Skocz do zawartości

Browar Domowy PoJezierze


Rekomendowane odpowiedzi

gallery_11388_676_26507.jpg

gallery_11388_676_600.jpg
09.07.16
#34 Zmora - Russian Imperial Stout
21,5L | 22°Blg | IBU 112
 
Zasyp:

  • pale ale - 7 kg (72%)
  • monachijski- 0,5 kg (5%)
  • Caraaroma- 0,5 kg (5%)
  • Special B - 0,5 kg (5%)
  • pszeniczny czekoladowy - 0,38 kg (4%)
  • black - 0,38 kg (4%)
  • palone ziarno jęczmeinia - 0,38 kg (4%)

Chmiele:

  • Target (UK 2015, 9% aa)
  • Bramling Cross (UK 2015, 6,4% aa)
  • Flyer (UK 2015, 9,8% aa)

Drożdże:

  • Mangrove Jack's M07 British Ale (gęstwa, III pokolenie po dry stoucie, peated ale i zbójeckim)

Dodatki:

  • cukier Dark Muscovado
  • laktoza
  • mech irlandzki

Zacieranie w 29L wody:

  • 80' - 68°C->62°C
  • 20' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

Wysłodzone 30L.
 
Gotowanie:

  • 60' - Flyer 30g
  • 60' - Target 80g
  • 60' - Bramling Cross 30g
  • 15' - Flyer 20g
  • 15' - Bramling Cross 45g
  • 15' - mech irlandzki
  • 10' - Dark Muscovado 1 kg
  • 10' - laktoza 0,5 kg

Po gotowaniu otrzymałem ~24L o ekstrakcie 22°Blg (trochę zawód, tyle miało być jeszcze przed dodaniem muscovado i laktozy). Sporo zostało w garnku, bo przytkała się bazooka, ostatecznie do fermentora trafiło ok. 21,5L. Fermentacja w ~17°C.
 
Komentarze:

  • O dziwo całkiem bezproblemowa filtracja, szkoda tylko tej wydajności. Następnym razem na piwo o wysokim ekstrakcie będę musiał przyjmować niższą.
  • Drożdże złapały prawie dwudniowego laga, ale potem ruszyły z kopyta.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.07.16
#35 Guenhwyvar - piwo z wysłodzin, lekki Coffee Milk Stout
14L | 10°Blg | IBU 28
 

Zasyp:

Chmiele:

  • Target (UK 2015, 9% aa)
  • Bramling Cross (UK 2015, 6,4% aa)

 

Drożdże:

  • Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 (jedna saszetka)

 

Dodatki:

  • ​laktoza
  • mech irlandzki

 

Zacieranie:

Wysłodzone 21L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Target 10g
  • 10' - Bramling Cross 25g
  • 10' - mech irlandzki
  • 10' - laktoza 0,5 kg

 

Po gotowaniu otrzymałem ~15L brzeczki o ekstrakcie 10°Blg. Do fermentora trafiło ok. 14L, fermentacja w ~17°C.

 

Komentarze:

  • Drożdże ruszyły po ok. 20h.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Przydarzyła się drobna przerwa w prowadzeniu zapisków. :) Jak i zresztą ogólnie w działalności piwowarskiej. W tamtym roku uwarzyłem jeszcze jedno piwo, którego tu nie opisałem, a był to Bzik - weizen z owocami dzikiego bzu. Niestety nigdzie nie mam jego receptury, nie pamiętam jego parametrów ani liczby butelek, więc symbolicznie nadam mu numer #36 i przejdę do opisywania swoich dokonań po tej przerwie. Przy odrobinie wolnego czasu będę też dorzucał etykiety, na razie jednak nie mam nawet kiedy ich zrobić.
 
gallery_11388_676_379.jpg
25.03.17
#37 Weiss Weiss Baby - hefeweizen, sztandarowe piwo browaru, czyli 100% pszenicy, na rozgrzewkę i powrót do wprawy.
29L | 12,5°Blg | IBU 24| 5,4% | 2,4v. | Rozlew: 18.04.17
 
Zasyp:

  • pszeniczny jasny (Weyermann) - 7 kg (100%)

Chmiele:

  • Perle (DE 2016, 7% aa)

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM41 Gwoździe i banany - jedna fiolka

Zacieranie w 21L:

  • wrzut słodu przy 48°C
  • 25' - 44°C
  • 60' - 68°C->64°C
  • 20' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

Do filtracji dodałem 0,5kg łuski orkiszowej, poszło jak z płatka.
Wysłodzone 38L.
 
Gotowanie:

  • 60' - Perle 35g
  • 15' - Perle 15g

Po gotowaniu otrzymałem 31L brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg (nie wiem skąd nagle takie duże odparowanie). Do fermentora trafiło 29L. Wlałem fiolkę drożdży bez startera i wstawiłem fermentor do pokoju z temperaturą 16-17°C
.
 
