Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

White Labs - WLP001 California Ale Yeast

Recommended Posts

WLP001 California Ale Yeast

This yeast is famous for its clean flavors, balance and ability to be used in almost any style ale. It accentuates the hop flavors and is extremely versatile.

Attenuation: 73-80%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 68-73 °F

(20-23 °C)

Alcohol Tolerance: High

 

 

WLP001 California Ale Yeast

Ten szczep drożdży jest sławny za jego czyste smaki, balans i możliwość użycia w prawie każdym ale`u. Podkreśla smaki chmielowe i jest bardzo wszechstronny.

Odfermentowanie: 73-80%

Flokulacja: Średnia.

Optymalna temperatura fermentacji: 20-23°C.

Tolerancja na alkohol: Wysoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie używał? Zastanawia mnie polecana przez producenta temperatura fermentacji. Przy niby ich odpowiednikach WY1056 producent zaleca 15-22C, a tutaj minimalna temperatura to 20°C... Tym bardziej że jeśli to są odpowiedniki 1056, to Wyeasty są znane z tego że ruszają nawet poniżej 12C, a w 15 to idą jak burza już.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie używał? Zastanawia mnie polecana przez producenta temperatura fermentacji. Przy niby ich odpowiednikach WY1056 producent zaleca 15-22C, a tutaj minimalna temperatura to 20°C... Tym bardziej że jeśli to są odpowiedniki 1056, to Wyeasty są znane z tego że ruszają nawet poniżej 12C, a w 15 to idą jak burza już.

 

W związku z tym, że nie mam możliwości robienia starterów a chciałem spróbować innych drożdży niż suchary zdecydowałem się na produkty White Labs również dlatego, że w saszetce powinno być więcej komórek drożdżowych niż u konkurencji. Z tego co podaje producent ok. 60 mld. Wybrałem ten szczep.

Zadałem saszetkę do 19 litrów brzeczki 11.3 Blg o temperaturze 16°C. Wiadro wstawiłem do pomieszczenia o temperaturze otoczenia 15-16°C. Lag trwał ok. 11-12 godzin. Po tym czasie nastąpiło przesunięcie wody w rurce, delikatne wybrzuszenie wieka a na powierzchni brzeczki zaczęło się tworzyć pierwsze skupisko piany. Po ok 24 godzinach cienki kożuch pojawił się na prawie całej powierzchni brzeczki a rurka bulkała co kilkadziesiąt sekund. Pokrywa była już solidnie nabrzmiała. Po ok. 30 godzinach warstwa kożucha przybrała na grubości, ale nie jakoś znacząco. Temperatura na wiadrze podniosła się do 17°C. Musiałem wyjechać, więc nie będę miał możliwości sprawdzania dalszych postępów fermentacji. Mam nadzieję, że się rozpędzą, może potrzebują na to w niższych temperaturach więcej czasu. Żeby tylko się uwinęły w 2 tygodnie. Myślę, że spokojnie można stosować te drożdże w temperaturach niższych od tych podanych przez producenta. Raczej nie przewiduję żeby efekty pracy w 16-17°C okazały się gorsze niż w ponad 20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bartek cały czas je używam i chyba nawet piwo na nich kiedyś dostałeś ode mnie , spokojnie dają rady przy 15C . Lubią zostawić czapkę na powierzchni . Jak na mój gust dobre drożdżaki , no i z racji czystego profilu wszystkie wady widać jak na dłoni    :D . Z tą temperaturą zalecaną też mnie jakoś mocno zdziwiło , wyczytałem że genetycznie to ten sam szczep co i na us-05 i w1056 .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Labs również dlatego, że w saszetce powinno być więcej komórek drożdżowych niż u konkurencji. Z tego co podaje producent ok. 60 mld. Wybrałem ten szczep.

Może nie na temat, ale z tego co teraz czytam, to WLP podaje że w ich opakowaniach PurePitch jest 60 do 120 miliardów komórek. Wyeast natomiast podaje że u nich jest 100miliardów. Z wyeast wg mnie drożdże będą w lepszej kondycji, bo jednak po rozbiciu tej fiolki z pożywką one ruszają, i są bardziej aktywne niż takie które leżą dość długo.

Natomiast wszystkie te dane są wg mnie trochę naciągane. WLP już dano podawał 100miliardów w swojej fiolce, a FM w fiolkach praktycznie identycznej wielkości 30mld. To jak, WLP ma mniejsze te drożdże, czy bardziej je upchnął? :D Po prostu pewnie liczył kto inny :D
Do tego dodajmy świeżość drożdży FM. One nie lecą przez cały ocean, nie wiadomo w jakich warunkach i jak długo.

Tak że wg mojego rozumowania wybrałeś trochę dziwnie ;) Ja bym wybrał w takim przypadku albo świeże FM albo chociaż Wyeast, które będą trochę bardziej rozruszane przez aktywację. Chociaż w cenie wyeast masz 2 fiolki FM.

 

Przepraszam za offtop

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Labs również dlatego, że w saszetce powinno być więcej komórek drożdżowych niż u konkurencji. Z tego co podaje producent ok. 60 mld. Wybrałem ten szczep.

Może nie na temat, ale z tego co teraz czytam, to WLP podaje że w ich opakowaniach PurePitch jest 60 do 120 miliardów komórek. Wyeast natomiast podaje że u nich jest 100miliardów. Z wyeast wg mnie drożdże będą w lepszej kondycji, bo jednak po rozbiciu tej fiolki z pożywką one ruszają, i są bardziej aktywne niż takie które leżą dość długo.

Natomiast wszystkie te dane są wg mnie trochę naciągane. WLP już dano podawał 100miliardów w swojej fiolce, a FM w fiolkach praktycznie identycznej wielkości 30mld. To jak, WLP ma mniejsze te drożdże, czy bardziej je upchnął? :D Po prostu pewnie liczył kto inny :D

Do tego dodajmy świeżość drożdży FM. One nie lecą przez cały ocean, nie wiadomo w jakich warunkach i jak długo.

Tak że wg mojego rozumowania wybrałeś trochę dziwnie ;) Ja bym wybrał w takim przypadku albo świeże FM albo chociaż Wyeast, które będą trochę bardziej rozruszane przez aktywację. Chociaż w cenie wyeast masz 2 fiolki FM.

 

Przepraszam za offtop

 

 

Właśnie widzę, że nie napisałem o świeżości, a to było dla mnie również istotne zakładając zaszczepienie z saszetki. Drożdże, których użyłem były świeże. Wyprodukowane w połowie września z terminem ważności do połowy marca 2017.

Nie sprawdziłem ilości drożdży w Wyestach, jakoś miałem zakodowane, że to ok. 50 mld   :)   A w karcie WLP jest podane 1-2 x 10 mld komórek/ml, a ml jest 40. Wychodziło wiec, że to trochę więcej niż w Wyeastach i dwa razy więcej niż w FM.

Edited by kowalczyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.