cząsi Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Hej, Noszę się z zamiarem popełnienia w najbliższym czasie cydru kartonikowego. W większości postów, które przeczytałem, do fermentacji cydru używacie szklanego balona. Czy jest to konieczne? Czy można po prostu użyć tradycyjnego fermentatora znanego nam wszystkim z piwnych przygód (z kranikiem bądź też bez niego)? Cheers Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Fermentor lepiej, potem będziesz się musiał męczyć żeby doczyścić balon. Ja nawet wina robię w fermentorze i różnicy nie ma dla mnie między balonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Można użyć fermentora. Tylko zwykle cydru robi się mniej niż 20l, a szkoda trzymać fermentor napełniony do 1/3 - 1/4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Użyj fermentora. Rok temu robiłem cydr w dwóch fermentorach 30L i było spoko. Czyścić balon to trudna sprawa. Mam za sobą piwa w balonach i po czyszczeniu jednego - pękł mi na rękach. Kolejny powód dla którego warto użyć plastikowego fermentora . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 (edited) @@bart3q, może użyć wiader leroya mają pojemność 12L i 15L Edited January 21, 2016 by DonBeer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nie wiem jak wy myjecie te balony. Zalewasz pod korek NaOH, czekasz dzień i masz czysty. Ewentualnie woda plus corega tabs Bogi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Idź do pubu z kraftem pewnie wyrzucają petainery, zabierz jeden i masz półśrodek , jak się nie spodoba to wrzucasz i po problemie, zero start Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nie wiem jak wy myjecie te balony. Zalewasz pod korek NaOH, czekasz dzień i masz czysty. Ewentualnie woda plus corega tabs Teraz przeprowadzałem fermentację burzliwą w balonie z blow-off. Wystarczyło go wypłukać i już umyty i piwko na cichej. Do cydru też wziąłbym balon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Idź do pubu z kraftem pewnie wyrzucają petainery też tak robiłem ,później wywalałem nawet w mycie się nie bawiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cząsi Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Dzięki chłopaki, tak czy siak użyję fermentatora, bo po prostu balona nie posiadam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Zalałem pod korek NaOH i przy wylewaniu mi po prostu pękł, sam z siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Zalałem pod korek NaOH i przy wylewaniu mi po prostu pękł, sam z siebie. Brzmi, jakbyś zaraz po NaOH przepłukał zimną wodą. Szkło pęka od zmian temperatury, ale nie od użycia ługu sodowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Postało, ostygło, spokojnie - nie jestem aż takim gamoniem . Pewnie miałem zwykły niefart lub szkło pękło od ciężaru wody przy wylewaniu cieczy? Nie wiem, a balonów używam teraz tylko w ostateczności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.