adamoon Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Postanowiłem w końcu uwarzyć piwo ze swojej receptury, wstępnie ułożyłem coś takiego, ma być to aipa/ipa 16°Blg. Wybrałem te chmiele ponieważ interesuje mnie pomarańczowo-cytrynowo-grejpfrutowy aromat. Zasyp: 5kg Pale Ale 0,7kg Pilzneński 0,3kg karmelowy jasny (30EBC Strzegom) Chmiele: Zythos, Summit, Vic Secret Zacieranie 67°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 10min 70' gotowania 60' - 25g summit 30' - 10g zythos 10' - 20g zythos 5' - 10g vic 1' - 20g vic + 20g zythos na zimno - 25g summit + 20g vicDrożdże us-05Czy coś trzeba zmienić, dodać, czy nadaje się do warzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Przesuń z 30 minuty zythos na 15 minut i będzie Pan zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Według mnie maluśko tych chmieli. No i summit bywa ryzykownym chmielem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Po co te zabawy w przerwy? Nie prościej infuzyjnie? Poza tym pepek84 dobrze prawi z przesunięciem chmieli. Ja daję na 60 a później nie wcześniej niż 20 min przed końcem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.