Komentarze:

  • Fermentacja ruszyła z kopyta po m/w 10h, po dwóch dniach drożdże zaczęły wychodzić przez rurkę, ale sytuacja szybko została opanowana.
  • Tym razem obyło się bez nieprzyjemnego zapachu siarkowodoru.
  • Piwo zabutelkowane 18.04.17, wyszło 54x0,5L. Glukoza dodawana miarką bezpośrednio do butelek, jak zawsze w przypadku weizenów.
  • O dziwo piwo ledwo się nagazowało. Od początku do wszystkich piw pszenicznych dodaje taką samą ilość glukozy, tą samą metodą, i zawsze jest idealnie. Tym razem nawet po 3 tygodniach od butelkowania piana ledwo się tworzy, a nagazowanie jest o połowę niższe niż zwykle. Szkoda.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gallery_11388_676_384.jpg
15.04.17
#38 Dobre, bo polskie - Polish Pale Ale na polskich słodach i chmielach (niestety nie na polskich drożdżach).
31L | 11,5°Blg | IBU 28 | 5,7% | 2,4v. | Rozlew: 14.05.17
 
Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 5 kg (83%)
  • pilzneński (Strzegom) - 1 kg (17%)

Chmiele:

  • Iunga (PL 2016, 11% aa)
  • Oktawia (PL 2016, 7,8% aa)

Drożdże:

  • Fermentis Safale US-05 (1,5 saszetki)

Zacieranie w 19L:

  • 60' - 65°C
  • 10' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

Wysłodzone 38L.
 
Gotowanie:

  • 60' - Iunga 20g
  • 10' - Iunga 20g
  • 10' - Oktawia 20g
  • 0' - Oktawia 30g
  • 0' - Iunga 12g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 32,5L brzeczki o ekstrakcie 11,5°Blg. Do fermentora trafiło 31L. Zadałem rehydratyzowane drożdże US-05, a fermentor wstawiłem do pokoju o temperaturze ok. 17°C.
 
Chmielenie na zimno (10.05-xx.05):

  • Iunga 50g
  • Oktawia 50g

Komentarze:

  • Fermentacja przebiegła bez większych ekscesów, poza tym, że drożdże zrobiły niespodziankę i piana bardzo długo się utrzymywała, przez potrzymałem je tydzień dłużej przed przelaniem do drugiego fermentora na chmielenie na zimno.
  • 10.05 - piwo przelane do drugiego fermentora, dorzucona Oktawia i Iunga na zimno. Zostało ok. 29,5L. Gęstwa zebrana do słoika, jeszcze się przysłuży.
  • 14.05 - blg zeszło do 1°, zabutelkowałem używając do refermentacji glukozy sypanej bezpośrednio do butelek. Wyszło 53x0,5L.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gallery_11388_676_14139.jpg
01.05.17
#39 Zweiss Zweiss Baby - weizenbock na gęstwie po #37 Weiss Weiss Baby.
21,5L | 15,5°Blg | IBU 28 | 6,4% | 2,4v. | Rozlew: 09.06.17
 
Zasyp:

  • pszeniczny jasny (Weyermann) - 4 kg (60%)
  • monachijski Typ II (Strzegom) - 1,67 kg (25%)
  • Caramunich Typ I (Weyermann) - 0,5 kg (7,5%)
  • Carawheat (Weyermann) - 0,5 kg (7,5%)

Chmiele:

  • Perle (DE 2015, 5% aa)

Drożdże:

Zacieranie w 21L:

  • wrzut słodu pszenicznego w 45°C
  • 25' - 44°C
  • 60' - 68°C->65°C
  • 20' - 73°C
  • wygrzew do 78°C

Do filtracji dodałem 250g łuski ryżowej.
Wysłodzone 29L.
 
Gotowanie:

  • 62' - Perle 55g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23L brzeczki o ekstrakcie 15,5°Blg. Do fermentora zlałem ok. 21,5L i przeniosłem do pokoju z temperaturą ok. 17°C, po czym dodałem gęstwę.
 
Komentarze:

  • Za bardzo pospieszyłem się z filtracją, przez co spadła wydajność, liczyłem na 16,5°Blg.
  • Fermentacja rozpoczęła się błyskawicznie, tym razem jednak czuć nieco siarkowodór, choć nie na takim poziomie jak to zwykle bywa.
  • 26.05 - Blg zeszło do 3,5°.
  • 09.06 - Blg bez zmian, piwo poszło w butelki. Do refermentacji glukoza sypana miarką prosto do butelek, wyszło 39x0,5L i 1x0,33L.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gallery_11388_676_17953.jpg
13.05.17
#40 Athy - Dry Stout
23L | 11°Blg | IBU 26 | 4,9% | 2,3v. | Rozlew: 03.06.17
Pierwsze typowo ciemne piwo w tym roku, akurat na rozgrzewkę dla drożdży pod serię stoutów. Przy okazji pierwsze użycie drożdży od FM innych niż Gwoździe i banany oraz eksperyment, czy one także ruszą bez startera. Nazwa piwa inspirowana tradycyjną pieśnią z Wysp Brytyjskich, a w szczególności kojarzoną z Irlandią, "Johnny I Hardly Knew Ye".
 
Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 3,5 kg (70%)
  • pilzneński (Strzegom) - 1 kg (20%)
  • palony jęczmień (Weyermann) - 0,5 kg (10%)

Chmiele:

  • Fuggles (UK 2016, 6,1% aa)
  • East Kent Golding (UK 2015, 5,5% aa)

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności (jedna fiolka)

Zacieranie w 19L:

  • wrzut słodów i jęczmienia palonego w 67°C
  • 60' - 65°C
  • 20' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

Wysłodzone 29L.
 
Gotowanie:

  • 60' - Fuggles 30g
  • 15' - East Kent Golding 20g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 24L brzeczki o ekstrakcie 11°Blg. Do fermentora trafiły 23 litry. Piwo przeniosłem do pokoju i dodałem drożdże prosto z fiolki, bez startera.
 
Komentarze:

  • Jestem ciekaw, jak pójdzie fermentacja. Wiem, że przy drożdżach płynnych powinno robić się starter, ale po bardzo udanym coffee stoucie kolegi fuki33, który nie tylko miał sporo wyższy ekstrakt, ale też warka była większa, postanowiłem sam zaryzykować i dodać drożdże prosto z fiolki.
  • Niezbyt burzliwa fermentacja, już się trochę martwiłem. Ostatecznie jednak chyba wszystko poszło OK.
  • 26.05 - blg zeszło do 2,5°.
  • 03.06 - ekstrakt zszedł jeszcze do 2°blg. Piwo zabutelkowane z roztworem glukozy (115g na ok. 650ml). Wysżło 42x0,5L i 1x0,33L.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem że często łączysz słód pale ale, z pilzneńskim ma to coś na celu czy to zwykły przypadek- czyszczenie magazynów? Gdzieś czytałem że jest to imitacja/zastąpienie jakiegoś słodu, milda?

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie wydaje mi się, że pale ale daje nieco pełniejsze piwo, dlatego jeżeli już celowo używam mieszanki pale ale i pilzneńskiego, to raczej w proporcjach 50/50 lub zbliżonych. Jednak w przypadku ostatnich piw to kwestia czyszczenia zapasów.

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • W piątek 12 maja, po ośmiu miesiącach leżakowania z płatkami dębowymi moczonymi wcześniej pół roku, zależnie od wersji, w ciemnym rumie i brandy, do butelek trafiła #34 Zmora. Odfermentowała do 4,5°Blg, co daje ok. 9% alkoholu nie licząc refermentacji i tego, co przeszło z płatków. Do refermentacji dodałem po niecałe pół paczki drożdży Safale S-33 oraz roztwór glukozy (nagazowanie na poziomie 2,0v.). Wyszło 18x0,5 i 1x0,75L wersji rumowej oraz 17x0,5 i 1x0,55L wersji brandy.

  • 14.05 po czterech dniach chmielenia na zimno do butelek trafiło #38 Dobre, bo polskie. Odfermentowało do 1°Blg. Refermentacja z glukozą dodaną miarką prosto do butelek (ok. 2,3v.). Wyszło 53x0,5L.

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.05.17
#41 Maleństwo - Australian Light
29L | 9°Blg | IBU 26
 
Lato idzie, czas przygotowywać lekkie piwa na wakacje. Ogólnie mam zamiar w tym sezonie pokombinować z piwami o niskim ekstrakcie i zawartości alkoholu (<3%).
 
Zasyp:

  • pilzneński (Strzegom) - 2,76 kg (59%)
  • pszeniczny jasny (Weyermann) - 1,4 kg (30%)
  • Carapils (Weyermann) - 0,5 kg (11%)

Chmiele:

  • Galaxy (AUS 2016, 13,3% aa)
  • Summer (AUS 2016, 5,2% aa)
  • Vic Secret (AUS 2016, 16,3% aa)

Dodatki:

  • zest pomarańczowy

Drożdże:

Zacieranie w 16L wody:

  • 80' - 68°C->65°C
  • 15' - 73°C->72°C
  • wygrzew do 78°C

Wysłodzone 38L. W trakcie filtracji przygotowałem zest z 4 dorodnych pomarańczy (1,5 kg).
 
Gotowanie (60 minut):

  • 15' - Summer 50g
  • 15' Vic Secret 20g
  • 3' - zest pomarańczowy 120g
  • 0' Vic Secret 80g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 31 litrów brzeczki o ekstrakcie 9°Blg, do fermentora trafiło 29L. Po schłodzeniu zadałem gęstwę, a następnie przeniosłem fermentor do pomieszczenia o temperaturze ok. 18°C.

