Skocz do zawartości

Smul&Sons Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 64 - Rye IPA

 

Słody
1. Pils - 4.1kg

2. Żytni - 1kg

3. Biscuit - 290gr


Chmiele
1. Citra - 38gr
2. Mosaic 32gr


Drożdże
1.S-33

 

Dodatki
1. Bergamotka 10gr 


Słody wrzucone do 20l wody

Zacieranie 2h
1. 66.5°C - 120min (spadło do 61°C)
2. zagrzanie do 76°C

Filtracja

Gotowanie 70min
1. Citra 15gr - 70min
2. Citra 22gr - 10min

3. Mosaic 32gr - 10min

4. Bergamotka 10gr - 8min

 

Wyszło 20l o blg 14.5-15°

Chmielenie na zimno 19l (25.10 godz. 3:36am)

21gr Mosaic

15gr Citra

Edytowane przez Smul&Sons
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 65 - West Coast PIPA

 

Słody
1. Pils - 6kg


Chmiele
1. Cascade PL

2. Sybilla

3. Puławski

4. Oktawia

 

Drożdże
1.Us-05


Słody wrzucone do 22l wody

Zacieranie 2h
1. 63°C
2. zagrzanie do 76°C

Filtracja

Gotowanie 45min (25.5l)
1. Sybilla 15gr - 30min

2. Cascade 100gr - 10in

3. Sybilla 35gr - 10min

4. Puławski 50gr - 10min

5. Oktawia 50gr - 10min

 

Wyszło 20l o blg 16°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 67 - Torfowy Brett Ale

 

Słody 

1. Whisky (CastleMalting 30-45ppm) 5kg

 

Chmiel

1. Citra

 

Drożdże

1. Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY

 

Słód wrzucony do 21l wody

Zacieranie 1h45min

Od 67.5°C do 63°C

Wygrzew do 76°C

Gotowanie 65min

10gr Citra - 40min

Wyszło 21l o Blg 13.5

 

Edytowane przez Smul&Sons
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 68 - Porter

Słody

1. Pils - 4kg

2. Monachijski - 2kg

3. Cafe - 0.35kg

4. Carafa III - 0.35kg

5. Jęczmień palony - 0.25kg

6. Ekstrakt słodowy żytni ciemny - 100gr

Drożdże 

1. US-05

Zacieranie 1h

Od 65°C do 62°C

Podgrzanie do 76°C

Po filtracji 24l

Gotowanie 120min

1. Ekstrakt słodowy na koniec

 

Wyszło 18l

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Dnia 19.10.2017 o 12:09, zasada napisał:

OK. Rozumiem. Niemniej czekam na informacje o efekcie.

DMS-u nie ma a piwo wyszło bardzo dobre, bardzo ipowy charakter że tak to ujmę. Polskie chmiele dają radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 70 - American Strong Ale

Słody

1. Pils - 3.415kg

2. Monachijski II - 2.884kg

3. Wheat - 2.5kg

4. Abbaye - 903gr

5. Biscuit - 513gr

6. Cafe light - 312gr

7. Cafe - 243gr

8. Special b - 104gr

Drożdże

1. FM55 - gęstwa

Zacieranie 2h

Od 65°C do 61°C

Podgrzanie do 76°C

Gotowanie 120min

72gr Cascade na 60'

45gr Cascade na 5'

45gr Equanot na 5'

48gr Citra na 5'

 

Wyszło 25l o ekstrakcie 24°Blg

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 71 - Smoky Brett

 

Słody

1. Wędzony Steinbach - 2.528kg

2. Wheat - 1.634kg

 

Drożdże

1. Amalgamation Brett (Gęstwa)

Zacieranie 2h

Od 69°C do 61°C

Gotowanie 120min

21gr Iunga - 60'

 

Wyszło 16.5l o blg 14.5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
W dniu 6.11.2016 o 16:39, Smul&Sons napisał:

Warka 33 - Brett Ale

a powinno być ~5IBU...

 

Naprawdę poziom ibu ma być tak niski ? Pytam ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z brett i szukam pewnego wskaźnika bo to trudny temat ;/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, zegancio napisał:

 

Naprawdę poziom ibu ma być tak niski ? Pytam ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z brett i szukam pewnego wskaźnika bo to trudny temat ;/

Ostatnia wizyta

10 Listopad 2018

Obawiam się, że autor tematu może nie odpowiedzieć :D

Edytowane przez skazi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.