Jump to content
Makaron

White Labs - WLP007 Dry English Ale Yeast

Recommended Posts

WLP007 Dry English Ale Yeast

Clean, highly flocculent, and highly attenuative yeast. This yeast is similar to WLP002 in flavor profile, but is 10% more attenuative. This eliminates the residual sweetness, and makes the yeast well suited for high gravity ales. It is also reaches terminal gravity quickly. 80% attenuation will be reached even with 10% ABV beers.

Attenuation: 70-80%

Flocculation: Medium to High

Optimum fermentation temperature: 65-70°F

Alcohol Tolerance: Medium-High

 

WLP007 Dry English Ale Yeast

Czyste, mocno flokujące i mocno odfermentowujące drożdże. Szczep ten jest podobny do WLP002 w profilu smakowym, ale jest o 10% mocniej odfermentowujące. To eliminuje szczątkową słodkość, co powoduje, że drożdże te są dobre do mocnych ale. Uzyskują gęstość końcową bardzo szybko. 80% odfermentowanie będzie uzyskane nawet w wypadku jak piwo będzie miało 10% alkoholu.

Odfermentowanie: 70-80%

Flokulacja: Średnie do wysokie.

Optymalna temperatura fermentacji: 18-21°C.

Tolerancja na alkohol: Średnia-wysoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wybrał S-04 bo to jak się nie mylę ten sam szczep.

Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytanko, które suchary będą lepszym odpowiednikiem tych drożdży? S-04 czy US-05?

 

ktoś pomoże? bo mi zamówienie wisi w sklepie :)

 

A czy to temat do takich dywagacji? Tu rozmawiamy o danym szczepie, a nie o tym że nie wiesz jakie drożdże wziąć w sklepie. Powiem tak, różnica między sucharami, a płynnymi jest dość duża i ani S-04 ani US-05 nie zastąpią tego szczepu! Jak chcesz uzyskać efekty opisane w pierwszym poście to kup te drożdże płynne. Jak masz zamiar jechać na sucharach to lepiej już MJ 03 New Castle Dark Ale weź, będziesz miał podobny efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za informacje i sorry za zaśmiecanie tematu. nie chciałem zakładać innego, a stwierdziłem, że w takim temacie jak ten przydałaby się informacje o ewentualnych zamiennikach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z opisu szczepu na stronie producenta wynika, że to bardzo uniwersalne drożdże. Można na nich zrobić lekkiego bittera, ale również Imperial Stout. Rekomendują je również do Imperial IPA. Na forach amerykańskich faktycznie znalazłem wiele wpisów chwalących te drożdże w przypadku wszelkich IPA's (IPA, AIPA, Black IPA, Double IPA itd.).

 

A jakie są Wasze doświadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.