Jump to content
frodulec

Silikonowy wężkyk z dopuszczeniem do kontaktu z żywnością (albo nie)

Recommended Posts

Kupiony w Castoramie silikonowy wężyk pozostawiony na tydzień w fermentorze z wodą stał się bardzo śliski. Po dotknięciu na palcu nic nie pozostawało, ale jak wężyk wysechł to pojawiła się odpadająca, jakby łuszcząca skorupka. Wężyk ma nadrukowany znaczek widelca i noża.

Pytanie: czy ten znaczek jednak nic nie znaczy? Wątpię żeby wężyk dopuszczony do kontaktu z żywnością mógł tak się zachowywać. Czy może jednak takie coś jest niegroźne (wątpliwe...)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się dzieje, sam używam w większości wężów z Castoramy i nie narzekam, żółkną bardzo szybko ale poza tym dają radę, umyj porządnie, dezynfekcja i możesz śmiało nadal używać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja natomiast polecam wężyki prawdziwe silikonowe. Dostępne na różnych stronach związanych z destylacja. Mam taki i nic się nim nie dzieje. Mięciutki cały czas a używam co do różnych spozywczysz rzeczy od wina piwa do zwykłej wody. Tylko często wyparzam i dezynfekuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tzn mi chodzi o użycie takich wężyków podczas fermentacji, samo przelewanie piwa czy coś to pół biedy - robię chłodnicę do kontroli temperatury fermentacji i te wężyki są częściowo w brzeczce przez te powiedzmy 2 tyg. kusi mnie żeby jednak kupić jakieś inne wężyki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam węże silikonowe z OBI, dosyć tanie były, mają nóż i widelec. Od roku są u mnie w browarze, jak czekają na użycie to są zatopione w piro. Nie są ani śliskie, ani nic, jedynie co to pożółkły trochę, pewnie przez pracę w wysokich temperaturach zacieru.

 

Myślę, że możesz wrzucać to do fermentorów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te z obi też nie będą silikonowe. Te mające nóż i widelec są silikonowe Ale z pewną domieszką tylko nie pamiętam jaką. Prawdziwe silikonowe nie mają żadnego oznaczenia są lekko mleczne. Kolega Gary zaprezentował właśnie taki silikonowy. A co do moczenia ich prZez dwa tygodnie w fermentatorze to nie wiem jak by się zachowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wężyk był zanurzony w wodzie to obojętnie z czego by nie był na 95% na jego powierzchni rozwinęły się jakieś bakterie i to one były takie śliskie. To całkiem normalne zwłaszcza przy wodzie z kranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.