Skocz do zawartości

Zakwaszanie kwasem mlekowym - rozsądna ilość?


lismati

Rekomendowane odpowiedzi

Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie.

100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout :) ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie.

100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład?  

 

Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie ;) Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia.

 

 

Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout :) ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów.

 

Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie.

100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład?  

 

Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie ;) Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia.

 

 

Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout :) ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów.

 

Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie.

 

Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo :D i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę.

 

A faktycznie przeliczyłem na litr piwa ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.