Skocz do zawartości

RIS a drożdże


Guest_1

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mam zamiar zrobic RIS'a. Dwie saszetki S-04 waszym zdaniem wystarczą?

Wg podanych danych moja szklana kula się zawiesiła i odmówiła współpracy :(

 

Ogarnij się to forum piwowarów domowych, a nie wróżbitów.

 

Poza tym zawsze możesz użyć jakiegoś kalkulatora ilości drożdży. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok leci receptura:

5kg Pale ale

3kg monach

1kg pszeniczny

1kg Jęczmień palony

0,5kg Czekoladowy

0,5kg Karmelowy ciemny

0,5kg Płatki jęczmienne

 

zacieranie jednotemperaturowe

 

brzeczka nastawna, zakładam 25L

 

Zakładam że wyjdzie mi 22 Blg

 

Wybacz DR2 ale kalkulatora do drożdży nie zdążyłem ogarnąć

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do piwa o takim ekstrakcie najlepiej mieć gęstwę. Zwłaszcza w przypadku takiego szczepu jak S-04, który ani specjalnie mocno nie odfermentowuje ani nie jest specjalnie odporny na alkohol. Żeby one dały radę to muszą być w bardzo dobrej formie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do piwa o takim ekstrakcie najlepiej mieć gęstwę. Zwłaszcza w przypadku takiego szczepu jak S-04, który ani specjalnie mocno nie odfermentowuje ani nie jest specjalnie odporny na alkohol. Żeby one dały radę to muszą być w bardzo dobrej formie.

Masz rację zapomniałem dodac że risa będę robił jako którąś z kolei warkę więc gęstwę zbiorę i dodam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwa.Coś coraz więcej piwowarów z okolic Kołobrzegu się zaczyna wyłaniać ;)

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź:) Aktualnie bardziej Szczecin ale w Kołobrzegu często bywam. No i witam kolegę z rodzinnego miasta:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, moje pytanie troszkę inne ale rownież rozchodzi się o drożdże wiec się podepnę. Do RISa 24blg lepiej gestwa us-05 po double AIPA 19blg czy starter z wyeast london ale?

 

Jeżeli mamy za mało drożdży, albo zależy nam na szybkim stracie drożdży to najprościej jest jednego dnia zadać drożdże do połowy brzeczki (albo mniej) a następnego dnia dolać resztę (przy okazji dotleniamy brzeczkę). Ja taką metodę stosuję bardzo często i zauważyłem, że fermentacja startuje szybciej i trwa krócej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.