Skocz do zawartości

I Poznańskie Bitwy Piwne 10.03.2016 - 30.06.2016


fluxing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, Poznańska Loża Piwna, której jestem członkiem podjęła się zorganizowania pierwszych w Poznaniu bitew piwnych, które rozpoczną się w marcu, a zakończą w czerwcu.

 

I Poznańskie Bitwy Piwne

  1. Organizatorem Poznańskich Bitew Piwnych jest Mateusz Czarnecki (fluxing) przy pomocy członków Poznańskiej Loży Piwnej.

  2. Organizatorzy monitorują przebieg bitew oraz dbają o ich poprawność.

  3. Bitwy mają charakter konkursu konsumenckiego.

  4. W bitwach udział brać mogą jedynie osoby pełnoletnie.

  5. Udział piwowarów w bitwie oraz próbki piwa są bezpłatne.

  6. Bieżące informacje na temat bitew można uzyskać na forum piwo.org w odpowiednim wątku.

  7. Pierwsza edycja Poznańskich Bitew Piwnych trwać będzie 4 miesiące, od marca 2016 r. do czerwca 2016 r. Bitwy rozgrywać się będą dwa razy w miesiącu, w Domu Piwa przy ul. Mokrej 2 w Poznaniu.

  8. Dokładne daty oraz style piwa zostaną opublikowane w załączniku do regulaminu.

  9. Rozgrywki zostały podzielone na 4 etapy:
    – ćwierćfinały
    – półfinały
    – bitwę o III miejsce
    – finał

  10. Zgłoszenia do udziału w bitwach można składać na adres mailowy, który zostanie udostępniony w mediach wymienionych w punkcie 6.

  11. Termin składania zgłoszeń upływa 29 lutego 2016 r.

  12. Do ćwierćfinałów zostanie zapisanych 8 piwowarów, na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy” (nie planuje się eliminacji). Uczestnicy drogą losowania zostaną przypisani przez organizatora do konkretnych terminów i stylów piwa.

  13. Do jednej bitwy przystępuje dwóch piwowarów.

  14. Bitwy będą rozgrywane w następujących kategoriach:

    1. Ćwierćfinały:
      – marzec 2016 – American Pale Ale oraz Witbier
      – kwiecień 2016 – Grodziskie oraz Dark Mild

    2. Półfinały:
      – maj 2016 – Session Belgian Blond Ale oraz Rye IPA

    3. Bitwa o III miejsce:

      - czerwiec 2016 – Coffee Porter

    4. Finał
      – czerwiec 2016 – Whisky FES

  15. Dokładniejszy opis stylów piwa został przedstawiony w załączniku do regulaminu.

  16. Do kolejnego etapu przechodzi jeden piwowar, zwycięzca danego pojedynku, wybrany przez konsumentów za pomocą głosów. W przypadku remisu o przejściu do kolejnego etapu decyduje organizator.

  17. W przypadku gdyby którykolwiek z piwowarów zrezygnował z dalszej rywalizacji na którymkolwiek z etapów, zaproszenie do powrotu do turnieju otrzymuje piwowar, który otrzymał największą liczbę głosów w poprzedniej rundzie.

  18. Piwowar zobowiązany jest dostarczyć na spotkanie minimum 20 butelek piwa o pojemności 500 ml (lub równowartość w butelkach o innej objętości) w wyznaczonym stylu.

  19. Przed każdą bitwą przeprowadzony będzie wstęp teoretyczny dla konsumentów na temat obowiązujących zasad konkursu i degustacji.

  20. Razem z próbkami zostaną rozdane karty do głosowania.

  21. Degustator smakuje i ocenia obydwa piwa, zaznacza na karcie jedno piwo/piwowara, na którego chce oddać swój głos i wrzuca kartę do urny.

  22. Degustator może oddać maksymalnie jeden głos.

  23. Karty bez skreśleń lub z więcej niż jednym skreśleniem będą uznane za głosy nieważne.

  24. Po przeliczeniu głosów zostaje ogłoszony zwycięzca oraz podany stosunek głosów.

  25. Obowiązkiem piwowara jest też promocja swojego piwa. Każdy uczestnik będzie osobiście serwował swoje piwo degustatorom, opowiadając o nim (reklamując je).

  26. Piwowar może przygotować etykiety dla swoich piw jak i gadżety z nim związane.

  27. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany powyższego regulaminu w trakcie trwania imprezy. Informacja o takim fakcie pojawi się w mediach wymienionych w punkcie 6 regulaminu.

  28. Z uwagi na konsumencki charakter, w konkursie mogą startować także członkowie Poznańskiej Loży Piwnej.

  29. W konkursie nie mogą brać udziału sponsorzy.

  30. Piwowar zgłaszający się do konkursu oświadcza, że jest autorem zgłaszanego piwa.

 

 

Opis stylów

 

1. American Pale Ale

Lekkość, pijalność, umiarkowana goryczka i dużo chmielu. Zakres Blg: 11 – 13.

 

2. Witbier

Belgijska pszenica z dodatkiem kolendry i skórki pomarańczy. Chmielenie powinno być tradycyjne, nie nowofalowe. Zakres Blg: 11 - 13.

 

3. Grodziskie

Możliwie ortodoksyjna wersja. Zakres Blg: 7 – 9.

 

4. Dark Mild

Sesyjne piwo w stylu angielskim, nastawione na bogatą słodowość. Kolor bardzo ciemnego brązu. Niskie wysycenie, wysoka gładkość i kremowość. Stosunkowo pełne jak na swój niski ekstrakt. Nie powinno być palone. Zakres Blg: 7,5 – 9,5.

 

5. Session Belgian Blond Ale

Belgia w wersji sesyjnej. Jasne, orzeżwiające, zdominowane przez charakter belgijskich drożdży. Zakres Blg: 10 – 12.

 

6. Rye IPA

AIPA o barwie od bardzo jasnej do bursztynowej, profil zdecydowanie chmielowy. Procentowy udział słodu żytniego może być bardzo różny. Decyzja o tym czy piwo będzie jedynie delikatnie żytnie, czy będzie kisielem należy do piwowara. Zakres Blg: 14 – 18.

 

7. Coffee Porter

Porter angielski z dodatkiem kawy na dowolnym etapie produkcyjnym. Piwo nie powinno być mocno palone. Zakres Blg: 10 – 13.

 

8. Whisky FES

Stout w wersji mocniejszej, z dodatkiem słodu wędzonego torfem. Ponownie, decyzja o tym czy piwo będzie miało jedynie subtelną nutkę torfową, czy będzie dawało kablami z odległości 10 m należy do piwowara. Zakres Blg: 16 – 18.

 

 

W załączniku dodałem również tabelkę z terminami i stylami piw. Style zostały opisane powyżej w sposób bardzo poglądowy i amatorski, i tak każdy wie czym dany styl powinien się charakteryzować. Jest to tylko konkurs konsumencki, a nie sędziowski, więc bez spiny ;)

 

Co do nagród - wiadomo, że będą, rozmowy ze sponsorami trwają. Resztę informacji publikuję już teraz, żeby zdążyć cokolwiek uwarzyć.

 

Zgłoszenia: zostanie utworzony specjalnie do tego celu adres email, na który możecie wysyłać zgłoszenia. Miejsc jest tylko 8, więc decyduje godzina przysłania maila. Mail zostanie podany tutaj za niedługi czas.

 

PS. Regulamin to przerobiona wersja tego z wrocławskich bitew, mam nadzieję, że się nie obrażą ;)

Załącznik nr 1 - Tabela.xlsx

Załącznik nr 2 - opis stylów.pdf

Edytowane przez fluxing
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry chłopaki ale te opisy to żart ;)

Ech, wiedziałem, że tak będzie. Napisałem już w poście, że każdy wie czym dany styl powinien się charakteryzować. Opisy są poglądowe i są przybliżeniem mojej wizji. To jest konkurs konsumencki, a nie sędziowski. Ważne żeby piwo było smaczne i mieściło się w widełkach Blg. Oczywiście jak najbardziej można się stosować do opisów BJCP/PSPD/cokolwiek innego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.