Jakub Jach Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 http://www.homebeer.pl/pl/p/Chlodnica-do-brzeczki-model-SILVER/129 Ma ktos taką? Jak sie sprawuje. Pytam bo nosze sie z zamiarem kupna. Moze jakies sugestie, rady. Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 http://lmgtfy.com/?q=ch%C5%82odnica+zanurzeniowa Poczytaj tematy, ta chłodnica niczym się jakoś nie wyróżnia od innych, a o samym sprzęcie jest pełno informacji na forum wystarczy poszukać. Najlepsze są z nierdzewki karbowanej w tej cenie zrobisz sobie z 10 mb rury 5 razy wydajniejszą chłodnicę O taką: http://www.piwo.org/topic/19274-rurka-karbowana/?p=380715I polecałbym się nad nią zastanowić. A jak masz dwie lewe ręce i za bardzo nie chce Ci się robić to możesz kupić tą co wrzuciłeś link też będzie dobra do warek 20-30 litrów, ale mniej wydajna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Ja mam coś takiego. Koszt do 50zł. Schłodzenie 25l brzeczki ze 100 do 20 stopni zajmuje 20 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Wydajniejsza bo ma ścianki rurek cieńsze?? Czy wynika to z czego innego?? Pytam bo się przymierzam do zrobienia takiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/chlodnica_zanurzeniowa Jak ci się nie chce robić samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/chlodnica_zanurzeniowa Jak ci się nie chce robić samemu. No i Jasiu rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Wydajniejsza bo ma ścianki rurek cieńsze?? Czy wynika to z czego innego?? Pytam bo się przymierzam do zrobienia takiej Rurka miedziana fi8 ma grubość ścianki ok 1mm, rura karbowana fi10 na grubość ścianki 0,25mm. Druga sprawa i moim zdaniem najważniejsza to powierzchnia oddawania ciepła, karbowana ma ją dużo większą przez co, 10m miedzi zawsze będzie gorsze od 10m karbowanki, nie zależnie od przewodności cieplnej i innych parametrów. Jedyną wadą karbowanki jest konieczność wzmacniania konstrukcji. Chłodnica z miedzi w miarę trzyma kształt, trochę sprężynuje ale to nie jest problem. Karbowanka jest dużo bardziej sprężysta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 jakby kto chciał to ja będę mieć na sprzedanie taką chłodnice średnica 34cm,wysokość 12 cm rurka 12mm 9m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majk Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 jakby kto chciał to ja będę mieć na sprzedanie taką chłodnice średnica 34cm,wysokość 12 cm rurka 12mm 9m Karbowana tak? Jakaś cena i fotka może? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 nierdzewka , gładka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 By nie śmiecić podepnę się pod temat. Pytanie o chłodzenie. Czy w czasie chłodzenia chłodnicą (u mnie to ok 40 minut) gar powinien być przykryty? U mnie niestety chłodnica wystaje ponad krawędź gara i przykrywka jest bezużyteczna. Co w takiej sytuacji robić? Przerobić i obniżyć chłodnicę? Czy też przykrywać gar np. jakąś folią (gdzieś trafiłem na przykład, by używać...worków na śmieci). Wiadomo w trakcie chłodzenia trzeba mieszać a pokrywa to znacznie utrudnia. Jakie rozwiązania wy stosujecie i co polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Nie używam pokrywy, mieszam przez cały czas trwania chłodzenia i po 15 minutach jest po robocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Ja mam taką i jestem zadowolony warkę 25 l schładza do 20 stopni w 10 minut. Jak by co mam jedną na sorzedaż. buber 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.