Skocz do zawartości

balon czy fermentator?


cząsi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Noszę się z zamiarem popełnienia w najbliższym czasie cydru kartonikowego. W większości postów, które przeczytałem, do fermentacji cydru używacie szklanego balona. Czy jest to konieczne? Czy można po prostu użyć tradycyjnego fermentatora znanego nam wszystkim z piwnych przygód (z kranikiem bądź też bez niego)?

 

Cheers

Mateusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyj fermentora. Rok temu robiłem cydr w dwóch fermentorach 30L i było spoko. Czyścić balon to trudna sprawa. Mam za sobą piwa w balonach i po czyszczeniu jednego - pękł mi na rękach. Kolejny powód dla którego warto użyć plastikowego fermentora ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak wy myjecie te balony. Zalewasz pod korek NaOH, czekasz dzień i masz czysty. Ewentualnie woda plus corega tabs

Teraz przeprowadzałem fermentację burzliwą w balonie z blow-off. Wystarczyło go wypłukać i już umyty i piwko na cichej. Do cydru też wziąłbym balon.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.