Staszku Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Jak w temacie saszetka US05 prosto z lodówki 4C do wody 23C . Zadane do brzeczki po 16 godzinach tylko osad na dnie i bardzo niewielkie oznaki pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Ile minęło od zadania drożdży, jak duża jest warka i w jakiej temperaturze w tej chwili stoi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszku Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 20l postawiona w 18C po 12 godzinach przeniesiona w 22C następne 6 godzin i dalej lewo dycha. Drożdże do 06.2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Zestresować można, ale raczej nie na tyle, żeby wszystkie padły. 16h to tyle co nic, czekaj i pewnie ruszy. majzel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Nie słyszałem by można było zestresować suche drożdże. A na martwienie się masz jeszcze sporo czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Z miesiąc temu zrobiłem bardzo podobnie do CIebie (drożdże z lodówki prosto do wody) i ruszyły po mniej więcej 24h, tylko że u mnie stały w 16 stopniach na początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszku Posted February 1, 2016 Author Share Posted February 1, 2016 Z miesiąc temu zrobiłem bardzo podobnie do CIebie (drożdże z lodówki prosto do wody) i ruszyły po mniej więcej 24h, tylko że u mnie stały w 16 stopniach na początku. Normalną pracę zaczęły po 27-8 godzinach bulkają sobie aż miło. Drożdż jak ludź swój rozum ma, w stresie ni jak do roboty się nie weźmie. WB06 bez stresu do brzeczki zadane odrazu do roboty poszły! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 WB06 nawet trzeba stresować w drugim dniu fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts