Jump to content

Koźlak 16,5°- prośba o weryfikację receptury


cząsi
 Share

Recommended Posts

Cześć
W najbliższym czasie mam zamiar uwarzyć Koźlaka. Patrząc z perspektywy rewolucji piwowarskiej, nie jest to zbyt 'fancy' styl wśród piwowarów i wątków na forum (w porównaniu z IPA-mi) nie ma zbyt wiele. Korzystając ze sprzyjających warunków pogodowych (w piwnicy około 11°C) zdecydowałem się na tradycyjnego koźlaka. Stąd też prośba o weryfikację receptury.

 

Zasyp:

s. monachijski typ II – 3,5kg

s. pilzneński – 1,5kg

s. wiedeński – 1 kg

s. Caramunich typ I – 0,25 kg

s.  Caraamber ® – 0,1 kg

s. melanoidynowy Weyermann – 0,25 kg
 

Zacieranie:

Całość  50°C – 10min

63°C – 10min odbieram dekokt (1/3 zacieru)

Dekokt  72°C -15min

Dekokt  100°C-15min

Zwracam ustalam na 72°C- 40min

Mashout- 76°C

 

Chmielenie:

Hallertauer Tradition 0min – 25g

Hallertauer Hersbrucker  40min – 30g

 

Drożdże:  Mangrove Jack's - Bohemian Lager M84
 

Byłbym wdzięczny za sugestie i ewentualne korekty, pozdrawiam


 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dobry wybór. Ja zabutelkowałem kilka dni temu :) Zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych d0 300g. Możesz dać odrobinę słodu czekoladowego do wysładzania. Możesz zrobić odwrotną dekokcję. Zwróć uwagę też na odpowiednią ilośc drożdży. Jeśli to będą suche to 2 paczki, chyba że zrobisz lżejsze piwo i do koźlaka dasz gęstwę od niego.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za sugestie. Jeżeli chodzi o drożdże sprawa wygląda tak. Mam do dyspozycji gęstwę z tych samych drożdży suchych, które mam zamiar użyć do tego Koźlaka (2 tyg temu warzyłem Pilsa i w najbliższy weekend będę przelewał na cichą; zadałem wtedy 1,5 paczki drożdży). Lub mogę zrehydratyzować 1,5 paczki Bohemian Lager trzymanych w lodówce. Co radzicie?

Link to comment
Share on other sites

Gęstwa w odpowiedniej ilości.

Co to znaczy w odpowiedniej ilości? Czy jest jakiś wzór, który przelicza ilość potrzebnej gęstwy w stosunku do ilości brzeczki oraz jej gęstości? Spotkałem się na forum z ilością 100ml, ale wolałbym potwierdzić. I jeżeli chodzi o samo zebranie gęstwy, bo w tym temacie też spotkałem wiele podejść, jak należy zrobić to w sposób prawidłowy?

Link to comment
Share on other sites

dzięki; jeżeli chodzi o drugą część pytania?

 

I jeżeli chodzi o samo zebranie gęstwy, bo w tym temacie też spotkałem wiele podejść, jak należy zrobić to w sposób prawidłowy?
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jaki jest prawidłowy :)   ja po prostu zlewam drożdże do słoika z fermentora, a przy następnym piwie odlewam do fermentora zakładaną ilość gęstwy.

 

edit:

Ja nic nie rozdzielam, płuczę itp. staram się tylko maksymalnie szybko użyć gęstwę ponownie (najlepiej w max 2-3 dni).

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

dzięki ibrahim, czytałem to, chodziło mi bardziej o Wasze doświadczenia związane ze zbieraniem gęstwy i w jaki sposób Wy to robicie

 

Nie wiem jaki jest prawidłowy :)   ja po prostu zlewam drożdże do słoika z fermentora, a przy następnym piwie odlewam do fermentora zakładaną ilość gęstwy.

 

edit:

Ja nic nie rozdzielam, płuczę itp. staram się tylko maksymalnie szybko użyć gęstwę ponownie (najlepiej w max 2-3 dni).

i dzięki kantor (w końcu trochę mniej enigmatycznie niż do tej pory); właśnie o to mi chodziło ;) gęstwę będę zbierał w dniu warzenia, więc drożdże nie będą zbyt długo czekać na pokarm

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio też robiłem koźlaka i też dodawałem gęstwę MJ Bohemian Lager. Gestwę zebrałem łyżką z dna fermentora - nie płukałem tylko w ten sam dzień zadałem całą gęstwe i chyba było dużo trupków niestety bo na powierzchni mi jakieś farfocle pływały. Nie wiem jakie wyszło piwo bo jeszcze fermentuje w Dębicy a ja siedzę w Krakowie i tylko ojciec dogląda temperatury by nie spadła poniżej 10 ;), ale wydaje mi sie że przepłukanie gęstwy lub chociaż odczekanie jak żywe drożdże się oddzielą od martwych to minimum co trzeba zrobić. Jeśli się mylę to niech mnie jakiś bardziej doświadczony kolega poprawi.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Ibrahim raz jeszcze, myślę że zaleje po prostu gęstwę i zadam tak jak radził kantor.

Posty typu 'to już było' uważam za zbędne, jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii.

Link to comment
Share on other sites

@cząsi

 

 

jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii

ale to już było ;)

 

Nie sądzisz, że dzielenie się po raz kolejny tymi samymi doświadczeniami jest zaśmiecaniem forum i produkcją "szumu informacyjnego"

bo Ty masz kaprys dostać "na tacy" i bez wysiłku?

Link to comment
Share on other sites

@cząsi

 

 

jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii

ale to już było ;)

 

Nie sądzisz, że dzielenie się po raz kolejny tymi samymi doświadczeniami jest zaśmiecaniem forum i produkcją "szumu informacyjnego"

bo Ty masz kaprys dostać "na tacy" i bez wysiłku?

Nie uważam. Zobacz ile tych samych wątków przewija się przez forum. Jeżeli ktoś nie ma ochoty, to po prostu nie odpisuje. A jeżeli ktoś inny nie miał możliwości podzielenia się wiedzą wcześniej (bo jest tu od niedawna), to się nią dzieli.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.