Jump to content

Smul&Sons Brewery


Smul&Sons
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim, Dokładam swój kamyczek w temacie. Mam za sobą 9 warek, mniej lub bardziej udanych i mniej lub bardziej zapisanych. Postaram się je tutaj w przyszłości odtworzyć, jeśli ogarnę jak to się robi. Jutro z rańca warzę Hafewaizena na płynnych drożdżach i jeśli się uda użyję też chłodnicy zanurzeniowej która jest już prawie skończona. Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam 6 kegów pepsi, dwa krany, butlę co2, podwójny reduktor oraz wszystkie szybkozłączki i rurki, można by powiedzieć że mam wszystko co trzeba do wyszynku piwa ale coś kurde nie mogę tego wszystkiego złożyć :/ Poza tym posiadam 7 fermentorów, gar 30l z chłodnicą, wszystkie kapslownice i balingometry oraz szklankę do Grodzisza. Moją przygodę z piwowarstwem domowym rozpocząłem 14 października więc jak możecie się łatwo domyślić wydałem kupę szmalcu na tą zabawę. Czy się opłaci? Zobaczymy, może za kilka lat będą lać Smul&Sons do szejkerów w każdym warszawskim multitapie... a może nie. W każdym razie, w międzyczasie, będę miał sporo piwska do wypicia.

 

Mam też stronę na FB - https://www.facebook.com/BrowarDomowySmul- Zapraszam do polubienia.

 

 

Stay Tuned

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Pszeniczniak już dawno uwarzony i w połowie wypity, co ciekawe szybciej się nagazował w butelkach niż w kegu z podłączonym ciśnieniem prawie 3 bary i turlanym 2 razy po 10minut :/

Właściwie to wogóle się nie nagazował tylko leci sama piana (temperatura w lodówce 9°C, długość węża 2m).

 

Warka #10 - Weizenbier (Deutschritter)

 

3kg - pilzneński

 

2kg - pszeniczny 

 

10g - fuggles

 

Fm41 - Gwoździe i Banany

 

 

Zacieranie

 

20min w 44°C

 

70min w 62°C

 

wygrzew do 78 i wysładzanie

 

 

Gotowanie 2h

 

10g fuggles na 60min

 

 

Uwagi: Po gotowaniu wyszło mi 16l o ekstrakcie 16blg, rozcieńczyłem to wodą z kranu do 24l o ekstrakcie 9blg. Piwo zabutelkowane/zakegowane po 7 dniach, jeszcze przed zakończeniem fermentacji pite po 8 dniach mimo skromnego nagazowania. Eksperyment uważam za udany, da się zrobić piwo w tydzień i pić je ze smakiem. Drożdże FM41 gorąco polecam, dają one bardzo mocne i przyjemne aromaty, zadane na brzekczę bez startera.

Link to comment
Share on other sites

Kolejna warka została uwarzona w kolaboracji z Browarem Domowym Santis, nie ma go chyba na forum ale pozdrawiam. "Ręka nam nie zadrżała. Do kotła wpakowaliśmy niemiłosierną ilość Chmielu" Zobaczcie sami.

 

Warka #11 - West Coast IPA (Single hop Simcoe)

 

Składniki

5kg - Pale ale

 

0.4kg - Simcoe 2015 (13.2%alfa)

 

Us-05

 

Zacieranie

 

80min w 63°C

 

wygrzew do 78°C i wysładzanie

 

Gotowanie 1.5h

 

300g Simcoe na 10min

 

Fermentacja burzliwa 1tyg, Fermentacja cicha 1tyg + 100g Simcoe

 

Uwagi: Wyszło 21l o ekstrakcie 15blg więc nieźle, jutro zlewam na cichą i dodaję 100g simcoe, zapach unoszący się z rurki wyrywa z kapci, goryczka wcale nie jest przesadzona, tzn próbowałem tylko brzeczki ale wydaje mi się że przeważnie brzeczka jest właśnie bardziej gorzka. Słód Pale Ale jako jedyny składnik zapowiada się całkiem nieźle.

