Jump to content

RIS 26 blg zatrzymana fermentacja


mat
 Share

Recommended Posts

Hej,

Uwarzyłem RISa 26 blg do którego trafił litr gęstwy Dennys Favorite 50 1450 (4 pokolenie). Fermentacja stanęła na 12 blg i ani drgnie.

Piwo warzone 30.12.2015. Zacieranie 63 C - 64 C -> 70 min, 72 C -> 20 min.

Żeby pobudzić drożdże do pracy:

1. Kołysałem fermentorem

2. Zamieszałem całość łygą zbierając z dna drożdże

3. Zadałem dwie saszetki drożdży New World Strong Ale http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.htmlWcześniej oczywiście uwodnione.

 

Blg ani drgnie. Powyższe czynności wykonane zostały w odstępie kilku dni.

Macie jakieś pomysły jak ruszyć dziada?

Dodam, że piwo ciągle jest na  "burzliwej", nie przelewałem znad drożdży.

 

Link to comment
Share on other sites

Dwukrotnie miałem taką sytuację:

 

1. Wee Heavy 25 Blg - dałem dużo za dużo gęstwy, która najprawdopodobniej była kiepska. Piwo próbowałem ratować innymi drożdżami, ale tak niestety zostało. Po 2 miesiącach dawania mu szans zrobiło się dziwne w smaku i z fermentora poszło do toalety.

2. Wheat Wine 24 Blg - drożdże stanęły na 15 Blg. Gęstwy dałem wg mnie dobrą ilość - świeża, po 2 lekkich piwach. Zadana po 24h od zebrania (Wyeast 3944). Akurat zebrałem gęstwę z Wyeast 1056 i dałem jej żeby zobaczyć czy coś się stanie. Efektów brak. Kupiłem na szybko bretty i je zadałem. Piwo fermentowało wolno 4 miesiące i wczoraj zabutelkowałem. Bretty dojadły z tych 15 Blg do 5,9 Blg. Ekstrakt nie zmieniał się w ciągu chyba 3 tygodni więc zabutelkowałem. Wg mnie może być całkiem udane, ale na efekty będę musiał trochę poczekać. Najgorzej jak mi posmakuje, bo fermentacja będzie raczej nie do powtórzenia :)

 

Generalnie żadne kołysania ani nic nie pomagały. Drożdże zadawane prawidłowo, w podobnej temperaturze co brzeczka. Doszukiwałem się długo po 1 piwie co mogło być nie tak i dałem sobie spokój. Po 1,5 roku trafiło się 2 raz piwo z takim samym efektem i tutaj to samo - nie mam pojęcia co się stało tym razem natomiast ratowałem się brettami.

 

Jedyne co mogę Ci poradzić to chyba zaopatrzyć się w bretty i je zadać do piwa. Zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej i zabutelkować w odpowiednim czasie celując w niskie nagazowanie (bretty zawsze coś tam w butlach dojedzą).

Link to comment
Share on other sites

Myślałem jeszcze o drożdżach szampańskich, 3 - 4 saszetki na cichą. 

 

Też myślałem o winnych, ale pewien doświadczony piwowar poradził mi bretty i jak na razie jestem zadowolony.

Szampańskie do RISa nieco mi osobiście nie pasują - przyznam, że brettowego RISa to bym spróbował :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

przyznam, że brettowego RISa to bym spróbował
wyślij mi bretty to pomyślimy :D

 

Co do samego piwa u mnie RIS zszedł na S-04 z 27-11 i piwo według wielu osób jest świetne  :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

wyślij mi bretty to pomyślimy :D

 

Trzeba było pisać wczoraj to bym zebrał gęstwę :D

 

 

 

Co do samego piwa u mnie RIS zszedł na S-04 z 27-11 i piwo według wielu osób jest świetne :)

 

To musiał być niezły słodziak :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Była po IIPA, mój błąd, przyznaję. Jakieś sugestie?

 

Wg mnie to, że była po IIPA, nie dyskwalifikuje jej do ponownego użycia. Drożdże mogły być przemęczone, ale nie obstawiałbym tego jako główny powód problemu.

Link to comment
Share on other sites

https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques

Może cokolwiek pomoże.

 

Akurat mam taką samą sytuację, RIS wędzony 26Blg zszedł do 12 Blg. W wypadku win przygotowywałem odrobinę moszczu/soku doprawiałem go odżywką, dodawałem drożdży, jak się rozkręciły to dodawałem część "zastopowanego wina", jak dalej ładnie pracowały to albo jeszcze raz hartowałem, albo taki pracujący starter wlewałem.

Takie problemy miałem albo przy mocnych miodach, albo jak lekko przesiarkowałem miazgę.

 

Z RISem spróbowałbym czegoś podobnego, gdyby nie to że piwo się zakaziło - prawdopodobnie przez wodę, która wleciała przez korek z waty, bo dopiero jakiś czas po tym wydarzeniu pojawiła się błona.

Link to comment
Share on other sites

Chyba jeszcze tylko podniesienia temperatury nie próbowałeś? Może warto?

Próbowałem :)

 

 

 

Z tak wysokim blg poradzą sobie Enowini WS, jest to szczep bardzo neutralny, spokojny, ale wytrwały (dlatego spokojnie przerobi 12 do 6-5blg).
 

Myślałem o takich:

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze/1506-drozdze-bioferm-champ-7-g.html

Tym razem zrobiłbym starter z ekstraktu i zadał ze dwie saszetki. Pytanie czy przelewać piwo na cichą i po tym zadawać drożdże? 

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

To są zwykłe bayanus'y. Jak pójdą, to tylko stoper fermentacji jest je w stanie zatrzymać. Zbyt agresywne i wystarczy jedna saszetka. Enovini WS bardziej delikatne i zostawią trochę ciała.

Link to comment
Share on other sites

To może być równie dobrze koniec fermentacji, mój ris zszedł z 25°Blg do 11°Blg, obecnie po prawie 1,5 roku nagazowanie stabilne, a drożdże były w normalnej kondycji bo refermentacja poszła w 2 tyg.

Link to comment
Share on other sites

To może być równie dobrze koniec fermentacji, mój ris zszedł z 25°Blg do 11°Blg, obecnie po prawie 1,5 roku nagazowanie stabilne, a drożdże były w normalnej kondycji bo refermentacja poszła w 2 tyg.

 

Taka sama sytuacja u mnie jak już pisałem wyżej :) Kilka osób piwo piło i nie narzekali

Link to comment
Share on other sites

Jak taka jest fermentowalność brzeczki to nic nie poradzisz, tylko bretki ;) ewentualnie dodaj cukier.

Następnym razem inny zasyp.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.