 

Chmielenie na zimno (09.06 - xx.06):

  • Galaxy 30g
  • Summer 30g

Komentarze:

  • Podobnie jak w przypadku #38, zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego do gotowania. Brzeczka po warzeniu była mocno zmętniona, ale nie wiem czy wynika to z braku mchu, dodatku startej skórki pomarańczy, czy braku czasu na opadnięcie syfów na dno.
  • Fermentacja ruszyła po ~4h.
  • Przez pierwsze 3-4 dni z fermentora buchał fantastyczny zapach pomarańczy, po tygodniu nieco zelżał, ale nadal jest dobrze wyczuwalny.
  • 07.06 - przelanie do drugiego fermentora, zebrane 0,5L czyściutkiej gęstwy. Odfermentowało do 1°Blg. W smaku nie czuć za bardzo pomarańczy, ale zapach to jak naturalny nektar.
  • 09.06 - dorzuciłem do fermentora 30g Galaxy i 30g Summera.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zmierzyłem ekstrakt #39 Zweiss Zweiss Baby oraz #40 Athy. ZZB zeszło do 3,5°Blg. Jeżeli nic się nie zmieni, to jutro trafi do butelek. Athy zeszło do 2,5°Blg, jeśli będzie bez zmian to jutro przeleję do drugiego fermentora i zbiorę gęstwę, a w następny weekend zabutelkuję. Przy okazji uzupełniłem etykiety o #34 Zmora Brandy, #34 Zmora Dark Rum, #39 Weiss Weiss Baby oraz #40 Dobre, bo polskie. Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.05.17

#42 Czereśniak - rauchweizen z udziałem słodu wędzonego drewnem czereśniowym.

22L | 11,5°Blg | IBU 21 | x.x% | x,xv. | Rozlew: xx.06.17

 

Zasyp:

  • pszeniczny jasny (Strzegom) - 3,35 kg (72%)
  • wędzony czereśnią (Strzegom) - 1 kg (22%)
  • monachijski typ II (Strzegom) - 0,3 kg (6%)

 

Chmiele:

  • Perle (DE 2015, 5% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentis Safbrew WB-06 (11,5 g, jedna saszetka)

 

Zacieranie w 19L wody:

  • wrzut słodu pszenicznego w 46°C
  • 20' - 45°C->44°C
  • podgrzanie, wrzut pozostałych słodów w 60°C
  • 40' - 66°C->65°C
  • 25' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 28L. Filtrację wspomogło ok. 130g uprzednio wymoczonej łuski ryżowej.

 

Gotowanie:

  • 60' - Perle 30g
  • 15' - Perle 20g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23L brzeczki o ekstrakcie 11,5°Blg. Do fermentora trafiło 22L, przeniosłem do pokoju z temperaturą ok. 19°C.

 

Komentarze:

  • Pierwsze piwo z nowymi słodami wędzonymi ze Strzegomia. W planach miałem cały projekt miniwarek, by wypróbować wszystkie rodzaje, ale nie mogłem się powstrzymać, by spróbować połączyć jeden z nich z weizenem.
  • Słaba wydajność, zasyp wyliczyłem dla 13°Blg, a tu taka niespodzianka. Wysładzanie dość powolne jak na mój browar, mimo to spadek jest znaczny. Nie wiem, co może być przyczyną. Chyba dałem zbyt dużo wody do wysładzania, bo po otrzymaniu zamierzonych 28L jeszcze sporo zostało w wiadrze.
  • Drożdże zadane ok. godziny 19, następnego dnia o 9 rano było już wesołe bulkanie i ~2cm piany.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmiana planów i zamiast weizenbocka zabutelkowałem #40 Athy (etykieta). Piwo zeszło do 2°, rozmieszałem je z roztworem glukozy (115g na ok. 650ml) i zapełniłem 42x0,5L oraz 1x0,33L.
 
Przy okazji pierwsze piwo warzone wspólnie z kolegą fuki33, Operacja Kolaboracja, doczekało się swojej etykiety. Piwa wprawdzie zostało już bardzo mało, ale lepiej późno niż wcale. :)

 

Weizenbocka zabutelkuję albo jutro, albo później w tygodniu.

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.06.17
#43 Chmiewolnik - American Stout
20,5L | 13°Blg | IBU 51 | x.x% | x,xv. | Rozlew: xx.06.17
 
Pierwotnie nazwa była zarezerwowana dla Black IPA, ale w najbliższym czasie nie planuje przymierzać się do tego stylu, za to American Stout wpisuje mi się w kolejkę warzenia na Irlandzkich Ciemnościach.
 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 3,8 kg (66%)
  • płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg (9%)
  • pszeniczny jasny (Strzegom) - 0,45 kg (8%)
  • Special B (Castlemalting) - 0,275 kg (5%)
  • Caraaroma (Weyermann) - 0,275 kg (5%)
  • czekoladowy 1200 (Strzegom) - 0,22 kg (4%)
  • palony jęczmień (Weyermann) - 0,165 kg (3%)

 

Chmiele:

  • Columbus (USA 2016, 14,4% aa)
  • Chinook (USA 2016, 12,8% aa)
  • Simcoe (USA 2016, 13,3% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM 13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa po #40 Athy)

 

Zacieranie w 20L wody:

  • 65' - 65°C
  • 20' - 72°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 28L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Columbus 15g
  • 15' - mech irlandzki
  • 10' - Chinook 25g
  • 10' - Simcoe 25g
  • 0' - Chinook 25g
  • 0' - Simcoe 25g

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 22L brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Do fermentora z gęstwą świeżo po zlaniu Athy trafiło 20,5L. Fermentor przeniesiony do pokoju z temperaturą ok. 19°C.

