Skocz do zawartości

Gestwa s04 z cydru z kartonika do Barley Wine


kokos666

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

 

Będę zbierał gestwe z s04 po fermentacji cydru z soków. Chciałbym ja wykorzystać do Barley wine ok. 25blg i ewentualnie jak styknie do cienkusza po BW. Próbował ktoś dodawać gęstwy z cydru do piwa? Bedzie to hulać? Gęstwa będzie stała 1-2 tygodnie max.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem, że bardzo słaby pomysł :P W cydrze masz głównie fruktoze jako główny cukier, łatwy do przyswojenia natomiast w brzeczce masz maltozę, całkiem inny zestaw cukrów. I tu może być problem jak drożdże się nauczą fermentować fruktozę to ci maltozy nie będą chciały ruszyć i będziesz miał niedofermentowane piwo. Kup lepiej nowe drożdże i zrób przed warkę jakąś i dopiero zadaj gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zrób drugi cydr. Nie ma czego żałować :P Trzeba było pomyśleć wcześniej mogłeś uwarzyć jakieś lekkie piwo - zebrać gęstwę trochę zadać do cydru resztę do BW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedzi.

 

Jednak zamiast cydru zrobię mix 50% nachmielonej brzeczki 10blg i 50% soku i do tego s04.

Czy z takiego mixu tez wyjdzie  "kaprysna" gęstwa?

Kusi mnie by w ramach eksperymentu zadac ja do cienkusza po BW.

Edytowane przez kokos666
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.