Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

White Labs - WLP022 Essex Ale Yeast

Recommended Posts

WLP022 Essex Ale Yeast

Flavorful British style yeast. Drier finish than many British ale yeast. Produces slightly fruity and bready character. Good top fermenting yeast strain, is well suited for top cropping (collecting). This yeast is well suited for classic British milds, pale ales, bitters, and stouts. Does not flocculate as much as WLP002 and WLP005. Attenuation: 71-76%

Flocculation: Medium to High

Ideal Fermentation Temperature Range: 66-70°F

Alcohol Tolerance: Medium

 

WLP022 Essex Ale Yeast

Pełne smaku brytyjskie drożdże. Nadają bardziej wytrawny finisz niż większość brytyjskich drożdży górnej fermentacji. Produkują delikatny owocowy i chlebowy charakter. Dobry szczep górnej fermentacji, bardzo dobrze nadaje się do zbierania z powierzchni fermentującego piwa. Szczep jest bardzo dobry do piw w klasycznych stylach brytyjskich takich jak mild, bitter, i stout. Nie flokuluje tak dobrze jak WLP002 i WLP005.

Odfermentowanie: 71-76%

Flokulacja: Średnia do wysoka.

Temperatura fermentacji: 19-21°C

Tolerancja na alkohol: Średnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter z tych drożdży pachniał oszałamiająco owocowo, niemalże jak z drożdży pszenicznych. Fermentował sobie w 25°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W gotowych piwach daje sporo nut owocowych, ale bez przesady, to nie belgi. Dofermentowują dość szybko i głęboko. Na uwagę zasługuję ich chęć zwiedzania świata, trzeba uważać, bo potrafią wyrwać wieko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za nic nie chcą opaść, wiszą na górze jak US-05. Z pokolenia na pokolenie jest z nimi coraz gorzej pod tym względem. Prawdopodobnie szybko mutujący szczep.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam wrażenie, że ich opadanie ma raczej coś wspólnego z temperaturą, im wyższa tym wolniej opadają, ale jestem w stanie jakoś racjonalnie potwierdzić tej teorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.