 

Edit. Piwo przed zabutelkowaniem spędziło 24h w lodówce, chmiel ładnie opadł na dno, bardzo klarowne. Przy rozlewie nalałem sobie szklaneczkę i jestem zachwycony. Piwo bardzo wytrawne, super grapefruit, aromaty chmielowe wręcz buchają ze szkła. Tak dobre że mógłbym bez wyrzutów pić niegazowane. Goryczka średnia, przyjemna i nie zalegająca. Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru.

 

Edit.05.04.16 - Została mi jedna butelka którą postaram się przetransportować do depozytu w piwnym krafcie, piwo wyszło bardzo dobre, aromaty chmielowe wręcz buchają z szkła, bardzo intensywny grapefruit, bardzo wytrawne, goryczka pryjemna niezalegająca, grapefruitowa. Następnym razem użyję jednak mniej chmielu bo to już chyba lekka przesada.

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Dobra, zrobię jeszcze szybką retrospekcję wszystkich moich warek a potem będę mógł zapisywać już na bieżąco.

 

Warka #1 - Stout z zestawu BA + 30g cascade ale mi sie powaliło i poszły na goryczkę zamiast na aromat

 

Warka #2 - Brown ale z zestawu BA + 100g mosaica chyba na cichą, powaliłem z nagazowaniem i przeważnie jak się otwiera butelkę to połowa wylatuje

 

Warka #3 - OatemealNewZelandRiceIndiaPaleAle - z zestawu z browamatora do którego dowaliłem wszystkie świeże chmiele NZ i AUS które były w sklepie + 1.5kg płatków ryżowych i 1 kg płatków owsianych. Potem powaliłem znowu z nagazowaniem ale już nie jakoś bardzo i wyszło bardzo dobre poza przesadzoną goryczką

 

Warka#4 - Imperial Ipa - według przepisu Czesława z GrandChampiona, coś powaliłem i jest strasznie mętna. Dodatkowo żeby ją sklarować trzymałem całe wiadro w lodówce przez około 2 miesące przez co straciła swoje chmielowe aromaty :/

 

Warka#5 - Grodziskie - Uwarzyłem dwie warki na różny sposób (jedna na lenia, druga tradycyjnie z dolewaniem wrzątku) potem to zlałem do jednego wiadra bo ekstrakty się nie zgadzały a ostatecznie źle policzyłem ilość cukru na refermentację, tym razem w drugą stronę i wyszło zbyt słabo gazowane.

 

Warka#6 - American Wheat - według przepisu Dori tylko inne chmielenie (mam gdzieś zapisane), trochę za długo trzymałem na burzliwej + myślę że wypadało by jednak wrzucić trochę chmielu na cichą.

 

Warka#7 - American Wheat - Jeszcze inne chmielenie niż w pierwszej, ogólnie obie wyszły niezłe i wszystkim smakowały. Uwarzyłem 2 warki naraz bo chciałem je zabrać na sylwestra ale w końcu i tak nie miałem jak ich przewieźć.

 

Warka#8 - Smoked Porter - 21Blg - 9%alk - leżakuje obecnie z płatkami dębowymi macerowanymi w gruzińskiej czaczy. Wstawię cały przepis jak będę butelkował.

 

Warka#9 - Marynka IPA - zmodyfikowana receptura Krzysztofa Kuli

 

Składniki

słód pale ale - 5kg

słód monachijski - 1kg

słód carapils - 0.25kg

Marynka 2015 - 100g

Us-05

Zacieranie

60min w 65°C

10min w 72°C

wygrzew i filtracja

Gotowanie 1h

30g na 60'

20g na 30'

20g na 15'

mech irlandzki na 10'

30g na 0'

Ekstrakt 15.5blg

 

Uwagi: chciałem zakegować to piwo więc stoi na cichej już miesiąc albo dłużej, jako że jestem niezadowolony z wyników beczkowania waizena to chyba zabutelkuję jutro całą marynka ipę z dodatkiem gęstwy po west coast ipa, mam nadzieję że jeszcze coś tam będzie czuć chmiel.

