kokos666 Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Czesc! Będę zbierał gestwe z s04 po fermentacji cydru z soków. Chciałbym ja wykorzystać do Barley wine ok. 25blg i ewentualnie jak styknie do cienkusza po BW. Próbował ktoś dodawać gęstwy z cydru do piwa? Bedzie to hulać? Gęstwa będzie stała 1-2 tygodnie max. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Powiem, że bardzo słaby pomysł W cydrze masz głównie fruktoze jako główny cukier, łatwy do przyswojenia natomiast w brzeczce masz maltozę, całkiem inny zestaw cukrów. I tu może być problem jak drożdże się nauczą fermentować fruktozę to ci maltozy nie będą chciały ruszyć i będziesz miał niedofermentowane piwo. Kup lepiej nowe drożdże i zrób przed warkę jakąś i dopiero zadaj gęstwę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos666 Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Własnie tez gdzieś na forum czytałem ze drozdze przyzwyczajone do prostych cukrów maja problemy z maltozą. Testował to ktoś na własnej skórze? Szkoda mi tak po prostu wylać tych s04 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 To zrób drugi cydr. Nie ma czego żałować Trzeba było pomyśleć wcześniej mogłeś uwarzyć jakieś lekkie piwo - zebrać gęstwę trochę zadać do cydru resztę do BW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Maltoza to pół biedy, w brzeczce masz jeszcze sporo maltotriozy, która jest jeszcze bardziej złożonym cukrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos666 Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 (edited) Dzieki za odpowiedzi. Jednak zamiast cydru zrobię mix 50% nachmielonej brzeczki 10blg i 50% soku i do tego s04. Czy z takiego mixu tez wyjdzie "kaprysna" gęstwa? Kusi mnie by w ramach eksperymentu zadac ja do cienkusza po BW. Edited January 27, 2016 by kokos666 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.