Jump to content
Sign in to follow this  
osmaro

Prośba o sprawdzenie receptury - dunkelweizen

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Chciałbym Was prosić o sprawdzenie receptury na Dunkelweizen. Proszę o radę jeśli chodzi o chmielenie w jakiej ilości i na ile.

 

Mój zasyp to 9 KG

 

4.5 kg pilzneński

2 kg pszeniczny

0.9 kg monachijski typ II

0.9 kg wiedeński

0.7 kg pszeniczny karmelowy

 

Zacieranie w 27 l wody

W 65 stopni na 60 min

W 72 stopniach na 20 min

 

Chmielenie:

 

25 g Marylka 60 min

15 g Cascade 10 min

 

Drożdże: WB-06 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś kiedyś jakieś piwo? Czytałeś coś na tym forum? Widziałeś jakieś receptury? Czy tylko trollujesz... A receptura cała do wyrzucenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@krzysiek9999: wyluzuj. Każdy z nas aczynal.Osmaro:Po pierwsze nie maryLka, a maryNka.. wywal cascade, marynke i lubuskiego możesz zostawić, ale max 30 g. J.w.: wrzuc 25g marynki od poczatku. Powinno być ok. Pogooglaj kalkulatory IBU. Pomagają.

Edited by Westvleteren

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proszę o radę jeśli chodzi o chmielenie w jakiej ilości i na ile.

Receptura nie jest wcale zła. Drobne zmiany i będzie dobrze. Pszenicznego oczywiście za mało, 50% to minimum. Pilzneńskiego więcej niż 2kg nie syp.  Chmiel Lubelski tylko, ok 60 g. Resztę możesz zostawić tak jak sobie wymyśliłeś.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenicznego przynajmniej 50% zasypu, więc zamieniłbym ilościowo pilzneński z pszenicznym. Chyba trochę za jasne będzie jak na dunkelweizena.

 

Ile planujesz uwarzyć litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem podziękować wszystkim za wskazane rady. Będzie to Moja III warka z procesem zacierania. Pierwszą zrobiłem z gotowego zestawu surowców, była to Pszenica USA. Jeśli chodzi o forum to studiuję je od dłuższego czasu i szukam czegoś w swoich klimatach. Chcę eksperymentować z różnymi zasypami oraz słodami. Fakt Podana przeze mnie receptura jest moim pomysłem na podane piwo. Korzystając z PPPP wyszło mi, iż piwo będzie miało za jasną barwę. Dlatego poprosiłem o radę doświadczoną kadrę Piwowarów. Jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem Pana krzysiek9999 to przepraszam. Jednak piszemy tutaj głównie wymieniając się poglądami oraz zasięgając rady.

 

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł by zmodyfikować podaną recepturę to proszę do sugestie.

 

Z podanego zasypu chciałem uzyskać koło 35-40 L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zmodyfikowaniu receptury wygląda ona tak:

 

2.0 kg pilzneński

3.5 kg pszeniczny

1 kg monachijski typ II

1 kg wiedeński

1.5 kg pszeniczny karmelowy

 

Barwa powinna wyjść 37 EBC wedle przeliczników przy warce 30 L

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5 kg karmelowego sprawi, że piwo może nie nadawać się do wypicia.

W wiki, przeczytasz, że dunkelweizeny warzone są z pszenicznego oraz monachijskiego i / lub wiedeńskiego.

Nie wiem ile masz słodów, ale może spróbuj zrobić 3kg pszenicznego, 3 kg monachijskiego.

Kolor będzie obok widełek, ale smak lepszy niż z 1,5 kg karmelowego. Ewentualnie 0,5 karmelowego tylko do wysładzania? Nie wiem, tutaj wymyślam.

Ale uproszczenie zasypu zdecydowanie polecam.

edit: uzupełnienie umkniętego słodu

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem Pana krzysiek9999 to przepraszam

Zawsze razi mnie lenistwo i wygodnictwo. Odbieram to jako lekceważenie Użytkowników forum. Oczywiście, każdy zaczynał i każdy miał wątpliwości przy najprostszych i najbardziej oczywistych sprawach. Jednak należałoby poświęcić chociaż trochę wysiłku i dobrej woli. Wystarczy wejść na wiki i sprawdzić opis BJCP gdzie pod hasłem "Dunkelweizen"  sekcja "Surowce" czytamy:

 

"Według prawa niemieckiego, przynajmniej 50% zasypu musi stanowić słód pszeniczny, ale niektóre wersje są warzone z udziałem nawet 70%; Reszta to przeważnie słód monachijski i/albo wiedeński. (...) Mała ilość szlachetnych chmieli używana jest tylko dla nadania goryczki."

 

Od razu widać, że na 9-kilogramowy zasyp 2kg pszenicznego (2,7kg razem z karmelowym) to zdecydowanie za mało. Tak samo chmielenie powinno być tylko na 60', chociaż akurat tu można poeksperymentować - nie będzie to może klasyczna pszenica, ale może da się wypić. Polecam również przeglądanie receptur doświadczonych piwowarów. Dunkelweizen jest co prawda wrzucony tylko jeden, ale za to Mistrza Jejskiego :) 

Dodatkowo "Marylka" i "Lubuski" jednak rażą i dają po oczach...

Polecam więcej samodzielności, myślenia i czytania ze zrozumieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze razi mnie lenistwo i wygodnictwo. Odbieram to jako lekceważenie Użytkowników forum.

100% racji.

jednak dla dobra forum oraz nerwów Twoich i użytkowników staraj się mniej upuszczać ciśnienia poprzez posty. inni odpowiadają i ćwiczą sobie swoją wiedzę. i niech tak zostanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dunkelweizen jest co prawda wrzucony tylko jeden, ale za to Mistrza Jejskiego  
 Wypraszam sobie takie inwektywy! ;) Co do receptury to jednak muszę polecić moją z naciskiem na drożdże i temp. fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.