 

Edit. Chmiel czuć w goryczce i może trochę w smaku ale nie chmieliłem na zimno więc bardo słabo. Ogólnie wyszedł z tego taki Amberek ale bardzo delikatny, przyjemnie słodowe, melaoidynowe piwko, goryczka wyraźna ale nie przegięta, barwa ciemnego bursztynu, klarowne.

 

Edit.05.04.16 - wczoraj wypiłem przedostatnią butelkę, w smaku mocno wyczuwane estry, smakuje jak konkretny belg. nie wiem o co chodzi bo wcześniej raczej tak nie smakowało. Czyżby podczas leżakowania w butelkach drożdże ześwirowały i zaczęły produkować takie aromaty? Inne piwa leżakowane na tych samych drożdżach i w tej samej temperaturze nie wykazują podobnych właściwości. Dziwna sprawa. Co do samego piwa to wydaje mi się że stało się dzięki temu nawet lepsze.

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Właściwie to wogóle się nie nagazował tylko leci sama piana

Boś go Pan przegazował. Wyjmij kega z lodówki i upuszczaj gaz.

 

Edyta:  nie doczyytałem do końca wątku. WiHuRa mnie wyprzedził.

Edited by BuDeX
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Powtarzam IPĘ tylko na innych chmielach + 0.8kg płatków orkiszowych bo akurat takie miałem.

 

na 30l

 

5kg      - Pale Ale

 

0.8kg   - Płatki Orkiszowe

 

0.5kg   - Musli (w ramach eksperymentu)

 

0.15kg - cascade

 

0.15kg - willamette

 

0.12kg - cukier

 

Us-05

 

Zacieranie 60' w 64°C potem 10' w 72°C

 

Gotowanie 60min (pół godziny krócej niż West Coast, zobaczymy czy będzie dms)

 

10g Cascade + 10g Willamette na początek gotowania

 

90g Cascade + 90g Willamette po wyłączeniu palnika

 

50g Cascade + 50g Willamette na zimno
 
Dolany roztwór 120g cukru i 1l wody
 
Ekstrakt 12°
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jestem w trakcie zacierania Blonda, wydłużyłem je do 4.5h ponieważ muszę coś robić w międzyczasie. Mam nadzieję że 5 warstw kołder utrzyma te 65°C.

Edit. Zamiast blonda wyszedł mi saison czy coś w tym stylu, blg zamiast 17 wyniosło 13 ale to chyba dlatego że w kocu nie użyłem cukru ale i tak wydajność słabiutka, nie podgrzewałem zacieru do 72 bo myślałem że te  4.5h zatarły już wszystko, może popełniłem błąd przy wysładzaniu? Skórki pomarańczy dały bardzo mocny aromat i smak (przynajmniej brzeczki). No zobaczymy.

 

BLG ok. 13 - objętość ok. 25l 
 
Słody
 
4kg - pale
 
1kg - pszeniczny
 
1kg - wiedeński
 
350g - biscuit
 
Dodatki
 
20g - suszona skórka gorzkiej pomarańczy
 
świeżo starta skórka z 4 słodkich pomarańczy i cytryny
 
6-8 małych liści limonki
 
Chmiel
 
50g - marynka
 
Drożdże
 
FM26
 
Zacieranie
 
270min w 65°C
 
Gotowanie - 60min
 
20g marynki na 60'
 
20g curacao; zesty z 4 pomarańczy i 1 cytryny; 6-8 liści kaffir; 15g marynki na whirpoola 
 
15g marynki na zimno
 
Drożdże zostały niestety zadane bez startera ale kolba została zamówiona więc następne warki będą już koszerne  ;)
 
Edit. 30.04 -> Blond wyszedł kozacko, niby niższy ekstrakt ale dzieki temu że nie dosypałem cukru piwo jest bardzo gładkie. Profil estrowy bardzo przyjemny i zbalansowany. Dość delikatny ale to zasługa temperatury fermentacji prawdopodobnie (20°C). Czuć lekko pomarańczę w tle.
 
