pedro22 Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Miałem dłuższą przerwę w warzeniu, więc zostało mi z lata dużo słodu pale ale i szczątkowe ilości pilzneńskego. Mam zamiar uwarzyć teraz pilznera - 1/3 pilzneński, 2/3 pale ale + karmelowe. Można tak eksperymentować, czy lepiej zamówić pilzneński ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 (edited) można, róznicy nie wyczujesz. Tylko po co karmelowe? Edited January 23, 2016 by jacer bart3q 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted January 23, 2016 Author Share Posted January 23, 2016 Zawsze dodawałem do pilsa czeskiego trochę carapilsa - dla "słodyczy" - tyle że nigdy nie robiłem na pale ale, a ma chyba mniej enzymów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 pale ale jest ciemniejszy i nie ma dms. Carapils wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted January 23, 2016 Author Share Posted January 23, 2016 pale ale jest ciemniejszy i nie ma dms. Carapils wystarczy. OK, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.