 66°C potem podnieść do 72°C i wrzucić słód palony Carafa na 10 min, podnieść do 78 i filtrować.

Chcę uzyskać około 20 litrów piwa o ekstrakcie 14 BLG.

 

Chmielenie:

Marynka 30 g na 60 minut

Dodatki:

Mech irlandzki 5 g na 10 minut przed końcem gotowania.

 

Irish Red Ale:

Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 2,7 kg

Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann 0,8 kg

Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann 50 g

Słód Carared 40-50 EBC Weyermann 0,5 kg

Chmiel

East Kent Goldings 30 g

Fuggles 30 g

Simcoe 10 g

Cascade 25 g

Mech irlandzki 5 g

Drożdże US-05.

 

Zacieranie również w 15 litrach wody, tak aby uzyskać mniej więcej 20 l gotowego piwa 12 BLG. W tym wypadku planuje wrzucić wszystkie słody i zacierać je w temperaturze 66°C przez 60 minut. Później podnieść do 78 i filtrować.

 

Chmielenie:

East Kent Golding - 30g 60 min

Fuggles - 20g 30 min

Simcoe - 10g 30 min

Fuggles - 10g 15 min

Cascade - 5g 10 min

Mech irlandzki - 5g 10 min

Cascade - 5g 5 min

Cascade - 15g 3 dni cichej

 

Czy taka kompilacja słodów nie będzie się ze sobą gryzła? Przyznam szczerze, że chyba trochę źle zamówiłem słody, gdyż jako jęczmień palony wziąłem Carafe typ I, a powinien występować jako śłód karmelowy. Jakie jest więc dobry śłód palony do stoutów? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)

Edited by Triple123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do stoutu.

 

Jaki masz pomysł na to piwo bo nie rozumiem do końca, z jeden strony chcesz fermentować na US-05, które schodzą dość nisko co by sugerowało, że celujesz w bardziej wytrawny profil piwa, a z drugiej chcesz wrzucić 1 kg płatków owsianych co raczej sugeruje, że piwo ma być pełniejsze w smaku. No i 14 blg to już tak mało stylowo na dry stout. W ogóle ta receptura to mi bardziej pasuje na jakiś oatmeal stout. Ale to tylko moje zdanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyłka, płatki jęczmienne błyskawiczne, nie owsiane. Płatkami chce uzyskać większą kremowość piwa, ale nie wiem czy ich przypadkiem nie za dużo będzie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

pomimo niskiego doswiadczenia przepis na dry stouta podoba mi sie. tylko po co ten karmel? to juz nie dry bylby...

co do drozdzy nie mam obiekcji. chcesz miec zapewnie dobrze odfermentowane piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dry Stout: Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3.2 kg Słód Carafa typ I800-1000 EBC Weyermann 0.5 kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg Chmiel Marynka 30 g Mech irlandzki 5 g Drożdże US-05.

Carahell niepotrzebny. Jeżeli już, to lepszy będzie Caramunich.

Zamiast Marynki daj EKG (ew. Lubelski). Możesz go sypnąć więcej, np 50g. 

Mech niepotrzebny.

Nie US-05 tylko S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli Carafa I w tej ilości mogę zostawić, tylko wywalić ten karmel? A co ze zwykłym jęczmieniem palonym, domawiać go czy może właśnie ten caramunich?

Edited by Triple123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo Carafa I jest tak samo słodem karmelowym, ma tylko więcej EBC. Czy to sie bardzo będzie gryzło ze sobą, jak dam jeszcze do tego caramunich i jęczmień palony? Czyli

Słod Carafa I 300g

Słód Caramunich 200g

jęczmień palony 500g

Edited by Triple123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz tu moją, sprawdzoną recepturę:


Słód pilzneński 2,8-4,2 EBC 3 kg


Słód monachijski 12-18 EBC 1kg


Słód barwiący EBC 0,2 kg


Jęczmień palony EBC 0,3 kg


Chmiel East Kent Golding 6,9%  50g


Drożdże S-04 


60'- 66°


5' barwiące przy 76°


Z tego uzyskuję przeciętnie 23 l 12 Blg.


Edit;


Monachijski da pełnię i aromat słodowy, reszta to chyba jasne.


Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko problem w tym, że już zamówiłem wszystko no i nie bardzo mogę tak duże modyfikacje wprowadzać. Mogę jedynie domówić tego caramunich i palonego trochę. Tylko jakie proporcje żeby to miało ręce i nogi. Nie do końca wiem jak słody działają na siebie, dlatego się pytam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Masz tu moją, sprawdzoną recepturę:

Słód pilzneński 2,8-4,2 EBC 3 kg

Słód monachijski 12-18 EBC 1kg

Słód barwiący EBC 0,2 kg

Jęczmień palony EBC 0,3 kg

Chmiel East Kent Golding 6,9%  50g

Drożdże S-04 

60'- 66°

5' barwiące przy 76°

Z tego uzyskuję przeciętnie 23 l 12 Blg.

Edit;

Monachijski da pełnię i aromat słodowy, reszta to chyba jasne.

 

Możesz powiedzieć szczegółowiej o zacieraniu i wysładzaniu, głównie chodzi mi o ilości wody. Wrzuciłem Twój przepis do http://brewness.comi wyliczyło coś takiego: 

  ZACIERANIE KROK PO KROKU
  • Podgrzej 13.5 L wody do zacierania do 73.7C
  • Dodaj ziarna
  • Przetrzymaj zacier 60 min w 66C
  • Przetrzymaj zacier 5 min w 76C
  • Wysładzaj używając 17.4 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29.1 Lbrzeczki

Dziwi mnie stosunek wody zacierania i wysładzania!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o IRA to drożdże również S-04. Sugerowałbym więcej monachijskiego. No i nie bardzo podoba mi się chmielenie. Jak dla mnie to tylko Fuggles i EKG z klasycznym chmieleniem 60'-30'-10' ,  albo nawet 60'-10'.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz powiedzieć szczegółowiej o zacieraniu i wysładzaniu, głównie chodzi mi o ilości wody. Wrzuciłem Twój przepis do http://brewness.comiwyliczyło coś takiego: ZACIERANIE KROK PO KROKU Podgrzej 13.5 L wody do zacierania do 73.7C Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 66C Przetrzymaj zacier 5 min w 76C Wysładzaj używając 17.4 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29.1 Lbrzeczki Dziwi mnie stosunek wody zacierania i wysładzania!?

Nigdy nie korzystałem z żadnego programu. Nauczyłem się na własnych, większych lub mniejszych błędach. Po tym co tu piszesz widzę, że programy są mi niepotrzebne, postępuję prawie tak samo. 

Woda przed zasypem ma u mnie 72°.

Jest jej 13 l

Ilości wody użytej do wysładzania już dawno nie mierzę, więc nie wiem ile jej jest. Po prostu kontroluję stężenie ekstraktu brzeczki otrzymywanej i spuszczanej. W tym konkretnym przypadku trzymam się zasady, że gdy z kotła leci 1-2 Blg, to kończę wysładzanie. Otrzymuję z reguły 14-16 Blg i około 30 litrów, ale jak napisałem, nie na objętość patrzę, a na ekstrakt. 

Temperatura wody do wysładzania, to 76-78°.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o IRA to to piwo już zostało przeze mnie zrobione, tylko na drożdżach S-04. Było całkiem dobre, jak dla mnie to najlepsze z dotychczasowych, tylko ten aromat ameryki gdzieś zginął, a dawałem na tydzień na chichą jakieś 40 gram chmielu. Byłem ciekaw waszych sugestii. ;) Drożdże rzeczywiście mogę zmienić na s-04. No, a co do tego stouta, jeśli użyje takich proporcji? :

Pale Ale 3,3 kg

Carafa I 0,3 kg

Caramunich 0,2 kg

jęczmień palony 0.3 kg

płatki jęczmienne 1kg

to czy to piwo nie będzie zbyt karmelowe? Czy może będzie bardziej palone? Nie chce przesadzić, bo to piwo musi być pijalne, nie może być za słodkie znowu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

tylko ten aromat ameryki gdzieś zginął

I bardzo dobrze - to jest piwo słodowe i żadne hamerykańskie wynalazki tam nie są potrzebne :P
No wiem wiem, ale chciałem je trochę podkręcić hamerykanem dlatego żeby nudno nie było, coś na wzór imperial ira pinty, ale bez tego imperial :D

 

Co do tematu, ostatecznie wywalam zbędny cagamunich. Będzie tylko jęczmień palony i carafa i. Dzieki wszystkim za pomoc. Jesli macie jeszcze jakieś sugestie to chetnie poczytam. Pozdrawiam :)

Edited by Triple123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.