Skocz do zawartości

nowy z prosba


Jakub Jach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów !

 

Jestem tu nowy. Jestem fanem piw w stylu aipa. Mam prośbe. Czy którys z Was ma moze jakas "baze" która mozena ewentualnie modyfikowac i kombinowac. Macie moze swoje receptury którymi mogliobyscie sie podzielic?

Ze wzgledu na moje małe doswiadczenie ( 2 warki aipy) mam pytanie odnosnie klarowania zxelatyna. Czy sprawdza sie ono w tych piwach, jak sie je przeprowadza. Moja ostatnia aipka była klarowna do momentu chmielenia. Podczas przelewania na burzliwa była dosc metna. W jakiej temp. przeprowadzacie cicha ferm. tych piw. Ja to robiłem w takiejh samej co burzl. tj. w ok 20 To dobrze?
Z góry dziekuje za uwagi , wszelkie wskazówki i sugestie mile widziane. P/s ile maksymalnie uwarze piwa w garze o poj 40 l?

Kuba

Edytowane przez Jakub Jach
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/forum/24-receptury/

 

Tutaj masz receptury, coś wybierzesz.

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Bardzo przydatny kalkulator który pozwoli Ci oszacować ile mniej więcej będziesz potrzebował pojemności gara na dane piwo.

 

Co do klarowania żelatyną. Osobiście jeszcze nie przeprowadzałem tego zabiegu lecz od znajomego piwowara z dużym doświadczeniem dowiedziałem się, że nie wpływa to na piwo. Jedyna różnica to dłuższa refermentacja ale generalnie jest ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak sie je przeprowadza.

http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/

 

 

Moja ostatnia aipka była klarowna do momentu chmielenia

to prawie norma, że podczas chmielenia na zimno piwo mętnieje.

 

 

Podczas przelewania na burzliwa była dosc metna

chyba na cichą?

 

 

Ja to robiłem w takiejh samej co burzl. tj. w ok 20 To dobrze?

według mnie to źle oba etapy fermentacji lepiej przeprowadzić w temp. 16-17°C, ale piwa nie otoczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.