 

Komentarze:

  • Zauważam ostatnio spadek wydajności, podobnie było przy ostatnim piwie. Wysładzam wolniej niż zwykle (mniej niż litr/minuta), więc może to kwestia przyoszczędzania na słodach i używanie strzegomskich zamiast z Weyermanna. Muszę wziąć to pod uwagę, bo surowce na kolejne 3 warki mam już zakupione i wszystkie słody bazowe pochodzą ze Strzegomia.
  • Nie jestem pewien wyliczonego IBU, ponieważ receptura została zaplanowana przy założeniu, że zgodnie z informacjami na stronie alepiwo.pl skąd zamawiałem chmiel Columbus ma 16,8% aa. Jednak na paczce, która do mnie przyszła, Columbus ma już 14,4%, postanowiłem więc porównać na twojbrowar.pl te informacje by zobaczyć, która jest prawdziwa. U nich jest napisane, że ma 12,5% aa. :D Nie wiadomo komu ufać.
  • Gęstwa dodana ok. godziny 18, o 12 następnego dnia już była 3-centymetrowa piana i regularne bulkanie w rurce.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.06 - #41 Maleństwo zlane do drugiego fermentora, zeszłodo 1°Blg. Planuję w piątek wrzucić po 30g Galaxy i Summera, a w niedzielę butelkować. Zebrałem też 0,5L czystej gęstwy US-05, będzie akurat na sobotnie warzenie american wheata i może jeszcze do czegoś się użyje.

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.06 - #39 Zweiss Zweiss Baby trafiło do butelek (etykieta), wyszło 39x0,5L i 1x0,33L. Do refermentacji użyłem glukozy dodawanej miarką prosto do butelek.

#41 Maleństwo dostało po 30g Galaxy i Summera.
 
Dodatkowo zalałem dziś 50g płatków dębowych bourbon babciną nalewką orzechową. Będzie do jakiegoś brown ale. :)
 
Mały eksperyment - do półlitrowej butelki wody wrzuciłem 1g Summera, jestem ciekaw efektu i tego, jak będzie się zmieniał każdego dnia. Jak wyjdzie fajny napój to zaopatrzę się w jakiś 5-litrowy baniak i będzie idealna woda na rower. 

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Cóż... chwilę mnie tu nie było. :D W 2018 roku zarzuciłem prowadzenie notatek, a w 2019 miałem całkowitą przerwę od warzenia z uwagi na przeprowadzki itd. Nie ustałem jednak w liczeniu warek, więc wiem, że ten rok jest 5. rokiem warzenia, a pierwsza warka - 60. warką w ogóle. :) Wracamy do gry!

 

large.1516778995_060.WeissWeissBaby.JPG.6453545f544afa386dde5fdffa6b7fb1.JPG

14.03.2020
#60 Weiss Weiss Baby - Hefeweizen
28L | 12°Blg | IBU 26 | 5,2% | 2,4v. | Rozlew: 05.04.20

 

Zasyp:

  • pszeniczny (Bestmalz) - 7 kg (100%)

 

Chmiele:

  • Perle (DE 2019, 7,1% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM 41 Gwoździe i Banany (gęstwa od Fukiego, dzięki!)

 

Zacieranie w 21L wody:

  • 20' - 42°C
  • 60' - 68->66°C
  • wygrzew do 78°C

Do filtracji dorzuciłem 250g łuski ryżowej wcześniej namoczonej w gorącej wodzie.

Wysłodzono 28L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Perle 30g
  • 15' - Perle 15g

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 30L brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Do fermentora trafiło 28L i gęstwa, a fermentor do pokoju z temperaturą ok. 18°C.

 

 

Komentarze:

  • Fajnie jest wrócić do warzenia i dobrze wiedzieć, że nadal potrafię to robić. :) Wyjątkowo bezproblemowe warzenie.
  • Zaletą warzenia w niskiej temperaturze jest przyjemna rześkość i szybkie chłodzenie. Wadą - wysokie odparowanie.
  • Bardzo szybki start fermentacji, już tego samego wieczora wesoło bulkało w rurce.
  • Zabutelkowane po trzech tygodniach - 05.04.20. Do refermentacji glukozę dodałem miarką, wyszło 54x0,5L.
  • Po dwóch tygodniach od zabutelkowania wciąż wydaje się być za słabo nagazowane, piana również niezbyt satysfakcjonująca. Ale smakowo i zapachowo wyszło naprawdę dobre.

 

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

large.494332711_061.Aussie.jpg.dc04e4148d2c4d8a30724395e1b9294f.jpg

24.03.2020
#61 Aussie - Australian Pale Ale
30L | 12°Blg | IBU 49 | 5,4% | 2,4v. | Rozlew: 11.04.20

 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 5 kg (71%)
  • pilzneński (Strzegom) - 1 kg (14%)
  • pszeniczny (Bestmalz) - 1 kg (14%)

 

Chmiele:

  • Vic Secret (AUS 2019, 15,6% aa)
  • Summer (AUS 2019, 5,2% aa)
  • Galaxy (AUS 2019, 14,5% aa)
  • Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

 

Zacieranie w 22L wody:

  • 60' - 68->62°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 40L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Vic Secret 20g
  • 15' - Summer 40g
  • 15' - Galaxy 20g
  • 0' - Vic Secret 30g
  • 0' - Galaxy 30g
  • 0' - Hallertau Blanc 30g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 32L brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Drożdże zadane z fiolki i hyc do pokoju z 18°Blg.

 

Na zimno:

  • Summer 60g - 3 dni
  • Vic Secret 50g - 3 dni

 

Komentarze:

  • Coś jest nie halo albo ze mną, albo z podziałką, którą naniosłem na fermentor. Wysłodziłem 40 litrów, bo spuszczeniu brzeczki do fermentora w garze zostały ok. 2L, a według podziałki na fermentorze mam 28 litrów. Nie wierzę, żeby nagle odparowało mi 10 litrów brzeczki, z drugiej strony podziałkę na nowym fermentorze robiłem w ten sam sposób, co zawsze. No nic, dla własnego spokoju uznaję, że jest tam 30 litrów, a prawda wyjdzie przy butelkowaniu.
  • Fermentacja wystartowała po ponad 40 godzinach, gdy byłem już gotów dodać suche drożdże, całe szczęście zauważyłem, że coś się ruszyło. I to ruszyło mocno, bo o mało mi piana rurką nie wyszła.
  • Po dwóch tygodniach przelałem na cichą, zeszło do 1,5°Blg.
  • 08.04.20 dorzuciłem chmiele na zimno na 3 dni - 60g Summer i 50g Vic Secret.
  • Zabutelkowane 11.04.20. Do refermentacji glukozę dodawałem miarką, wyszło 55x0,5L i 1x0,33L.
  • Po tygodniu od zabutelkowania wydaje się już odpowiednio nagazowane. Zapach super, w smaku też bardzo dobre, aczkolwiek goryczka jest nieco za wysoka. Intensywnie owocowe, tropikalne.
  • Piwo szybko się skończyło, ale najpewniej na stałe zagości w repertuarze. Pod względem aromatu bardzo dobre, smak też niczego sobie, jedynie goryczka spokojnie mogłaby być na poziomie ok. 35 IBU i ew. z innym chmielem na 60'.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

large.1023537465_062_Eire.JPG.ac46ad0c239079cae5bd3ccecd264b1b.JPG

28.03.2020
#62 Eire - Irish Stout
22L | 11,5°Blg | IBU 28 | 5,1% | 2,1v. | Rozlew: 19.04.20

 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 5 kg (91%)
  • palone ziarno jęczmienia (Strzegom) - 0,5 kg (9%)

 

Chmiele:

  • Fuggles (UK 2019, 4,5% aa)
  • East Kent Goldings (UK 2019, 4,5% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności 

 

Zacieranie w 20L wody:

  • 60' - 68->65°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Fuggles 40g
  • 15' - Fuggles 10g
  • 15' - East Kent Goldings 20g

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23L brzeczki o ekstrakcie 11,5°Blg. Do fermentora trafiły 22L, drożdże zadane z fiolki i piwo trafiło do pokoju z 18°C.

 

Komentarze:

  • Kolejny powolny start fermentacji, ale gdy po 30-40h ruszyła to naprawdę z kopyta.
  • Po fermentacji zeszło do 2°Blg
  • Zabutelkowane 19.04.20. Wymieszałem piwo z roztworem glukozy 120g/650ml, wyszło 44x0,5L. Piwo pachnie bardzo przyjemnie kawowo, sporo obiecuje również smakiem - tylko czekać, aż dojrzeje.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.04.2020
#63 Rowelove - Piwo niskoalkoholowe
32L | 6°Blg | IBU 20 | x.x% | x,xv. | Rozlew: xx.04.20

large.438732535_063.aRowelove.JPG.cec250a36e5d438485cd41371465cd7f.JPG

 

Zasyp:

  • pilzneński (50/50 Strzegom i Bestmalz) - 2 kg (50%)
  • monachijski (Bestmalz) - 1 kg (25%)
  • żytni (Strzegom) - 1 kg (25%)

 

Chmiele:

  • Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa)
  • Cascade (PL 2019, 5,2% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik

 

Dodatki:

  • zest z pomarańczy
  • zest z cytryny

 

Zacieranie w 16L wody:

  • 60' - 68->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 40L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Hallertau Blanc 10g
  • 15' - Hallertau Blanc 15g
  • 15' - Cascade PL 25g
  • 5' - zest z pomarańczy (5 sztuk) 83g
  • 5' - zest z cytryny (2 sztuki) 32g

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 33L brzeczki o ekstrakcie 6°Blg. Do fermentora trafiły 22L, drożdże zadane z fiolki i piwo trafiło do pokoju z 18°C, stoi sobie obok grzejnika.