Edit. 09.05 -> Stało się coś niesłychanego. Tydzień temu wsadziłem malutką buteleczkę 100ml do zamrażalnika, odkryłem to dzisiaj szukając tam czegoś. butelka nie eksplodowała a ponadto cześć płynu nie zamarzła (coś koło 15-20ml). Serce zabiło mi mocniej ponieważ zrozumiałem że ten płyn to nic innego jak Eisblond! i to najwyższej jakości. Po usunięciu kapsla powstała spora piana, jednak jej stosunek do piwa (odpowiednio wysyconego) był prawidłowy. Sam trunek był wyborny, bardzo gęsty i intensywny. Rozgrzewający alkohol, wyraźna słodowość. Zastanawiam się czy nie zająć się zymś takim na poważnie. 
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj warzę dwa piwa z jednego zacieru - Witbier'a i Gose.

Jako że robi się coraz cieplej wpadłem na pomysł zrobienia 6 bazowych piw z których uzyskam około 20-stu różnych wariacji, wszystko lekkie piwa "letnie".

Oto co powstanie z dzisiejszego warzenia:

 

Witbier

1. Classic Witbier - kolendra, pomarańcza, kminek

2. Hoppy Witbier - skórki cytrusów, liście kaffir, cascade
 
Gose
1. Classic Gose - sól, kolendra, kwas mlekowy
2. Fruit Gose - wybrane owoce na cichą
3. Beetroot Gose - Niewiem jak zagra kolendra z burakiem ale raz się żyje

 

Zasyp

5kg Pale ale

5kg Pszeniczny

1kg płatki owsiane

0.2kg mąka babuni

 

Chmiele

- Marynka

- Cascade

 

Dodatki

- Kolendra Indyjska

- Sól

- Kwas Mlekowy

- Skórki cytrusów

- Kminek

- Sok z Buraków

- Liście Limonki

- Owoce

 

Drożdże

 S-33

 

Zacieranie

1. kleikowanie mąki i płatków owsianych w 6l wody o temp. 67°C

2. Zacieranie w 65°C - 2.5-3h

 

Gotowanie

1. Witbier - 60min

Marynka 10g - 60'

 

po wyłączeniu palnika warka podzielona na dwa wiadra

 

Wiadro#1 - kolendra 5g, kminek 1g, curacao 10g, skórki z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny, Marynka 10g

 

Wiadro#1 - Kolendra 5g, curacao 10g, skórki z 4 pomarańczy, grapefruita, 1/2 cytryny i limonki, Cascade 50g, liście limonki.

 

edit. w końcu tego nie zrobiłem, wszystko wylądowało w jednym wiadrze, zmniejszyłem za to ilość skórek.

 

Chłodzone w wannie

 

2. Gose - 60min

 

marynka 5g - 60min

 

Po wyłączeniu palnika odlewam 5l do wiaderka z castoramy i dodaję tam 4g kolendry, sól i sok z buraków, chłodzę w wannie.

Do pozostałych 15l daję 12g kolendry i sól. edit. wyszło 20l  i 12l z burakiem

 

Kwas mlekowy chyba dodam przy rozlewie, muszę o tym poczytać.

 

skończyłem o 7 rano, hehe, wyszło 52l. 

 

Edit. 30.04 Witbier'a podzieliłem na dwa wiadra i jedno nachmieliłem citrą (niestety nie zapisałem ile, co jest dość istotne ale albo 10 albo 20g na 10l) i to piwo wyszło absolutnie zajebiste - lekkie, rześkie, citra dominuje kolendrę i pomarańczę (są ale na mocno z tyłu) ale nie daje granulatem tak jak niektóre single hop'y na niej które piłem. Na Pewno następne piwo które zrobię to będzie 50l wita które podzielę na 5 wiader i przetestuję różne chmiele, jest potencjał. Aha i jeśli jesteście ciekawi (wy nieliczni którzy tu zabłądzicie) jak robię 50l w 30l garnku to wam powiem że po prostu dolewam kranówy po gotowaniu :D Jak widać da się.

 

Edit. 30.04 Co do gose to chyba za długo trzymałem je na burzliwej i możliwe że się wdała jakaś autoliza, piwo dopiero zabutelkowane (wersja bez owoców, 20ml kwasu mlekowego 80% na 10l) ale coś dziwnie smakuje, pachnie trochę jogurtem brzoskwiniowym i w smaku też pojawia się jakaś taka nutka, poza tym kolendra musi być jednak indyjska bo zwykła dała delikatnie nieprzyjemne aromaty.

