Jump to content

Gęstwa po cydrze.


Westvleteren
 Share

Recommended Posts

Ktoś z Was zbierał? Robiłem cydr na drożdżach do cydru, o tych: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1078-cider-m02-mangrove-jack-s-.html. Prawdopodobnie w niedzielę będe lał do butelek, jest promocja w Tesco na sok tłoczony. 3L-10 zł. Chciałbym od razu machnąć następny. Warto (można?) zbierać gęstwę po cydrze?

Link to comment
Share on other sites

 

He? Pożywki i co? ;)

DAP czyli fosforan dwuamonowy czyli naprostsza pożywka dla drożdży.

 

Dzięki. Hm. Czyżbym w takim razie dał ciała? Obrałem jabłka, wydrążyłem, zrobiłem sok, wlałem do balonu, uwodniłem drożdże i je zadałem. Właśnie jestem przed rozlewem do butli i fajnie smakuje. Drożdże zrobiły swoje.

 

Pożywka potrzebna dla gęstwy? A jak dam sok+gęstwa? Źle będzie?:)

Link to comment
Share on other sites

Jak kupujesz drożdże suche do cydru, to w składzie 50% masy to pożywka.

 

Jeśli chcesz dać gęstwę (gdzie pożywki już nie ma, bo drożdże zeżarły) o dodanie DAP musisz zadbać sam. Do kupienia w każdym sklepie z artykułami do domowego wyrobu wina.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.