Jump to content

Waga


rosomak
 Share

Recommended Posts

Tak się was zapytam. Macie wagi ?? Patrzyłem na allegro i sam jakieś z dokładnością do 0.5g i tak myślę czy jest sens kupować. Na razie robie wszystko na oko. Z mniejszymi warkami jest to problem bo saszetka drożdży liczone jest niby na 20 l więc trzeba dzielić. Przy piwie miodowym niby trzeba dać 2-3g więc już większy problem wyciągnąć z saszetki 11,5 gramowej;) Z chmielem to już totalna abstrakcja - liczyłem na garści :)

Link to comment
Share on other sites

Tak się was zapytam. Macie wagi ?? Patrzyłem na allegro i sam jakieś z dokładnością do 0.5g i tak myślę czy jest sens kupować. Na razie robie wszystko na oko. Z mniejszymi warkami jest to problem bo saszetka drożdży liczone jest niby na 20 l więc trzeba dzielić. Przy piwie miodowym niby trzeba dać 2-3g więc już większy problem wyciągnąć z saszetki 11,5 gramowej;) Z chmielem to już totalna abstrakcja - liczyłem na garści :)

dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ?

Link to comment
Share on other sites

dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ?

Z pierwszą częścią sie zgadzam - nie ma sensu ważyć drożdży. Jak najbardziej waga przydaje się jednak przy chmielu, słodzie i glukozie do refermentacji.

Co do drugiej części - to się nie zgadzam. Przy zrobieniu startera, można spokojnie jedną saszetką drożdży suchych obdzielić ze 4 warki piwa. Bez ryzyka infekcji, zmutowania drożdży itd.

Płynnych nie używałem, (oprócz jednej gęstwy co ją dostałem - wyszedł kwasiżur).

Link to comment
Share on other sites

dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ?

Ano dlatego że jak robie np. 10 l to szkoda saszetki z 20l

Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio.

Link to comment
Share on other sites

dlaczego chcesz ważyć drożdżę' date=' daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ?[/quote']

Ano dlatego że jak robie np. 10 l to szkoda saszetki z 20l

Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio.

można odsypać połowę bez ważenia

co to za piwo miodowe że trzeba tak dokładnie dozować drożdże ?

Link to comment
Share on other sites

Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio.

Kolego rosomak przeczytaliście mojego posta w innym temacie na temat piwa z miodu. Nie ma znaczenia dla stopnia odfermentowania, czy dasz 2-3g drożdży czy 20g drożdży. Drożdże najpierw się mnożą (do tego potrzebują tlenu, dlatego właśnie napowietrzamy brzeczkę), a następnie zabierają się za cukry fermentowalne i zamieniają je w alkohol i CO2. Dlatego ważne jest ile masz cukrów niefermentowalnych w brzeczce, a nie ile wsypiesz drożdży. Teoretycznie w dobrych warunkach jesteś w stanie namnożyć z jednej komórki drożdży, tyle drożdży ile trzeba na warkę 100l.

Link to comment
Share on other sites

Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio.

Kolego rosomak przeczytaliście mojego posta w innym temacie na temat piwa z miodu. Nie ma znaczenia dla stopnia odfermentowania' date=' czy dasz 2-3g drożdży czy 20g drożdży. Drożdże najpierw się mnożą (do tego potrzebują tlenu, dlatego właśnie napowietrzamy brzeczkę), a następnie zabierają się za cukry fermentowalne i zamieniają je w alkohol i CO2. Dlatego ważne jest ile masz cukrów niefermentowalnych w brzeczce, a nie ile wsypiesz drożdży. Teoretycznie w dobrych warunkach jesteś w stanie namnożyć z jednej komórki drożdży, tyle drożdży ile trzeba na warkę 100l.[/quote']

Też mi się tak wydawało. Ale nie o to chodzi liczba 2-3 gramów na to piwo w tym wypadku jest optymalna. Więc po co sypać więcej.

A tak w ogóle to chodzi o wagę :) I jeśli przy drożdżach może być sprawa sporna bo pewnie im więcej drożdży tym szybsza fermentacja. O tyle przy chmielu i innych dodawanych extra składnikach - pewnie się przyda jeśli chcemy powtórzyć kiedyś udaną warkę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.