mkmumin Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Mam skórkę z grapefruita i chcę ją wykorzystać do piwa. Nada się? Aromat niezły ale podobno grapefruity zawierają coś antybakteryjnego i czy nie pozabijają drożdży na cichej? Co o tym Sądzicie? Ktoś próbował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Korzystałem z zestu z grejpfguta. Bardzo fajne efekty daje w piwach na amerykańskich chmielach. Polecam spróbować Gold Digga - West Coast IPA z zestem z grejpfruta z browaru Piwne Podziemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Tak, ktoś próbował, podejrzewam, że kilkadziesiąt tysięcy piwowarów domowych na całych świecie. Nie, nie pozabijają drożdży na cichej (skąd ten pomysł?).Nie wiadomo czy się nada, jest za dużo czynników na to wpływających, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Tylko nie zapomnij zdezynfekować skórek - proponuję kąpiel w spirytusie przez kilka dni. I na przyszłość polecam używać wyszukiwarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkmumin Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Gdzieś czytałem że te owoce to naturalne antybiotyki. Dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Gdzieś czytałem że te owoce to naturalne antybiotyki. Dzięki za odpowiedzi. O ile mi wiadomo antybiotyki mają działania antybakteryjne, a drożdże to nie bakterie tylko grzyby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.