Jump to content

Gestwa s04 z cydru z kartonika do Barley Wine


kokos666
 Share

Recommended Posts

Czesc!

 

Będę zbierał gestwe z s04 po fermentacji cydru z soków. Chciałbym ja wykorzystać do Barley wine ok. 25blg i ewentualnie jak styknie do cienkusza po BW. Próbował ktoś dodawać gęstwy z cydru do piwa? Bedzie to hulać? Gęstwa będzie stała 1-2 tygodnie max.

Link to comment
Share on other sites

Powiem, że bardzo słaby pomysł :P W cydrze masz głównie fruktoze jako główny cukier, łatwy do przyswojenia natomiast w brzeczce masz maltozę, całkiem inny zestaw cukrów. I tu może być problem jak drożdże się nauczą fermentować fruktozę to ci maltozy nie będą chciały ruszyć i będziesz miał niedofermentowane piwo. Kup lepiej nowe drożdże i zrób przed warkę jakąś i dopiero zadaj gęstwę.

Link to comment
Share on other sites

Własnie tez gdzieś na forum czytałem ze drozdze przyzwyczajone do prostych cukrów maja problemy z maltozą. Testował to ktoś na własnej skórze? Szkoda mi tak po prostu wylać tych s04

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za odpowiedzi.

 

Jednak zamiast cydru zrobię mix 50% nachmielonej brzeczki 10blg i 50% soku i do tego s04.

Czy z takiego mixu tez wyjdzie  "kaprysna" gęstwa?

Kusi mnie by w ramach eksperymentu zadac ja do cienkusza po BW.

Edited by kokos666
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.