Jump to content
Sign in to follow this  
giusto

Browar pianka

Recommended Posts

##warka No1##

 

Brewkit Coopers Bitter

 

 

##warka No2##

 

Pale Ale

Surowce:

słód Pale Ale 4,0 kg

Pilzneński - 0,5kg

słód monachijski - 0,3kg

chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g)

chmiel aromatyczny lubelski 15g

Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp 13l wody o temp. 65°C, podgrzana do 67°C

67°C - 60'

-> 72°C

podjazd do 75-78°C i filtracja

 

Gotowanie 70':

 

w 0' 15g Magnum

w 60' 15g Lubelskiego

początkowe °Blg15

końcowe °Blg 4

 

 

##warka No3##

 

zacieranie

 

Słody:

4,5 pilzneński,

500g monachijski

150g pszeniczny

50g zakwaszający

 

40` w 63°C

30` w 72°C

 

Chmiele

do zacierania (mój błąd)

 

40g marynki w szyszkach

30g lubelskiego w szyszkach

 

Chmielenie do gotowania

0` 25g marynki

45` 20 lubelskiego

 

 

gotowanie

63C 40`

72C 25`

 

urzyta gęstwa z poprzedniej warki Pale Ale

°Blg 14

 

 

##warka No4##

 

zacieranie

 

słody:

4,5kg monachijski

0,5kg pale ale

100g zakwaszający

 

30` w 63°C

30` w 72°C

 

gotowanie

70 min

0` 30g marynka

45` 30g żatecki

 

Drożdże safale us-05

°Blg 13

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doszła kolejna warka:#5#

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

 

Marynka granulat - 30g

Lubelski szyszki - 25g

 

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

Safale S-04

 

Wyszło ok. 22l 14,5°Blg

 

23-01-2010 zlane na cichą

29-01-2010 butelkowane z dodatkiem 4g glukozy/0,5l

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6#

Surowce:

Pilzneński - 4kg

Caramunich I - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

melanoidowy - 0,2kg

pale ale - 0,4 kg

 

Magnum szyszki - 25g

Lubelski szyszki - 25g

gęstwa z drożdży safale us-05

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

wyszło 22l 13,5 °Blg

 

24-01-2010 zlane na burzliwą

29-01-2010 zlane na cichą

06-02-2010 zabutelkowane

BB

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr #7#

słody:

Pale Ale - 5 kg

Zakwaszający - 0,05 kg

Melanoidowy - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

 

Zacieranie:

40` w 63°C

30` w 72°C

 

gotowanie 70`

0` 30g marynki w szyszkach

45`20g saaz w szyszkach

 

Wyszło 25l 14,5°Blg

25-01-2010 zlane na burzliwą

07-02-2010 zlane na cichą

gęstwa z drożdży safale us-05

BB

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8#

4 kg pilzneński

0,5 kg monachijski

0,3 kg pszeniczny

0,2 kg caramber

0,15 czekoladowy

0,2 caramunich I

0,2 kg karapils

0.25 kg glukozy

 

zacieranie:

52°C - 15 min

63°C - 40 min

72°C - 40 min

 

Gotowanie:

70`

0` - 35g marynki

60`- 20g saaz

60`- 10g mchu irlandzkiego

wyszło 23l 12°Blg

gęstwa z drożdży safale us-05

30-01-2010 zlane na burzliwą

06-02-2010 zlane na cichą

końcowe °Blg 2,5

13-02 zabutelkowane z 4g/05l glukozy

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka nr #9#

monachijski 4,5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

karmelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

gęstwa z drożdży safale us-05

06-02-2010 fermentacja burzliwa

21-02-2010 zabutelkowane z 4g/0,5l glukozy

odfermentowało do 4,5°Blg

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka nr #9#

monachijski 4,5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

armelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki

giusto mam dwa pytania:

1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy???

2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki :):D

 

Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem :D:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka nr #9#

monachijski 4' date='5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

armelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki[/quote']

giusto mam dwa pytania:

1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy???

2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki :) :)

 

Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem :(:lol:

Witaj, warek nie nazywam, tylko numeruję, a drożdże do warek to safale, od kilku warek zbierane gęstwy i nowe piwka startowane właśnie drożdżami z gęstwy safale us-05.

Poprawiłem moje opisy aby były czytelniejsze i żeby nikt więcej nie zachodził w głowę o co chodzi.

Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

W ubiegłym roku na Saflagerach S-23 zrobiłem 6 warek. Wszystkie udane i smaczne.

Zbierałem i wykorzystywałem również gęstwy z S-04, T-58, WB-06, S-33, W 34/70, nigdy nie miałem

problemu z zakażeniem, a wszystkie piwa uważam za udane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze, jeżeli się go podzieli do kilku słoików.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Share this post


Link to post
Share on other sites
3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę.

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę.

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote']

Właśnie o to mi chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej.
Właśnie o to mi chodziło.

Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote']
Właśnie o to mi chodziło.

Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu ;)

Luz. Gdzieś czytałem (chyba Coder tu pisał), że zadając gęstwę bezpośrednio z fermentora po burzliwej do kolejnej brzeczki można zrobić nawet 20 warek szeregowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wark #10#

IPA

 

Słody:

pale ale 5kg

monachijski 1kg

melanoidowy 0,6kg

caraamber 0,4kg

 

Zacieranie jedno temperaturowe 60` w 68°C

podjazd do 73°C i przerwa do uzyskania negatywnej próby jodowej (15min)

podgrzanie do 77°C i filtracja

 

Gotowanie 70`

0` 40g marynki

60`25g saaz

60` 10g mchu irlandzkiego

 

wyszło około 24l 17°Blg

wystartowane na drożdżach safale s-04

13-02-2009 fermentacja burzliwa

16-02-2010 cicha

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11#

Oberon

 

Słody:

2,5 kg pilzneński

2,5 kg pszeniczny

0,5 kg monachijski

0,5 kg carapils

 

zacieranie:

60 min w 66°C

 

gotowanie 65 min

0` 20g marynki

60` 30g saaz

 

drożdże us-05

wyszło 26l 15°Blg

26-02-2010 burzliwa

15-03-2010 zabutelkowane z dodatkiem glukozy 5,5g/0,5l

końcowe °Blg 3,5

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12#

 

Dunkel Hefeweizen:

Słody:

- Monachijski 2,5 kg

- Pszeniczny 2,5 kg

- Cara-amber 0,5kg

 

 

Zacieranie:

60` w 66°C

15` w 74°C

podjazd do 78°C i filtracja

 

gotowanie:

65 min

0`- Chmiel lubelski 15g

60`- Chmiel Saaz 15g

 

- Drożdże suche WB-06

wyszło 23l 13,5°Blg

za butelkowane 15-03-2010z dodatkiem glukozy 7g/0,5l

27-02-2010 burzliwa

odfermentowało do 2,5°Blg

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13#

STOUT

 

pilzneński 4kg

monachijski 1kg

karmelowy jasny 300g

jęczmień palony 250g

czekoladowy pszeniczny 150g

płatki owsiane błyskawiczne 700g

 

zacieranie:

50` w 68°C

10` w 73°C dodane słody ciemne

podjazd do 78°C i filtracja

 

gotowanie 70`

0` 40g marynki

60` 5g mchu irlandzkiego

 

gęstwa z drożdży us-04

wyszło około 20l 17,5°Blg

07-03 fermentacja burzliwa

17/03/2010 cicha

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #14#

Miodowe

 

Słody:

pilzneński 4000g

caraamber 400g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

miód 300g

 

gotowanie 90`

w 20` 15g marynki

w 80` 30g saaz

w 80` 300 miodu gryczanego

 

wyszło około 23l 15°Blg (około 3l poszło w kanał w skutek rozlania)

20-03-2010 fermentacja burzliwa

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU.

Edit:

Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na, powiedzmy, amerykańskie IPA

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU.

Edit:

Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na' date=' powiedzmy, amerykańskie IPA[/quote']

Na torebce ma napisane 11,5% alfakwasów, i są to szyszki nie granulat, jak próbowałem to wcale nie takie gorzkie. Według beertools ma 40,6 IBU, czyli w dolnej granicy stylu english ipa i american ipa, imperial ipa za mało o 20IBU.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka nr #16#

Kolsch

 

Pilsneński 5000g

Melanoidowy 150g

 

przerwa 35` w 62°C

przerwa 40` w 72°C

 

gotowanie 90`

0` 35g cascade

wyszło około 27l 15°Blg

 

fermentowane us-05

28-03-2010 cicha

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.