Jump to content
Sign in to follow this  
udarr

Czynniki wpływające na jakość piwa

Recommended Posts

Hej,

piszę właśnie pracę na obronę i poświęcam rozdział na omówienie czynników wpływających na jakość piwa warzonego w domu, przynajmniej tych czynników, na które jako domowi piwowarzy mamy wpływ i możemy nimi manipulować, może uda mi się omówić wszystkie jeśli dobór literatury na to pozwoli? Zastanawiam się czy czegoś istotnego nie pominąłem?

 

- temperatura zacierania (ewentualnie jeszcze gęstość zacieru i grubość śruty)

- pH zacieru i wody do wysładzania

- jakość i rodzaj słodu

- jakość i rodzaj chmielu

- oksydacja

- długość gotowania, reakcje Maillarda

- woda, sole, modyfikacje itp.

- charakterystyka drożdży i tematy "okołodrożdżowe"

- warunki fermentacji

 

Przy okazji może ktoś jeszcze jakąś literaturę podrzuci (wyłącznie angielska wchodzi w grę)? Póki co mam oczywiście Kunzego i dalej Brewing od Lewisa, trylogię Yeast, Water, Hops, Principles od Fixa, How to Brew od Palmera. 

 

Dzięki,

Kuba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, zwróć uwagę na szeroko pojętą kwestię związaną ze sterylnością oraz sprzętem użytym w procesie warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu.

 

Ok, bardzo chętnie. Jeśli możesz to podeślij.

 

Może:

- wysycenie CO2 i temperatura podania

 

 

Warunki przechowywania jak surowców tak i gotowego piwa ( światło , temp. wilgotność , pewne ograniczenia czasowe .... ) , sposób rozlewu i konfekcja ( butelki szkło , pet , keg )

 

Oj, chyba jednak nie dam rady się zmierzyć ze wszystkim. Trzeba będzie zrobić jakąś selekcję.. Dzięki wszystkim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu.

Ja też chętnie zobaczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też chętnie zobaczę.

 

 

 

Ok, bardzo chętnie. Jeśli możesz to podeślij.

 

 

W załącznikach oryginał i tłumaczenie. Nie za wiele tam jest. Ogólnie znane fakty tylko podbudowane teorią :) No ale są wykresy :F

2013_19_3_O2 and Plastic.pdf

2013_19_3_O2 i plastik.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.