 

Edit. Rzekoma nuta jogurtu wyparowała bardzo szybko, piwo wyszło dobre, tak jak płaskie i bez kwasu było słone to teraz prawie tego nie czuć . smakuje trochę jak kwaśny witbier i mocno czuć te skórki cytrusów. Co do samej kwaśności to jest bardzo przyjemna, umiarkowana, mocno cytrynowa.

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cześć, zacieram właśnie dubbla według receptury Czesława Dziełaka, jednyne co to zamiast pilzneńskiego dałem pale ale i zamiast Saaza dam chyba marynkę.

 

Wszystko na pół czyli:

 

- słód pale ale – 5.6 kg (30%)
- słód pszeniczny jasny – 0.8 kg (10%)
- słód biscuit – 0.32 kg (4%)
- słód special B – 0,40 kg (5%)
- słód carafa I special – 0,08 kg (1%)
- syrop kandyzowany ciemny – 0.8 kg (10%)
 
Zacieranie 66°C - 4h (będę teraz tak robił z każdą warką, izoluję garnek kołdrami i spokojnie trzyma 5h)
 
Gotowanie 45min
 
- Magnum - 15g/45min
 
- Marynka - 20g/0min
 

Drożdże 

 

FM26 - gęstwa po Blondzie

 

edit. Niestety musiałem skrócić czas gotowania do 45min :( no nie było opcji. trochę się martwię deemesem i że magnum pójdzie na smak czy coś... Trudno najwyżej schowam w piwniczce i zapomnę na rok.

 

edit. Wyszło mi 32l - 16Blg, to przez to gotowanie, jakbym gotował tak jak planowałem 90min to pewnie wszystko by wyszło idealnie, no cóż, w sumie to mam po prostu więcej więc nie narzekam, zaszczepiłem gęstwą z blonda mierząc przy okazji blg, szalone Fm26-stki zeżarły do zera! Jestem pod wrażeniem. Spróbowałem oczywiście nienagazowanej próbki i muszę powiedzieć że smakuje całkiem zajebiście, dobra wiadomość na koniec ciężkiego dnia pracy.

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Warka 17 - Belgian IPA

 

Piwo uwarzone na spontanie, miałem nie warzyć ale jakoś tak wyszło.

 

Zasyp

1. Wiedeński  - 1kg

2. Pszeniczny - 1kg 

3. Biscuit         - 0.2kg

4. Special B    - 0.1kg

5. Pale ale      - 5kg 

 

Chmiele

1. Magnum 13%AA - 25g

2. Marynka 9.5%AA - 20g

3. Cascade 6.8%AA - 50g

4. Citra                     - 50g

 

Dodatki

1. Skórki cytrusów

2. Liście limonki

 

Drożdże

1. FM26 - gęstwa po blondzie

 

Zacieranie - 5.5h

1. 65°C - 5.5h

2. podgrzane do 72°C

 

Gotowanie - 60min

1. magnum - 25g - 60'

2. cascade  - 50g - 45'

3. citra         - 50g - 0'

4. marynka  - 20g - 0'

5. Obierki i liście   - 0'

 

Wyszło 26l - 16Blg -> główne dlatego że brzeczka najpierw mi wykipiała a potem ją rozlałem po całej kuchni przelewając z gara do fermentora :/

 

Fermentacja burzliwa 9dni
1. ok 21°C
 
Fermentacja cicha 7dni
1. Azacca 12.5g, Citra 1.5g, Enigma, 5g, Jarrylo 12.5g, Mosaic 1.5g - 11l w 21°C(6dni) i w 8°C(1dzień)
2. Azacca 15g, Enigma 6g, Jarrylo 15g  - 15l w 21°C(6dni) i w 8°C (1dzień)
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Warka 18 - Coffe (milk stout)

 

Zasyp

1. Crystal 160         - 200g

2. Special B            - 200g

3. Biscuit                - 100g

4. Carafa I Special - 900g

5. Pszeniczny        - 1kg

6. Pale                   - 5.5kg

 

