tolo Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 (edited) Hej, Chciałbym w sobotę uwarzyć Weizenbocka na surowcach ze Strzegomia i drożdżach Gozdawa BW-11 (http://www.gozdawa.org/drozdze-bw11). Z surowców jakie posiadam i kompilacji różnych receptur wyszło mi coś takiego: pszeniczny 5kg monachijski II 1kg pilzneński 1kg prażona pszenica 50g i chmiel Perle 30g Zacieranie na "ferulikowego lenia", czyli: 44°C - 20' 68°C - 50' Chmielenie Perle na 60' Planowane OG=17°Blg przy 20l brzeczki. Trochę martwi mnie w specyfikacji drożdży temperatura wyciągania "bananów" powyżej 24°C, boję się, że dostanę wtedy sporo innych mocnych estrów, gumy balonowej itd. może zacznę fermentowanie od 20°C i będę codziennie zwiększał. Wyjdzie z tego dobre piwo? Edited January 29, 2016 by tml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 (edited) 1 saszetka dla piwa o takim BLG będzie underpitchingiem, więc banan może przyjść z tej strony. edit: a prażona pszenica dla koloru? Edited January 29, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 29, 2016 Author Share Posted January 29, 2016 (edited) 1 saszetka dla piwa o takim BLG będzie underpitchingiem, więc banan może przyjść z tej strony. Zgadza się, wg kalkulatora dla 20l brzeczki o OG=1.064 (17°Blg) potrzebuję 13g sucharków, a zadaję 10. Banany tak, ale czy przy okazji nie nabawię się nieatrakcyjnych aromatów? edit: a prażona pszenica dla koloru? Tak, i trochę dla posmaków czekoladowych, planuję ją zadać na 15'-10' minut przed końcem zacierania. Edited January 29, 2016 by tml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 29, 2016 Author Share Posted January 29, 2016 (edited) Zmniejszę udział pszenicznego, bo boję się o filtrację, dorzucę zamiast tego trochę wiedeńskiego, zrobię więc tak: pszeniczny 4,2kg monachijski II 1kg pilzneński 1kg wiedeński 0,8kg prażona pszenica 50g i chmiel Perle 30g (60') Zacieranie be zmian: 44°C - 20' 68°C - 50' Mam jeszcze odrobinę Saaz'a, ktorego móglbym sypnąć na aromat pod koniec. Edited January 29, 2016 by tml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 (edited) Guma balonowa mi w weizenbockach nie przeszkadza zupełnie. Miałem ją przynajmniej raz i wg opinii z depozytu pchała piwa w stronę mocnych belgijskich a nie niemieckich piw. Kwestia gustu. Co do słodowości, podejrzewam, że monachijski i wiedeński załatwią sprawę. Sam dałbym prażoną pszenicę tylko na filtrację. Ale znów to kwestia gustu. No i jeszcze, mimo, że raz zrobiłem 18 BLG z pseudo starterem z WB-06, nie odważyłbym się teraz podejść do brzeczki 17 BLG bez gęstwy z lekkiego weizena.Pozdrawiam i powodzenia - strasznie lubię weizenbocki! Edited January 29, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 (edited) Ja bym tam tej temp. nie przekraczał, ale chociaż przez chwilę pozwolił piwu pofermentować w temp 23-24°C. Trochę też czytałem o bananach z drożdży. Ludzie stosują underpitching i wysoki przedział temperatury, ale myślę ze dobrym podejściem będzie zastosować stopniowo wzrastającą temperaturę fermentacji, a górny rozsądny przedział jak już zostanie niewiele ballingów. Czyli ten "bananowy" przedział bezpieczniej tak na końcu burzliwej. Z kategorii niesprawdzonych, na forum amerykańskim znalazłem dyskusję, w której ktoś mówił o specjalnej przerwie (przy zacieraniu???), a która buduje "prekursory octanu izoamylu" (sic!). Jak masz dostęp do Zymurgy to tu jest namiar: May/June 2010 Zymurgy: "Brewing a Wheat Beer with Intensive Banana Aroma", by Michael Eder. Na pewno fajnie jakbyś napisał co zrobiłeś i co ci wyszło, bo chyba drożdże Gozdawy są słabo opisane. Ja do weizenbocka stosowałem FM-41 i bez underpitchingu, a przy temperaturach w drugim tygodniu burzliwej i na cichej między 20 a 22°C wyszło mi sporo bananów w aromacie. Edited January 29, 2016 by Mates Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 29, 2016 Author Share Posted January 29, 2016 (edited) No i jeszcze, mimo, że raz zrobiłem 18 BLG z pseudo starterem z WB-06, nie odważyłbym się teraz podejść do brzeczki 17 BLG bez gęstwy z lekkiego weizena. Co dokładnie masz na myśli? Ryzyko niedofermentowania? Proponujesz nie robić underpitchingu, czy zrobić go na sucharach, ale dołożyć trochę gęstwy? Niestety, jedyne dodatkowe drożdże, które mam w domu to gęstwa z US-05 po lekkim American Wheat, nie wiem czy się nada Edited January 29, 2016 by tml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 Co dokładnie masz na myśli? W sumie własny komfort, że nie jest ich za mało, nic nie przejmie środowiska wcześniej etc. O underpitchingu za mało czytałem i nie stosowałem go nigdy z premedytacją. Z komercyjnie dostępnych weizenbocków poza nieortodoksyjnym TAP5 ze Schneidera ostatnio najbardziej trafiła mnie Królewska Piwoteka która była bananami w płynie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 30, 2016 Author Share Posted January 30, 2016 Do jakiego poziomu mogę zjeżdżać z udziałem słodu pszenicznego, żeby drożdże BW-11 dały jeszcze rozsądny profil i żeby to piwo nadal nazywało się Weizenbock'iem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 (edited) IMHO 50% Szukam BYO style profile żeby się upewnić. Edited January 30, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted February 1, 2016 Author Share Posted February 1, 2016 No i ok, ostatecznie wyszło coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/sedziwy-koziol/view Wczoraj zacierałem, 100g prażonej pszenicy to chyba jednak za dużo, zobaczę co wyjdzie po warzeniu, które zaplanowałem na dziś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 Wczoraj zacierałem Jak poszła filtracja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted February 1, 2016 Author Share Posted February 1, 2016 Wczoraj zacierałem Jak poszła filtracja? Nie najgorzej, choć przy drugiej partii wysładzania było już powooooli. Na chwilę obecną mam 27l brzeczki 16°Blg, więc spodziewam się zejść po gotowaniu do 18.5°Blg przy 23.5l, co mi powinno dać zakładane 21l czystej brzeczki, zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.