lismati Posted February 4, 2016 Share Posted February 4, 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted February 4, 2016 Share Posted February 4, 2016 Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Ja ostatnio zrobiłem tak: wersja czysta (soki/miód) wersja chmielona na zimno wersja 2ml do butelki wersja 4ml do butelki wersja 6ml do butelki Przy 4ml jest już dość grubo, a 6ml przepycha rury od kibli... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia. Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie. lismati 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 A nie lepiej by było zakwaszać witaminą C? Zdrowsze to nasze piwo by było... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia. Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie. Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę. A faktycznie przeliczyłem na litr piwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted June 29, 2018 Share Posted June 29, 2018 http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-spozywczy-e270-wys-24h-f-vat-0-5l-i7393534852.html taki kwas bedzie okej do zakwaszenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted June 29, 2018 Share Posted June 29, 2018 Wania -> Radzę ten. http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-hiit-500ml-i6817353032.html?snapshot=MjAxNy0wOS0yNFQxNzo0MTo0My45NTVaO2J1eWVyOzdkZDg0NDM5YjRjMzNiMTZmMTJhZWEyNGFlZjgyOGFiMmViYWJkZGMxY2U5ZTc2OTUyMzBhYjZmN2MwZjZiNjE%3D Sam kupiłem, a dodatkowo przed nabyciem jeszcze pytałem się sprzedawcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.