Dodatki

1. Laktoza - 1kg

2. Kawa (100% arabica, esspreso, midjum rołstd) - 170g

 

Chmiele

1. Magnum 13%AA - 10g

 

Drożdże

1. G995

2. FM52

 

Zacieranie - 4h

1. 64°C - 4h

 

Gotowanie  - 1h

1. Magnum - 10g - 60'

2. Laktoza  - 1kg - 15'

3. Kawa      - 170g - 0'

 

Wyszło 52.5l o ekstrakcie 11.5blg

 

Fermentacja burzliwa 14dni
1. temperatura ok 21°C
 
Fermentacja cicha - podzielone na 4/5 wiader
1. Bez dodatków - 7l - 1 dzień w 8 stopniach
2. Bez dodatków - 14.5l - 10 dni w 8 stopniach
3. Cocoa Nibs macerowane w 100ml whisky przez 1 dzień, wlane razem z whisky - 20l - ile dni
4. Simcoe xgram - 11l - ile dni
5. może zleję jeszcze 10l z śruty kakaowej i dodam Simcoe + płatki dębowe
 
Rozlew
1. 1l wody + 44g cukru na 7l piwa + 1l syropu
2. 
3.
4.
5.
 
refermentacja
1. 7 dni w 21°C
2.
3.
4.
5.
 
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji:
 

Piwo jeszcze nie nagazowane ale bardzo mu brakuje jęczmienia palonego, myślałem że 900g carafy I special wystarczy (w risie z brewdoga tak podobno zrobili) ale brakuje niestety charakteru. mówię o próbkach przy butelkowaniu, może nagazowane będzie jadnak dobre. jesli nie to spróbuję podkręcić to piwo chmielem, płatkami, wędzoną herbatą i śrutą kakaową macerowaną w whiskey.

 

Edit. 23.05 Po nagazowaniu i mocnym schłodzeniu piwo jest jednak dobre, Kawa, mleczna czekolada, lekka kwaskowatość, bardzo lekkie, może jakieś muśnięcie słodów karmelowych, myślę że w upalny dzień można pić takie jedno za drugim. chociaż i tak mu brakuje paloności i przypomina trochę napój kawowy. 

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cześć, nie udało mi się dorwać płatków pszennych więc znowu będzie witbier tylko na słodzie pszenicznym. Poprzedni wyszedł dobry ale z dwoma wpadkami, po pierwsze przez to że użyłem słodu pale ale to wyszedł jakiś taki szary. drugim błędem było "rozcięczenie" kolendry indyjskiej zwykłą która wniosła jakieś lekko nieprzyjemne aromaty. Kolejną zmianą będzie użycie różnych chmieli na zimo, jeszcze nie wiem jakich ale na pewno citra bo dała czadu w poprzednim.

 

Witbier - Chevalier Blanc

 

Zasyp

1. Słód Pszenny 5kg

2. Słód Pilzneński 5kg

3. Płatki owsiane 2kg

 

Chmiel

1. Marynka 9.5%AA - 28g

2. Citra, Mosaic, Azzaca, Jarrylo na cichą

 

Dodatki

1. Kolendra - 40g

2. Curacao - 40g

3. Zielona Herbata - 40g

 

Drożdże

1. S-33 -> 11.5g na 50l

 

Zacieranie - 240min 

1. 67°C - 240min

 

Gotowanie 150min

1. Marynka           - 28g - 60'

2. Kolendra           - 40g - 0'

3. Curacao            - 40g - 0'

4. Zielona herbata - 40g - 0'

5. Cukier                - 430g - 0'

 

Wyszło 50l - 10°Blg

 

Fermentacja burzliwa - 8dni

1. Temperatura ok 21°C

 

Fermentacja Cicha - podzielone na 5 wiader po 10l

1. Citra - 20g     -  ilość dni i temperatura (od 17.05)

2. Mosaic - 20g -  ilość dni i temperatura

3. Jarrylo - 23g -   ilość dni i temperatura

4. Azzaca - 23g -  ilość dni i temperatura

5. Bez Chmielu -   ilość dni i temperatura

 