 

Komentarze:

  • Brakuje mi notatek z poprzednich kilkunastu warek, ale miałem już 2 podejścia do jasnego piwa o bardzo niskiej zawartości alkoholu. Pierwsze było w miarę standardowe, po prostu z ograniczoną ilością słodów i wyszło dość puste, niezbyt przyjemne. Przy drugim podejściu część słodu pszenicznego zastąpiłem żytnim i chyba nawet nachmieliłem coś na zimno i pamiętam, że efekt był już niezły. Tym razem dodatkowo część słodu pilzneńskiego zastąpiłem monachijskim, pszeniczny całkowicie został wyparty przez żytni, a poza owocowymi chmielami dodałem również zest z pomarańczy i cytryny. Brzeczka pachnie sokiem pomarańczowym. :)
  • Pierwsze podejście do kveików. Wiem, że teoretycznie zalecany zakres temperatur to 20-40 stopni, ale naczytałem się opinii, że przy normalnych temperaturach dla górniaków też działają, tylko że dają czystszy profil piwa. Zobaczymy jak wyjdzie, docelowo i tak po prostu chcę je rozgrzać przed latem, kiedy temperatury będą wyższe.
  • Trochę spanikowałem i - być może niepotrzebnie - po dwóch dniach dodałem nawodnione S-04. W ogóle nie było oznak fermentacji, za to z fermentora zaczęło dawać lekkim jajem, więc się przestraszyłem, ale z drugiej strony - jakich oznak fermentacji spodziewać się po piwie 6°Blg? A jajco to pewnie była kwestia samych kveików.
  • 19.04.20 - po dwóch tygodniach od warzenia - przelałem piwo na cichą. Zeszło do 1°Blg, już prawie nie czuć jajka, za to mocno daje pomarańczą i cytryną. Podzieliłem je na dwie porcje po 15L, jedną nachmielę na zimno Cascadem i Hallertau Blanc.
  • Na następny raz: więcej żyta, zrezygnować z zestu z cytryny, a może dać więcej pomarańczowego.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.04.2020
#64 Grupa AAA - American Amber Ale
22,5L | 13°Blg | IBU 47 | 5,8% | 2.2v. | Rozlew: 10.05.20

large.936488393_064.GrupaAAA.JPG.4b4e9c7f319c3180cdaefff733607ba5.JPG

 

Zasyp:

  • pale ale (Bestmalz) - 4 kg (65%)
  • monachijski (Bestmalz) - 1,5 kg (24%)
  • Crystal Rye (Fawcett) - 0,4 kg (7%)
  • Carared (Weyermann) - 0,25 kg (4%)

 

Chmiele:

  • Amarillo (USA 2019, 8,5% aa)
  • Mosaic (USA 2019, 12,3% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen (gęstwa po #61 Aussie)

 

Zacieranie w 20L wody:

  • 60' - 68->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Amarillo 30g
  • 10' - Amarillo 20g
  • 10' - Mosaic 20g

 

Po gotowaniu otrzymałem ok. 23L brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Do fermentora trafiło 22,5L.

 

Komentarze:

  • Fermentacja zaczęła się po jakichś 3-4 godzinach od dodania drożdży do brzeczki, po 24 w fermentorze jest burza, woda aż się wylewa z rurki.
  • Piwo zeszło do 2,5°Blg.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.04.2020
#65 Smółka - Milk Porter
23L | 15°Blg | IBU 33 | 5,9% | 2,1v. | Rozlew: 29.05.20

large.328308373_065_Smka.JPG.7f93971874f0166bee456a8a06052d3b.JPG

 

Zasyp:

  • pale ale (Bestmalz) - 4,5 kg (72%)
  • Brown (Fawcett) - 0,5 kg (8%)
  • Crystal Rye (Fawcett) - 0,6 kg (10%)
  • żytni czekoladowy (Weyermann) - 0,5 kg (8%)
  • Carafa III (Weyermann) - 0,15 kg (2%)

 

Chmiele:

  • Target (DE 2019, 7,1% aa)
  • East Kent Goldings (UK 2019, 4,5% aa)

 

Dodatki:

  • laktoza

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa po #62 Eire)

 

Zacieranie w 20L wody:

  • 60' - 68->65°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Target 35g
  • 15' - EKG 30g
  • 15' - laktoza 500g

 

Komentarze:

  • Bezproblemowa fermentacja, zaczęła się kilka godzin po zadaniu drożdży.
  • Piwo zeszło do 4°Blg. Do refermentacji przygotowałem roztwór glukozy (130g w 650ml wody), po zabutelkowaniu wyszło 45x0,5L i 1x0,33L.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09.05.2020
#66 Monkey - Strawberry Milkshake Pale Ale
24L | 13°Blg | IBU 30  | 4,6% | 2,4v. | Rozlew: 01.07.20

066. Monkey.JPG

 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 2 kg (40%)
  • pilzneński (Bestmalz) - 1 kg (20%)
  • dekstrynowy (Colorado Honig) - 1 kg (20%)
  • płatki pszeniczne (Brewferm) - 1 kg (20%)

 

Chmiele:

  • Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa)
  • Cascade PL (PL 2019, 5,2% aa)

 

Dodatki:

  • laktoza
  • truskawki

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik (gęstwa po #63 Rowelove)

 

Zacieranie w 20L wody:

  • 60' - 68->65°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Hallertau Blanc 20g
  • 15' - Hallertau Blanc 30g
  • 15' - Cascade PL 30g
  • 15' - laktoza 500g

Po gotowaniu do fermentora trafiły 24L brzeczki schłodzonej do 18 stopni.

 

Komentarze:

  • Drożdże bardzo szybko ruszyły na żer, pierwsze bulknięcia w rurce pojawiły się ok. 4-5 godzin po zadaniu do brzeczki.
  • 28.05 "pasteryzowałem" truskawki przez jakieś 40 minut w 60-70°C, zostało z tego 1,2kg zwartej truskawkowej masy, którą dodałem do piwa. Następnego dnia na nowo pojawiła się piana i bulkanie w rurce.
  • 25.06 piwo przelane na cichą, zeszło do 4,5°Blg.
  • Zabutelkowane 01.07.2020, do refermentacji sypałem glukozę miarką do każdej butelki, ostatecznie wyszło 42x0.5L i 1x0.33L.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

23.05.2020
#67 Walter Wheat - Wheat IPA
21L | 16°Blg | IBU 50  | 6,7% | 2,2v. | Rozlew: 05.07.20

large.492340596_067.WalterWheat.JPG.9dafceb0197d91a9e39c57f7ffbb53b6.JPG

 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 4,3 kg (57%)
  • pszeniczny (Bestmalz) - 3,2 kg (43%)

 

Chmiele:

  • Mosaic (USA 2019, 12,3% aa)
  • Amarillo (USA 2019, 8,5% aa)
  • Citra (USA 2019, 12,9& aa)
  • Simcoe (USA 2019, 12,9% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen (gęstwa po #64 Grupa AAA)

 

Zacieranie w 21L wody:

  • 60' - 68->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Simcoe 30g
  • 10' - Simcoe 20g
  • 10' - Mosaic 30g
  • 0' - Amarillo 30g
  • 0' - Citra 30g

Po gotowaniu do fermentora trafiły 21L brzeczki schłodzonej do 18 stopni.

 

Chmielenie na zimno:

  • Simcoe 40g
  • Citra 40g

 

Komentarze:

  • Fermentacja nie tyle burzliwa co wręcz huraganowa. Siódmy dzień z rurki bulka tak, że nie da się zasnąć.
  • 25.06 przelane na cichą, piwo zeszło do 4°Blg.
  • 01.07 dosypałem chmielu na zimno.
  • Piwo zabutelkowane 05.07, do rozlewu przygotowałem roztwór glukozy, wyszło 39x0.5L
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

06.06.2020
#68 Coffin Grinder - Coffe Stout
22L | 17°Blg | IBU 54  | 7,5% | 2,0v. | Rozlew: 16.07.20

 

large.901054042_068.CoffinGrinder.JPG.e14b66c4192953ee3980d95a1681f829.JPG

Zasyp:

  • pale ale  - 5 kg (56%)
  • monachijski - 2,5 kg (28%)
  • Special B - 0,5 kg (6%)
  • żytni czekoladowy - 0,5 kg (6%)
  • Carafa III - 0,35 kg (4%)

 

Chmiele:

  • Admiral (UK 2019, 13% aa)
  • Fuggles (UK 2019, 4,5% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa po #65 Smółka)

 

Zacieranie w 28L wody:

  • 60' - 68->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 30L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Admiral 50g
  • 15' - Fuggles 30g

 

Po gotowaniu do fermentora trafiły 22L brzeczki schłodzonej do 18 stopni.

 

Komentarze:

  • Fermentacja rozpoczęła się bez zakłóceń.
  • 09.07 przelałem piwo na cichą, zeszło do 3°Blg. Do wiadra dorzuciłem też 100g kawy Verona (80% Arabica / 20% Robusta), uprzednio wyprażanej w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut.
  • Fermentacja zatrzymała się na 3°Blg, więc 16.07 zabutelkowałem piwo z dodatkiem roztworu glukozy. Wyszło 43x0,5L
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.