Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

nazywamy się Piwojad, warzymy kontraktowo w Gryfie w Szczyrzycu. Naszą premierową warką jest Suska – robust brown porter (16 P, 6,4% alk.) z dodatkiem Suski Sechlońskiej.

 

Premiera Suski odbędzie się na początku lutego w Krakowie, zaraz potem nasze piwo będzie także dostępne na kranach i w sklepach w całej Polsce. Więcej informacji na forum oraz na: facebook.com/piwojad .

 

Pozdrawiamy i zapraszamy do degustacji; na zdrowie!

 

Piwojad
 

post-15335-0-48984800-1453879094_thumb.jpg

Edited by Browar Piwojad
Link to comment
Share on other sites

Ryjkniga nie działa. Powodzenia, ale:

 

a) dlaczego suska-zwłaszcza, że już jest w Imperium Prunum, własnej inwencji chyba nie zabrakło?

 

b) coś więcej o tym porterze? Parametry ok (jak London prawie), ale jakie drożdże, jakie chmielenie, jakie dodatki (poza tym nieszczęsnym owocem)? Jaki ogólnie był zamysł? Plus za to, że pierwszym piwem nie jest ajpa-srajpa ani kwasiżur.

 

c) konkrety odnośnie dostępności nie tyle kranowej, co butelkowej, jak Wam nie zbywa, buteleczkę do oceny również chętnie przyjmę :D

Link to comment
Share on other sites

Ryjkniga nie działa. Powodzenia, ale:

 

Dzięki! Przed chwilą wchodziłem przez link i otworzyłem bez problemu, może spróbuj ponownie. Dla pewności jeszcze raz daję <link>

 

a) dlaczego suska-zwłaszcza, że już jest w Imperium Prunum, własnej inwencji chyba nie zabrakło?

 

Piwo warzyliśmy 2 grudnia i nie mieliśmy pojęcia, że równolegle powstaje Imperium Prunum - zakładaliśmy, że zastosujemy Suskę w produkcji piwa jako pierwsi.

 

Piwo z Suską uwarzyliśmy w domu już w zeszłym roku i byliśmy bardzo zadowoleni z efektów, uznaliśmy więc że to dobry pomysł na pierwszą warkę.

 

b) coś więcej o tym porterze? Parametry ok (jak London prawie), ale jakie drożdże, jakie chmielenie, jakie dodatki (poza tym nieszczęsnym owocem)? Jaki ogólnie był zamysł? Plus za to, że pierwszym piwem nie jest ajpa-srajpa ani kwasiżur.

 

Drożdże: Safale S-04, Chmiele: niemiecki Magnum + EKG. Jedynym niestandardowym dodatkiem jest właśnie śliwka (pół na pół: z pestką i bez). Chcieliśmy zachować względną równowagę pomiędzy aromatami i smakami pochodzącymi od słodu (czekolada, kawa, orzech, odrobina torfu) a tymi które pochodzą od Suski Sechlońskiej (śliwka, wędzonka, dym, lekka słodycz, lekka kwaśność). Chmiel ma pozostać w tle: nieznacznie podkreślać goryczkę i dodawać odrobinę ziemistości i przyprawowości.

 

Aipa-srajpa to nie do końca nasze smaki i na chwilę obecną nie figuruje w naszych planach ;) (choć w przyszłości niczego nie wykluczamy).

 

c) konkrety odnośnie dostępności nie tyle kranowej, co butelkowej, jak Wam nie zbywa, buteleczkę do oceny również chętnie przyjmę :D

 

Piwo zostanie rozlane na początku przyszłego tygodnia (połowa do petainerów, połowa do butelek), wówczas zaczniemy je również rozsyłać do naszych odbiorców. O dostępności będziemy informować Was na bieżąco na FB :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

coś kiepsko śledzićie rynek, skoro umknął wam fakt powstawania Imperium;-) film promujący piwo a w zasadzie śliwke pojawił się we wrześniu, a pierwsze info chyba z wiosny było. nie mniej, jak gdzieś trafię w sklepie to spróbuje.

Link to comment
Share on other sites

 

Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna

Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz.

 

ale czekamy

Link to comment
Share on other sites

Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna

Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz.
 
ale czekamy

 

Strona była widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników FB, teraz powinna być widoczna dla każdego. Dzięki, pozdrawiamy.

Edited by Browar Piwojad
Link to comment
Share on other sites

No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" Poza tym Imperium Prunum to chyba rok leżakuje? (albo coś mi się pomieszało z innym piwem)

Suskę Secholońską dodawaliśmy do naszych potraw od kilku lat, sprawdza się doskonale, jako dodatek do pierogów, mięs i zup. Szczególnie polecamy w krupniku :)

 

Pomysł, by ją wykorzystać w piwie pojawił się całkowicie niezależnie od Imperium Prunum. Zresztą, nie mamy nic przeciwko dobrym i wyjątkowym dodatkom do piwa; oby były stosowane jak najczęściej, są tego warte.

Edited by Browar Piwojad
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tak, jednak z tą różnicą, że tło będzie przezroczyste. Co sądzisz o takiej etykiecie?
 

Osobiście mi się nie podoba, ale wiadomo jak to jest z gustami, jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Za to plus za pomysł z mrówkojadem, ciekawe połączenie :)

Link to comment
Share on other sites

 

No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" Poza tym Imperium Prunum to chyba rok leżakuje? (albo coś mi się pomieszało z innym piwem)

Suskę Secholońską dodawaliśmy do naszych potraw od kilku lat, sprawdza się doskonale, jako dodatek do pierogów, mięs i zup. Szczególnie polecamy w krupniku :)

 

Pomysł, by ją wykorzystać w piwie pojawił się całkowicie niezależnie od Imperium Prunum. Zresztą, nie mamy nic przeciwko dobrym i wyjątkowym dodatkom do piwa; oby były stosowane jak najczęściej, są tego warte.

 

Rozumiem, widocznie to tylko zbieg okoliczności, że prawie w tym samym czasie zaczęły ukazywać się piwa z suską :) 

 

Pozdrawiam i dużo sukcesów życzę.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nawet jeśli mielibyście zerżnąć z kormorana to i tak dobrze byście zrobili bo wiele osób nie miało możliwości spróbowania piwa z suską, nawet jeśli mieli to na pewno chętnie do niej wrócą. Jak dla mnie dużo lepsze wejście na rynek niż kolejna ipa czy apa. Poza tym cena przystępna, etykieta przyjemna dla oka, życzę sukcesów w branży.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy to zrzynka, czy nie. Nie sądzę. Ale tak jak przedmówca powiedział - cieszę się że miałem szansę spróbować piwa z suską, na Imperium Prunum się nie załapałem. Co do samego piwa - bardzo dobrze wywarzona baza robust brown porteru, która daje się rozwinąć śliwce. A rozwija się, i to mocno. Nuty wędzonki czuć od razu, a w smaku domowy kompot z własnego suszu. Do tego niskie wysycenie, które podkreśla nawet lekką kwaskowość, pozostającą po susce. Jeśli ktoś lubi ten smak, to piwo będzie dla niego świetne, ja mogę zdecydowanie polecić :)

Edited by lismati
Link to comment
Share on other sites

 

 

No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty"

No to chyba ode mnie bo ja t już go na początku 2014 zrealizowałem po raz pierwszy :D

 

Pomyśl zanim przedstawisz zarzuty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.