Rozlew
1. Citra - 75g cukru na 10l
2. Mosaic - 75g cukru na 10l
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Cześć,  dzisiejszym piwem będzie NPA - Najtańsze Pale Ale. Idea jest taka żeby składniki wyszły poniżej 30zł/20l oraz żeby było dobre

 

NPA

 

Zasyp

1. Pale Ale     - 5kg    -> 19.8zł

2. Special B   - 150g  -> 1.26zł

3. Crystal 160 - 150g  ->1.51zł

4. Carapils      - 250g  -> 1.85zł

 

Chmiel

1. Magnum 13%AA - 13g -> 1.1zł

 

Drożdże   

gęstwa po Coffe milk Stoucie

 

Zacieranie 3h

1. 65°C - 3h

 

Gotowanie - 90min

1. Magnum - 13g - 60min

 

Wyszło 25l tylko nie wiem jaki ekstrakt bo zbił mi się balingometr

 

Fermentacja Burzliwa - 9 dni

1.Temperatura ok. 21°C

 

Fermentacja cicha 0 dni
 
Rozlew
1. 175g cukru na 25l
 
Refermentacja
1. Tydzień w pokojowej temperaturze, czyli około 25°C
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Koszt składników wyniósł 25.52zł za 25l piwa czyli 51g za butelkę, nieźle. Piwo wyszło dobre, treściwe z niską goryczką ale zaznaczoną, wyraźnie ziołową. słody karmelowe wniosły całkiem fajne, wyraźne smaki, oraz sprawiły że piwo ma złotą barwę. słód carapils wniósł z kolei przyjemną treściwość, choć też ma na to wpływ spora mętność piwa, wzięła się ona z powodu ominięcia fermentacji cichej ale nie mogłem jej odpowiednio przeprowadzić ponieważ nie miałem wolnego fermentora. Chciałem też chmielić citrą na zimno i rzeczywiście tego trochę brakuje, gdyż jedyna chmielowość jest zaznaczona w goryczce.
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Warka nr. 21 - Russian Imperial Stout - receptura z piwo wiki + dodane resztki słodów

 

Słody
1.   słód pale ale                           - 5kg
2.   słód monachijski II                  - 3.5kg
3.   Jęczmień palony                     - 0.6kg
4.   Słód Caraaroma                     - 0.5kg
5.   Słód Caramunich II                 - 0.5kg
6.   płatki pszenne                         - 0.4kg
7.   płatki owsiane                         - 0.4kg
8.   płatki jęczmienne                    - 0.4kg
9.   słód Carafa I                           - 0.4kg
10. weyermann wędzony bukiem - 1kg
11. special B                                 - 0.15kg
 
Chmiele
1. Marynka 9.5%AA - 50g
 
Zacieranie - 4h
1. 66°C      - 4h
 
Gotowanie 90min
1. Marynka - 50g - 90min
 
Wyszło 25l o ekstrakcie 22°Blg (po filtracji chmielin 23.5l) + 12l wysłodzin o ekstrakcie 13.5°Blg - Coś totalnie poszło nie tak, miało być 20l 26.5°Blg + 1.15kg słodów które dorzuciłem od siebie. Myślę że temperatura zacierania nie była równomierna w garze, gar zresztą okazał się być znacznie za mały co można było przewidzieć. wrzucanie słodów do zacierania wyglądało tak: 
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatury
2.
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatury
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji

post-14884-0-87258900-1464001613_thumb.jpg

post-14884-0-83676700-1464001619_thumb.jpg

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Czemu dajesz po każdej linijce enter? Ciężko się to czyta.

Robię tak właśnie z tego powodu że jest to wygodniejsze dla mnie. Może jest to też kwestia rozmiarów monitora.

