jkx6 Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Witam serdecznie. Odziedziczyłem po rodzicach kuchenkę gazową EWA (wygląda jak ta). Posiadam również 50 l garnek emaliowany. Problem polega na tym że gdy nastawiam do gotowania standardową warkę (około 20 l) to nie chce ona wrzeć w całej swojej objętości. Generalnie są 4 gorące punkty w których widać iż brzeczka ma te swoje upragnione 100 stopni lecz w reszcie objętości nie bardzo. Chciałbym temu zaradzić. Poczytałem trochę o tym na forum lecz doszukałem się tylko wątków z taboretami gazowymi. Moje pytanie brzmi więc następująco. Czy ktoś kto używa/używał takiego sprzętu miał podobny problem? Czy np wystarczy wymiana dysz na większe? Czy może lepiej zainwestować w taboret gazowy, a jeżeli tak to o jakiej mocy? Nadmienię, że warzę warki w przedziale 20-25 l. Chwilowo nie planuję nic większego lecz nie wykluczam takiej możliwości i chciałbym mieć rozwiązanie które zapewni mi wystarczającą moc na przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 mieszaj co jakiś czas,zresztą samo się miesza jak się gotuje, brzeczka nie gotuje się w 100C wszystko jest ok nie ma co psuć jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Używam starego pieca gazowego Amica i nawet przy ponad 40l nie było problemów Brzeczka w trakcie gotowania sama z siebie się miesza/ wiruje. jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Rozumiem, zachodzi dyfuzja która jest jeszcze spotęgowana różnicami temperatur co za tym idzie różnicą w gęstości itd itp nie będę was zanudzał. Możliwe, że wyraziłem się niejasno. Moja kuchenka ma wymienne dysze. Są one w zasadzie tylko nasuwane na rurkę doprowadzającą gaz. Chodzi mi po głowie zakup 4 nowych (już nie takich spracowanych) większych o jednakowym rozmiarze. Chciałbym to w ten sposób wyregulować, lecz nie wiem czy to się sprawdzi. Dlatego właśnie chciałbym podeprzeć się doświadczeniem osób które już przez to przechodziły. Czy ta opcja jest długoteminowa, czy powinienem już mieć za uszami kupno takiego stołeczka gazowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 zachodzi dyfuzja nie to że bym się czepiał bo się nie znam ,ale nie chodzi o konwekcję ? jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 zachodzi dyfuzja nie to że bym się czepiał bo się nie znam ,ale nie chodzi o konwekcję ? Racja, ale dyfuzja zachodzi zawsze więc też mam trochę racji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.