Jump to content

Imbirowe Blond Ale - weryfikacja receptury


jkx6
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie.

 

Ostatnio wpadliśmy ze znajomym na pomysł uwarzenia piwa jasnego dość lekkiego, a jednocześnie mocno imbirowego. Z naszych dywagacji ulęgła się taka receptura:

Skład:

Słody (zasyp):
·         Pilzneński Strzegom 3,1 kg (60%)
·         Wiedeński Strzegom 1,8 kg (35%)
·         Płatki Owsiane 0,26 kg (5%)

Chmiel:
·         New Port 30 g
·         Sterling 50 g

Dodatki:
·         Imbir świeży 40 g
·         Imbir macerowany 40 g

Drożdże:
·         Fermentis US-05

Zacieranie:

Do 15 l wody o temperaturze 70 °C Wsypujemy słód oraz skleikowane płatki.
W temperaturze 64 °C trzymamy przez 30 min.
Grzejemy do 74 °C i trzymamy kolejne 30 min.
Mashout 78 °C.

Wysładzanie:

15 l wody w temperaturze ~75 °C

Gotowanie 60 min:

New Port 20 g - 60 min
Imbir świeży 20 g - 60 min
New Port 10 g - 30 min
Sterling 10 g - 30 min
Imbir świeży 10 g - 30 min
Sterling 20 g - 10 min
Imbir świeży 10 g - 10 min
Mech irlandzki [opcjonalne]

Fermentacja

1-2 tygodnie burzliwej
2-3 tygodnie cichej z Imbirem macerowanym, oraz 20 g Sterlinga

Co byście pozmieniali i czy taki twór może być dobry Waszym zdaniem?

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem strata chmielu.. daj na goryczke,może być więcej a reszta zabawa z imbirem. W swoim witbierze dodaję na ostatnie 10 min gotowania jeden korzeń świeży (ok 50g) i przykrywa wszystko jesli chodzi o aromat. Kolendre/ curacao /chmiel wszystko zostaje zdominowane intensywnym zapachem imbiru. Radzę też dość grubo kroić korzeń dla latwiejszej filtracji przy zlewaniu.

Link to comment
Share on other sites

Popieram przedmowce. Chmielu na aromat bym nie dawal wcale. Ja dalem do swojego blonda 60g swiezego, grubo startego imbiru i piwo bylo jak dla mnie bardzo imbirowe ;) czyli pyszne :D Problemu z filtracja nie bylo. Polecam pic dosyc szybko jak juz bedzie nagazowane w butelkach, bo aromat imbiru (przynajmniej u mnie) szybko uciekał ...

Link to comment
Share on other sites

A wg mnie chmielenie na zimno b. dobrze komponuje się z imbirem.

Imbir na zimno wystarczy na 1-3 dni dać, aromaty szybko się ekstrahują.

Link to comment
Share on other sites

Obieraliście imbir ze skórki przed wrzuceniem do gara? Czytałem trochę na forum na ten temat i wychodzi na to, że nieobrany imbir daje nieporównywalnie lepsze efekty od "gołego". Ja sam do swojego świątecznego piwa dodałem na ostatnie 10 minut 70g pokrojonego korzenia na 18 litrów, ale nie chciałem przesadzić, więc pozbyłem się skórki. Efekt jest taki, że nic a nic go nie czuć - ani aromatu, ani smaku. Wprawdzie były tam też inne przyprawy, ale nie wydaje mi się, żeby mogły przykryć nawet tę charakterystyczną ostrość.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.