 

Chociaż rzeczywiście dłuższe receptury się strasznie rozmywają tak jak witbier/gose

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Warka 22 - Hefeweizen

 
Słody
1. Pilzneński - 2.8kg
2. Pszeniczny - 2.5kg
 
Chmiele
1.Marynka 9.5%AA - 10g
 
Drożdże
1. FM41
 
Zacieranie 5h
1. 63°C 5h
 
Gotowanie 1h
1. Marynka 10g - 60'
 
Wyszło 25l 13°Blg, czyli całkiem nieźle
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatury
2.
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatury
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Smul&Sons po co tak długo zacierasz każdą warkę ? 

Rano obkładam garnek kołdrami i kocami i robię co mam do zrobienia danego dnia, jak uznam że już mogę poświęcić resztę czasu na warzenie to zaczynam zabawę. Po prostu tak jest mi wygodniej, godzinka zapewne by wystarczyła.

Link to comment
Share on other sites

Teraz rozumiem dlaczego. Pytam ponieważ myślałem, że coś mnie ominęło w piwowarstwie. A czy takie długie zacieranie ma jakiś wpływ na smak/aromat gotowego piwa? Zaobserwowałeś coś takiego u siebie?

Link to comment
Share on other sites

Warka 23 - Jeszcze nie wiem co

 

Kurcze, miał być pils ale zapomniałem że dzisiaj jest dzień matki w związku z czym wszyscy pozamykali sklepy piwowarskie i odwiedzają swoje rodzicielki. Na szczęście mam saszetkę US-05 więc zrobię chyba jakaś ipę, zacier już stoi, teraz trzeba wybrać chmiel ale na szczęście mam spore zapasy.

 

Simcoe IPA

 

Słody
1. Pilzneński - 5kg
2. Carapils    - 500g
 
Chmiele
1. Simcoe 13.2%AA - 100g
 
Drożdże
1. US-05
 
Zacieranie 5h
1. 64°C - 5h
2. Podgrzanie do 72°C
 
Gotowanie 1h
1.Simcoe 12g 60'
2.Simcoe 38g 0' 
 
wyszło coś koło 20l, nie uzupełniałem na czas i już nie pamiętam.
 
Fermentacja burzliwa 7 dni
1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C
 
Fermentacja cicha 7 dni
1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C
2. dodatki: Simcoe 50g (chyba)
 
Fermentacja cicha bez chmielu 3dni (chyba)
1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C
 
Rozlew
1. 0.5l wody i 130g cukru (chyba)
 
refermentacja 7 dni
1. temeratura pokojowa, od 22 do 27°C
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Piwo po tygodniu od zabutelkowania jest już dobre, super klarowne, bardzo jasne, odpowiednio wysycone. Mocny aromat i smak chmielowy, wytrawne, bardzo pijalne.
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Warka 24 - Pils

 

Słody
1. Pilzneński - 5kg
2. Carapils  - 500g
 
Chmiele
1. Magnum 13%AA - 15g
2. Saaz 2.9%AA - 50g
 
Drożdże
1. Saflager W-34/70

4/

Zacieranie 5h
1. 64°C - 5h
 
Gotowanie 1.5h
1. Magnum 15g - 90'
2. Saaz - 0'
 
Wynik: 23l, nie wiem jakie blg bo teraz z kolei stopiła mi się tuba pomiarowa gdyż stała zbyt blisko rozgrzanego piekarnika :V
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatura -> 8°C
2.
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatura -> 8°C
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji

Saflager W-34/70

Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 25 - Imperialny Porter Bałtycki / Russian Imperial Schwarzbier

 

Słody
1. Pale - 1.597kg
2. Monachjski II - 1.421kg
3. Wiedeński - 2.942kg
4. płatki owsiane - 195g
5. płatki pszenne - 450g
6. płatki jęczmienne - 400g
7. jęczmień palony - 400g
8. carafa I - 600g
9. caraaroma - 475g
10. caramunich - 511g
11. crystal 160 - 100g 
 
Chmiele
1. Marynka 9.5%AA
 
 
Drożdże
1. Saflager W-34/70 (gęstwa)

4/

Zacieranie 2.5h
1. 63°C 
2. zagrzanie do 72°C 
 
Gotowanie 70min
 
1. Marynka 30g  - 70min
1. Marynka 20g  - 30min
 
Wyszło 14l i 10l wysłodzin
Edited by Smul&Sons
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.